Ξεκίνησαν στη Λέσβο τα γυρίσματα της ταινίας “Avril and Djam”

ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΗ ΡΕΜΠΕΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησαν στη Λέσβο τα γυρίσματα της νέας κινηματογραφικής ταινίας “Avril  and Djam”, ελληνογαλλικής παραγωγής, του πολυβραβευμένου Γάλλου, αλγερινής καταγωγής, σκηνοθέτη Τόνι Γκάτλιφ.

Το  σενάριό της έχει εμπνευστεί από την ελληνική ιστορία της δεκαετίας του ‘60 και τη ρεμπέτικη μουσική. Τα γυρίσματα αναμένεται ότι θα διαρκέσουν πέντε εβδομάδες. Στην Ελλάδα η ταινία θα γυριστεί στη Μυτιλήνη, στις Καστανιές, στην Αλεξανδρούπολη, στην Καβάλα και στην Κομοτηνή, ενώ κάποια γυρίσματα θα πραγματοποιηθούν στην Κωνσταντινούπολη.

Στη Λέσβο τα γυρίσματα γίνονται στη Μυτιλήνη, τη Σκάλα Λουτρών, στην Ερεσό και τη Σκάλα Συκαμιάς. Από την ταινία με θέμα τη ρεμπέτικη μουσική δεν θα μπορούσε να λείπει ο Μυτιληνιός τραγουδιστής  Σόλων Λέκκας, ο οποίος συμμετέχει στα γυρίσματα. Μέσα στην εβδομάδα το πολυμελές τηλεοπτικό συνεργείο βρέθηκε στη Σκάλα Λουτρών και έκανε γυρίσματα σε μια παραδοσιακή ταβέρνα της περιοχής “Τ’ Αποστόλη το Κουτούκι”.

 

Η υπόθεση

 

Η  Djam, «μια νεαρή γυναίκα 25 χρονών, περιπετειώδης, ατίθαση και απελευθερωμένη από κάθε είδους ηθική σύμβαση», κληρονομεί ένα καΐκι, από αυτά που στην δεκαετία του ‘60 και στη διάρκεια της Χούντας, χρησιμοποιούνταν για την μεταφορά κομμουνιστών στα ελληνικά νησιά.

Ο θείος της, ο ρεμπέτης τραγουδιστής Κακούργος, θέλει να επιστρέψει το καΐκι στη θάλασσα, μετατρέποντάς το σε πλωτό καμπαρέ με το όνομα “Ελεγεία των Αθανάτων”. Ο Κακούργος στέλνει την Djam στην Κωνσταντινούπολη για να φέρει ένα σπάνιο ανταλλακτικό.

Εκεί, η Djam θα γνωρίσει την Avril, μια νεαρή χορεύτρια της κοιλιάς, εντυπωσιακά όμορφη. Την βοηθά να δραπετεύσει από ένα κακόφημο καμπαρέ.

Η Djam, γοητευμένη από την Avril, της προτείνει να δουλέψει στην “Ελεγεία των Αθανάτων”, και την παίρνει μαζί της. Η Avril παρασύρεται από το ελεύθερο και ανεξάρτητο πνεύμα της Djam, τα ρεμπέτικα που τραγουδάει με τη φωνή της που θυμίζει τα μπλουζ, κι έτσι δέχεται να την ακολουθήσει.

Οι δυο τους ξεκινούν το ταξίδι της επιστροφής. Με το που φτάνουν στη Λέσβο, η Avril και η Djam ανακαλύπτουν πως μερικοί από τους κατοίκους του νησιού δεν εγκρίνουν το σχέδιό τους, στοιχειωμένοι ακόμα από την ιστορία του καϊκιού.

Δεμένη μόλις δώδεκα χιλιόμετρα μακριά από την θαλάσσια διαδρομή των προσφύγων, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η “Ελεγεία των Αθανάτων” θα βγει και πάλι στο πέλαγος, αλλά με διαφορετική αποστολή αυτή την φορά.

Πρωταγωνίστριες της ταινίας είναι η Δάφνη Πατακιά (Shooting Star 2016) και η Αλεξάνδρα Κλαδάκη.

Συμπαραγωγός από την ελληνική πλευρά είναι η παραγωγός Φένια Κοσοβίτσα της Blonde Audiovisual Productions, ενώ από τη Γαλλία είναι οι Princes Production και Pyramide Productions και από την Τουρκία η Guverte Film.