- Αντίστροφη μέτρηση για να αρχίσουν οι μελετητές να καλούν έναν-έναν τους ιδιοκτήτες για τις απαλλοτριώσεις που απαιτούνται για τους κοινόχρηστους χώρους
- Ποια είναι τα δεδομένα, αλλά και οι εκτιμήσεις για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του τελικού σταδίου της πολεοδόμησης
Η αρχή του τέλους αναμένεται να σημάνει από αυτήν την εβδομάδα για την εφαρμογή της πολεοδόμησης των περιοχών Βαρειάς – Ακρωτηρίου, ένα σίριαλ που κράτησε χρόνια για να φτάσει στην τελική ευθεία, καθώς δεν είναι μόνο τα 2 χρόνια που συμπληρώνονται από την δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, αλλά και τα χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής να δουν την πολεοδόμηση ως ΠΔ στο ΦΕΚ.
Με την υπογραφή Χριστόφα
Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Παναγιώτης Χριστόφας, αναμένεται να υπογράψει το αργότερο μέχρι την Τετάρτη την Πράξη Εφαρμογής. Πρόκειται για το τελικό στάδιο της μελέτης και ένα αρκετά δύσκολο κομμάτι, καθώς πλέον οι μελετητές καλούνται να εφαρμόσουν στην πράξη τις προβλέψεις του Προεδρικού Διατάγματος και κάθε ακίνητο να αποκτήσει συντελεστή δόμησης ώστε να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες να αξιοποιήσουν τη γη τους στις περιοχές Βαρειάς και Ακρωτηρίου και όχι Ταξιαρχών και Αγίας Μαρίνας που αναφέρονται στο ΦΕΚ, αλλά δεν επηρεάζονται από την πολεοδόμηση της Βαρειάς καθώς έχουν συντελεστές.
Θα κληθούν οι ιδιοκτήτες
Επί της ουσίας με την υπογραφή για την τελική φάση της Πράξης Εφαρμογής από τον Δήμαρχο κ. Χριστόφα οι μελετητές θα αναλάβουν να καλέσουν όλους τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων της περιοχής που βρίσκονται εντός σχεδίου και οι οποίοι θα κληθούν να συνεισφέρουν σε γη και χρήμα. Ένα ενδεικτικό παράδειγμα: Ένας ιδιοκτήτης που έχει οικόπεδο 500 τετραγωνικών θα κληθεί να συνεισφέρει τα 100 τετραγωνικά για να αξιοποιηθούν ως κοινόχρηστοι χώροι (πάρκα, δρόμοι κλπ.), θα δώσει δηλαδή από τη γη του, όπως προβλέπεται γι’ αυτές τις περιπτώσεις (ενώ προβλέπεται και η καταβολή χρηματικών ποσών) και θα μείνει με 400 τετραγωνικά, τα οποία θα έχουν την ίδια δυνατότητα δόμησης με αυτή που θα είχε το σύνολο του οικοπέδου του των 500 τετραγωνικών!
Με απλά λόγια κατά περίπτωση οι ιδιοκτήτες γης που βρίσκονται εντός σχεδίου θα κληθούν να συνεισφέρουν προκειμένου να εφαρμοστεί πλέον ένας σοβαρός σχεδιασμός στην περιοχή όπου δεν θα περιλαμβάνει μόνο τη δόμηση, αλλά θα έχει τις προβλέψεις εκείνες για τους δρόμους, τις πλατείες και τα πάρκα ώστε να έχουμε έναν οικισμό στο μέλλον που θα αναπτυχθεί δίνοντας τις απαραίτητες προσβάσεις αλλά και τις «οάσεις» στους κάτοικους του.
Επί της ουσίας, λοιπόν, η τελική Πράξη Εφαρμογής για την πολεοδόμηση της Βαρειάς που θα υπογράψει ο Δήμαρχος Μυτιλήνης θα έρθει να υποδείξει στους ιδιοκτήτες γης το πόσο χώρο θα δώσει ο καθένας και πόσο θα συνεισφέρει οικονομικά, ανάλογα με το οικόπεδό του και το σημείο στο οποίο βρίσκεται.
Δεν θα είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα
Αν και η τελική Πράξη Εφαρμογής της πολεοδόμησης της Βαρειάς αντηχεί ευχάριστα για τον κάθε ιδιοκτήτη στην ευρύτερη περιοχή θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο δρόμος δεν θα είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα. Κι αυτό καθώς από την εποχή που συντάχθηκε η μελέτη μέχρι σήμερα έχουμε νέα δεδομένα. Για παράδειγμα σε περιοχές που αποτυπώνονται στη μελέτη χωρίς δόμηση, με την πάροδο των ετών ανεγέρθηκαν με διάφορους τρόπους ακίνητα, τα οποία ενώ υφίστανται δεν αποτυπώνονται μέσα στην μελέτη και αυτό είναι ένα βασικό πρόβλημα στην Πράξη Εφαρμογής της πολεοδόμησης.
Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για την ολοκλήρωση ώστε όλα να είναι έτοιμα για να ξεκινήσει η εφαρμογή της πολεοδόμησης της Βαρειάς κάνουν λόγο για 1,5 χρόνο. Ωστόσο οι πιο ρεαλιστικές εκτιμήσεις (και υπηρεσιακών στελεχών) που έχουν σχέση με το αντικείμενο, κάνουν λόγο για μία τριετία που σημαίνει ότι… έχουμε ακόμα καιρό μπροστά μας. Μάλιστα σε μια τέτοια περίπτωση η πολεοδόμηση θα ολοκληρωθεί οριακά εντός της θητείας της παρούσας Δημοτικής Αρχής, αν όχι από την επόμενη Αρχή. Το “εναρκτήριο λάκτισμα” να θυμίσουμε ότι δόθηκε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή του Στρατή Κύτελη όταν το καλοκαίρι του 2023 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το Προεδρικό Διάταγμα με τον κυβερνητικό βουλευτή, Χαράλαμπο Αθανασίου, να φροντίζει να… ευχαριστεί δημόσια τον αρμόδιο τότε Αντιδήμαρχο δόμησης, Γιάννη Βατό και όχι και τον τότε Δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη.
Τέλος, να αναφέρουμε ότι υπάρχει και μια άλλη πλευρά της πολεοδόμησης της Βαρειάς και αυτή αφορά τα οικόπεδα που έμειναν εκτός πολεοδομικού νυμφώνα, δηλαδή είναι εκτός σχεδίου, που σημαίνει πλέον ότι έχει σβήσει το όνειρο αυτών των ιδιοκτητών να μπορέσουν να αξιοποιήσουν και εκείνοι τις περιουσίες τους για τις επόμενες δεκαετίες.