Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021

Ξεκινά ο μαστογράφος στην Επάνω Σκάλα


Η αντίστροφη μέτρηση έχει σημάνει για την ανακοίνωση που αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα η πρόεδρος του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης, Ελένη Μακρή, για την έναρξη λειτουργίας του μαστογράφου, τις ημέρες κατά τις οποίες θα μπορούν οι γυναίκες να κάνουν μαστογραφίες και το τηλέφωνο για τα ραντεβού. Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη που θα δώσει διέξοδο σε πολλές γυναίκες που αδυνατούν να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα πληρώνοντας από την τσέπη τους για τις μαστογραφίες και θα περιοριστεί και η αναμονή, που ούτως ή άλλως υπάρχει και είναι μεγάλη για μαστογραφίες στο νοσοκομείο και στον ιδιωτικό τομέα. 

Η πρόεδρος του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης κ. Μακρή φέρεται ιδιαίτερα ικανοποιημένη τόσο ως γιατρός όσο και ως γυναίκα για την αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τον γυναικείο πληθυσμό του τόπου από το Κέντρο Υγείας. Αφανής ήρωας σε όλη αυτήν την προσπάθεια είναι η Συντονίστρια ιατρός του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης, Ελεονώρα Μανιάτη, η οποία έβαλε στόχο τη λειτουργία του μαστογράφου όταν πριν από 3,5 χρόνια περίπου ανέλαβε τα καθήκοντα της προϊσταμένης. Η κ. Μανιάτη βρήκε τον μεταχειρισμένο μαστογράφο που είχε μεταφερθεί από νοσοκομείο των Αθηνών χωρίς να συνοδεύεται από τον ψηφιοποιητή, που είναι ο υπολογιστής για τη λειτουργία του σωτήριου διαγνωστικού μηχανήματος για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Κινήθηκαν οι διαδικασίες για την προμήθεια και μετά από αυτό άνοιξε ο δρόμος για την αδειοδότηση, που είναι ένας μεγάλος Γολγοθάς καθώς θα πρέπει να εγκρίνουν φορείς, όπως είναι ο Δημόκριτος, δεδομένου πως πρόκειται για ακτινολογικό μηχάνημα. 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση των Νέων της Λέσβου η κ. Μανιάτη ανέφερε ότι «παρακαλώ να περιμένετε την ανακοίνωση της προέδρου μας κ. Ελένης Μακρή που θα δίνει όλες τις λεπτομέρειες.  Σε ό,τι αφορά το δικό μας ρόλο δεν κάναμε παρά το καθήκον μας. Αυτό είναι το καθημερινό μας μέλημα εδώ στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης, στην Επάνω Σκάλα, για να μπορούμε κάθε μέρα να βρισκόμαστε όλο και πιο κοντά και δίπλα στον άνθρωπο που μας έχει ανάγκη». 

 

Με δανεικό γιατρό

Ενδεχομένως ο μαστογράφος να είχε λειτουργήσει νωρίτερα αν η χώρα μας δεν είχε βρεθεί στη δίνη της υγειονομικής κρίσης από την άνοιξη του 2020 με τον κορονοϊό, ενώ ένα από τα αγκάθια ήταν και η έλλειψη ιατρού ακτινοδιαγνώστη στο Κέντρο Υγείας της Επάνω Σκάλας.  Ο σκόπελος αυτός φαίνεται να ξεπεράστηκε με μία σολομώντεια λύση και συγκεκριμένα, όπως ισχύει και για το νοσοκομείο όπου δεν υπάρχει μόνιμος ακτινοδιαγνώστης γιατρός για να κάνει τις διαγνώσεις των μαστογραφιών, έτσι και για το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης οι διαγνώσεις θα γίνονται από ιδιώτη ακτινολόγο, η οποία μάλιστα υπέγραψε ήδη σχετική σύμβαση.