Τετάρτη, 17 Αυγούστου, 2022

Ξεκίνημα με υψηλές προσδοκίες

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Πραγματοποιήθηκαν, χθες το πρωί, τα εγκαίνια του Γραφείου Καινοτομίας της Περιφέρειας στη Μυτιλήνη, τα οποία σηματοδότησαν το πιο «επίσημο» ξεκίνημα της λειτουργίας του, καθώς επί της ουσίας πρόκειται για μια δομή η οποία λειτουργεί ήδη εδώ και αρκετούς μήνες….

Διαβάστε τη συνέχεια στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας «Τα Νέα της Λέσβου»

Πραγματοποιήθηκαν, χθες το πρωί, τα εγκαίνια του Γραφείου Καινοτομίας της Περιφέρειας στη Μυτιλήνη, τα οποία σηματοδότησαν το πιο «επίσημο» ξεκίνημα της λειτουργίας του, καθώς επί της ουσίας πρόκειται για μια δομή η οποία λειτουργεί ήδη εδώ και αρκετούς μήνες. Λειτουργία, η οποία έφερε και τις πρώτες επιτυχίες για την Περιφέρεια, αλλά συνοδεύεται και με αρκετές προσδοκίες από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τον ρόλο που καλείται να παίξει στον προσανατολισμό των νησιών, στην κατεύθυνση της καινοτομίας και της λεγόμενης έξυπνης εξειδίκευσης.

Έμφαση στη σημασία λειτουργίας του Γραφείου για την ανάπτυξη της καινοτομίας στα νησιά δόθηκε κατά τη συνέντευξη Τύπου

Το παρών στην εκδήλωση, που διοργανώθηκε στις εγκαταστάσεις του Γραφείου Καινοτομίας επί της οδού Ναυμάχου Αποστόλη στη Μυτιλήνη, πέραν του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη Καινοτομίας Λεωνίδα Αθηνάδη και των Αντιπεριφερειαρχών Δημήτρη Κουρσουμπά και Παναγιώτη Χριστόφα, έδωσαν ο Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Περιφέρειας, Γιώργος Πλακωτάρης, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Γιάννης Καλατζής, αλλά και ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής της αναδόχου του έργου του μηχανισμού παρακολούθησης και αξιολόγησης της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης, που ουσιαστικά αποτελεί εφαρμογή του Γραφείου Καινοτομίας, ΕΕΟ GROUP AE, Κώστας Κατσάνος

Στην εκδήλωση παρέστησαν, όμως, και εκπρόσωποι άλλων φορέων, όπως ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βαγγέλης Μυρσινιάς, τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας, Καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Θανάσης Κίζος, Δημήτρης Καβρουδάκης και Γεράσιμος Παυλογεωργάτος και τα στελέχη της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Δήμου, Τάσος Μπαλής και Δημήτρης Πρωτούλης.

Ο χάρτης των περιοχών που συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα Συμπράξεις για την Περιφερειακή Καινοτομία

Πρώτες επιτυχίες

Κατά την συνέντευξη Τύπου, που παραχωρήθηκε, περιγράφηκε από τον υπεύθυνο του έργου, Γιώργο Στρογγυλόπουλο, το πλαίσιο λειτουργίας του Γραφείου Καινοτομίας, και από όλους τονίστηκε η σημασία του, ιδίως κατά τη χρονική συγκυρία της μετάβασης στη νέα Προγραμματική Περίοδο του ΕΣΠΑ 2021-27, ενώ ανακοινώθηκε και η πρώτη του επιτυχία. Ειδικότερα, η Περιφέρεια μέσω του Γραφείου υπέβαλε και έγινε δεκτή η αίτηση συμμετοχής της στο πιλοτικό πρόγραμμα Συμπράξεις για την Περιφερειακή Καινοτομία από την Ευρωπαϊκή Καινοτομία, όντας μάλιστα η μόνη ελληνική Περιφέρεια που θα συμμετέχει σε αυτό. Μάλιστα, η Περιφέρεια θα ηγηθεί της ομάδας εργασίας για τη δημιουργία του μείγματος πολιτικής για την καινοτομία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την επόμενη δεκαετία.

«Σήμερα είναι το εναρκτήριο λάκτισμα για να ξεκινήσει η λειτουργία των γραφείων Καινοτομίας. Συνεταιριστήκαμε με τους καλύτερους Συμβούλους, που θα προσπαθήσουν να μας διασυνδέσουν με τις σύγχρονες τάσεις της Ευρώπης. Η Ευρώπη εισάγει την Τεχνολογία και την Καινοτομία σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, όπως στη Γεωργία, την Κτηνοτροφία και τα παραγόμενα Προϊόντα και θα προσπαθήσουμε οι δραστηριότητες αυτές να γίνουν σύγχρονες και να ξεφύγουν η Λέσβος και το Βόρειο Αιγαίο από την παραδοσιακή μέθοδο παραγωγής. Είμαστε πολύ χαρούμενοι, η ενίσχυση και περαιτέρω ανάπτυξη της Πρωτογενούς Παραγωγής είναι στις προτεραιότητές μας και τη θέλουμε να γίνεται με σύγχρονες μεθόδους. Αυτό το Γραφείο θα μας βοηθήσει σ’ αυτό», δήλωσε ο Περιφερειάρχης.

«Είμαστε σε διαδικασία ανασχηματισμού των πολιτικών μας με σκοπό ο όρος νησιωτικότητα να μην είναι πλέον ισοδύναμος της απομόνωσης, αλλά συνώνυμος της ανάπτυξης, των εστιασμένων ευκαιριών ανάπτυξης προϊόντων και υπηρεσιών. Πιστεύω πως το γραφείο καινοτομίας μπορεί να συνδράμει τα μέγιστα και με βάση τα ως τώρα δεδομένα το έχει αποδείξει» ανέφερε ο κ. Αθηνάδης, ενώ ο κ. Κατσάνος υπογράμμισε ότι αποτελεί επιλογή, το Γραφείο Καινοτομίας να εργαστεί σκληρά, ώστε να αφήσει πίσω έργο σε μία περιοχή όπως το Βόρειο Αιγαίο και θέλει να δει σύντομα αποτελέσματα της προσπάθειας. 

Τέλος, ο Υπεύθυνος του Έργου κ. Στρογγυλόπουλος, μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι η όλη εργασία που θα γίνει ενσωματώνει όλες τις δράσεις προετοιμασίας της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου ΕΣΠΑ  2022  – 2027  και αναμένεται να συλλεγούν νέες ιδέες που θα υποστηρίξουν νέα προγράμματα, τονίζοντας τη μεγάλη σημασία υποστήριξης της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Πράσινης Ανάπτυξης.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τις τοποθετήσεις τους, τόσο ο κ. Πλακωτάρης, όσο και ο κ. Μυρσινιάς και ο κ. Καλατζής κατέστησαν σαφές ότι θεωρούν πολύ σημαντική την ύπαρξη και λειτουργία του γραφείου και δεν παρέλειψαν να ανεβάσουν ψηλά τον πήχη των προσδοκιών από αυτό.

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img