Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου, 2021

Ξεκίνησε για να… διακοπεί η δίκη για τα πλαστά πτυχία

Ξεκίνησε χθες το πρωί στη Θεσσαλονίκη η δίκη για το μεγάλο σκάνδαλο με τα πλαστά πτυχία, που αποκαλύφθηκε πριν δύο χρόνια, ωστόσο ο Πρόεδρος αποφάσισε τη διακοπή της για την 1η Νοεμβρίου, λόγω της πολυπλοκότητας της υπόθεσης, προκαλώντας και την αγανάκτηση των μαρτύρων, που ταξίδεψαν στην πόλη για την εκδίκαση. Πιο συγκεκριμένα, κατά τη συνεδρίαση εξετάστηκαν μόνο οι κατηγορούμενοι, αλλά κανένας από τους 20 μάρτυρες που ήταν παρόντες στο Δικαστήριο, από τους 131, που είχαν κληθεί να καταθέσουν.

«Είμαστε αγανακτισμένοι, είναι μεγάλη η ταλαιπωρία που βιώνουμε, κυρίως λόγω της οικονομικής επιβάρυνσης για να έρθουμε στη δίκη», σημειώνουν στα «ΝΕΑ της Λέσβου» μάρτυρες της υπόθεσης, οι οποίοι μάλιστα αν και προσπάθησαν να καταθέσουν τα έξοδα που έκαναν για να μεταβούν στη Θεσσαλονίκη, ώστε να αποζημιωθούν, ενημερώθηκαν πως εφόσον η δίκη διεκόπη και δεν αναβλήθηκε θα πρέπει να τα καταθέσουν συνολικά την 1η Νοεμβρίου, εφόσον παραστούν και εκεί. «Μόλις ακούσαμε για τη διακοπή διαμαρτυρηθήκαμε φυσικά. Υπάρχουν άτομα που δανείστηκαν για να έρθουν στο δικαστήριο. Ο Πρόεδρος μας ζήτησε συγγνώμη, μας εξήγησε πως η υπόθεση είναι δύσκολη και πολύπλοκη και πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά» αναφέρουν, σημειώνοντας πως όπως τους ενημέρωσε ο Πρόεδρος, την συγκεκριμένη ημερομηνία στο Γ’ Τριμελές Θεσσαλονίκης θα εκδικαστεί αποκλειστικά η υπόθεση αυτή. Εκφράζουν, όμως, και τις επιφυλάξεις τους για το αν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία και τότε.

Αντίστοιχη ήταν η ταλαιπωρία που είχαν συναντήσει οι μάρτυρες και τον περασμένο Ιούνιο, όταν 11 από αυτούς ταξίδεψαν και πάλι στη Θεσσαλονίκη, αλλά διαπίστωσαν ότι η υπόθεση δεν ήταν καν στο πινάκιο. Τότε ορίστηκε τυπικά εκτάκτως η δίκη, για να αναβληθεί και να μπορέσουν να αιτηθούν αποζημίωση για τα έξοδά τους, την οποία όμως μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει.

 

Η υπόθεση

Θυμίζουμε ότι όπως είχε αποκαλυφθεί πριν δυο χρόνια περίπου και συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2019, το τοπικό Κέντρο Υπολογιστών που συνεργάστηκε με τον Θεσσαλονικιό κατηγορούμενο, από το 2014 έδινε πτυχία αγγλικής γλώσσας, στο πλαίσιο ταχύρρυθμου διαδικτυακού προγράμματος  «Bulats» με εξαιρετικά δελεαστική τιμή. Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε όταν δυο υπάλληλοι του Δήμου κατέθεσαν τα πτυχία τους στις υπηρεσίες τους ως «επιπλέον προσόν» και μόλις λίγες ημέρες μετά κλήθηκαν σε απολογία στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας, που κινήθηκε εναντίον τους, αφού όπως διαπιστώθηκε κατά τον έλεγχο τα πτυχία τους ήταν… πλαστά! 

Συγκεκριμένα οι απαντήσεις που είχαν δώσει οι υποψήφιοι στο τεστ δεν… συμφωνούσαν με τις βαθμολογίες οι οποίες είχαν «πειραχθεί» προς τα πάνω, έτσι ώστε όλοι… να παίρνουν πτυχίο. Μόνο που οι βαθμολογίες δεν «δικαιολογούσαν» το πτυχίο. 

Σημειώνουμε ότι από την διερεύνηση της υπόθεσης δεν είχε προκύψει κατηγορία σε βάρος του τοπικού Κέντρου Υπολογιστών. Και αυτό γιατί τα πτυχία φέρουν το όνομα και τη σφραγίδα του Θεσσαλονικιού συνδέσμου με τον οποίο συνεργάσθηκε το Κέντρο Υπολογιστών και διεξήγαγε τις εξετάσεις στο νησί. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο το επίσημο πρόγραμμα Bulats ζητά από τον φορέα που θα κατατεθεί το πτυχίο ξένης γλώσσας για να γίνει πρόσληψη, να ελέγξει την πιστότητά του. Αυτό ακριβώς έκανε και ο Δήμος, εφαρμόζοντας το νόμο και αποκαλύφθηκε τελικά το σκάνδαλο. 

Σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει με αφορμή την υπόθεση, ο επίσημος φορέας των εξετάσεων Cambridge Assessment English, έκανε λόγο για  «… πιθανά πλαστά πιστοποιητικά ή παραποιημένα αποτελέσματα της εξέτασης BULATS, στη Λέσβο, από άγνωστο σε εμάς πρόσωπο».

Το Cambridge Assessment English, τόνισε επίσης ότι «…φέρεται να έχει πέσει θύμα σειράς ποινικά κολάσιμων πράξεων, σχετικών με την παραποίηση των αποτελεσμάτων που απέστειλε σε σχετικές εξετάσεις άγνωστο/α σε εμάς πρόσωπο/α».

Σημειώνεται πως για τη δίκη της 1ης Νοεμβρίου, στις 09:00 το πρωί, στο Γ’ Τριμελές Θεσσαλονίκης, δεν θα γίνει νέα κλήτευση μαρτύρων, οπότε όσοι είχαν κληθεί στη χθεσινή εκδίκαση θα πρέπει να παραστούν και στη νέα ημερομηνία.