Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022

Υπογραφές για την ανάπλαση της Προκυμαίας

Άρθρα & Δημοσιεύσεις


  • Πρόσω ολοταχώς για την υπογραφή της σύμβασης προχωρά ο Δήμος Μυτιλήνης για το μεγάλο έργο που θα αλλάξει την όψη και την λειτουργία στο κέντρο της πρωτεύουσας
  • Από το Φανάρι θα ξεκινήσουν οι εργασίες, που θα μεταμορφωθεί ως συνέχεια της Προκυμαίας

Στην τελική ευθεία μπήκε το έργο της ανάπλασης της Προκυμαίας στη Μυτιλήνη που θα αλλάξει την εικόνα της πρωτεύουσας, αλλά και την λειτουργία της σε σχέση με την κυκλοφορία οχημάτων και πεζών με το πρακτικό της Επιτροπής διεξαγωγής του διαγωνισμού που αναρτήθηκε στο “Διαύγεια”, ανακηρύσσοντας τον προσωρινό μειοδότη. Αν δεν υποβληθούν ενστάσεις μέσα σε προθεσμία 10 ημερών ο Δήμος Μυτιλήνης προγραμματίζει να προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης ανάθεσης μέσα στον Ιανουάριο. 

Ο Αντιδήμαρχος Έργων, Στρατής Τζιμής, που παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του συγκεκριμένου έργου, δηλώνει αισιόδοξος ότι η Προκυμαία Μυτιλήνης θα αρχίσει να μεταμορφώνεται στις αρχές της νέας χρονιάς, δίνοντας το στίγμα της Δημοτικής Αρχής για την αναβάθμιση των υποδομών και των κοινόχρηστων χώρων προς όφελος των πολιτών, ντόπιων και επισκεπτών.

Η δημοπράτηση διεξήχθη τον Οκτώβριο και εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον, όπως αναμενόταν, από 16 εταιρείες, εκ των οποίων έξι εδρεύουν στο νησί μας και οι υπόλοιπες 10 προέρχονται από άλλες περιοχές της χώρας. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 6.435.015 ευρώ και με την υψηλή έκπτωση που προσφέρθηκε από τον προσωρινό ανάδοχο, 45%, το κόστος θα μειωθεί περίπου στο μισό. Η χρηματοδότηση προέρχεται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης έχει οριστεί στους 20 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης με τον ανάδοχο. 

Από το Φανάρι

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν από το Φανάρι και την προβλήτα του λιμανιού. Σύμφωνα με τη μελέτη προβλέπεται η επίστρωση των πεζοδρομίων από το ξενοδοχείο “Blue Sea” μέχρι και την οδό Χριστουγέννων, δηλαδή σε όλο το πέταλο  της Προκυμαίας από το Φανάρι μέχρι το λιμάνι, με χυτά υλικά αντιολισθητικά (βοτσαλωτά) σε γήινες αποχρώσεις, σε έκταση 11.000 τ.μ. Τέσσερις διαφορετικοί τύποι βοτσαλωτών – που προκύπτουν από την κατεργασία των τοπικών πετρωμάτων – θα εναλλάσσονται στο δάπεδο με τον ρυθμό που προκύπτει από την επέκταση των χαράξεων των όψεων των απέναντι κτιρίων. Θα κατασκευαστούν μαρμάρινα και πέτρινα παγκάκια και θα γίνει εκ νέου διαμόρφωση των χώρων πρασίνου. 

Στην μελέτη έχει επίσης συμπεριληφθεί η παρέμβαση για την υπογειοποίηση των κάδων απορριμμάτων, σε τρία σημεία της πλατείας Σαπφούς, δίπλα από το παλιό Λιμεναρχείο, στην πίσω πλευρά της πλατείας όπου βρίσκεται το περίπτερο και απέναντι από το “Public”. Τα πεζοδρόμια με τη νέα σχεδίασή τους θα εξασφαλίζουν την κυκλοφορία των πεζών και των ατόμων με ειδικές ανάγκες με ράμπες και διαβάσεις σε όλα τα σημεία, όπου απαιτείται. 

Η πλατεία Σαπφούς θα σχεδιαστεί κατ’ επέκταση των πεζοδρομίων και της πόλης, χρησιμοποιώντας στοιχεία του παρελθόντος, δεμένα αρμονικά με τη σημερινή εποχή. Βασικός άξονας του σχεδιασμού είναι η περιοχή γύρω από το Άγαλμα της Σαπφούς να παραμείνει λιτή με το άγαλμά της και να αναδεικνύεται με τις τοπικές χρωματικές διαβαθμίσεις. Οι όψεις των κτιρίων του εκάστοτε οικοδομικού τετραγώνου μέσω των χαράξεων της προέκτασής τους επί της πλατείας θα διαμορφώνουν το δάπεδό της. Το αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΛ θα καλύπτεται από ιδιαίτερο υλικό με στίχους της Σαπφούς ετεροφωτιζόμενους.

Ο δρόμος της Προκυμαίας θα ανακατασκευαστεί με έγχρωμη άσφαλτο δίνοντας μια διαφορετική αισθητική. Παράλληλα θα δημιουργηθούν διακριτοί χώροι για τη στάθμευση και την κυκλοφορία των οχημάτων με διαφορετικές αποχρώσεις. Τέλος, όλη η Προκυμαία και η πλατεία θα φωτιστούν με σύγχρονα φωτιστικά τύπου LED με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και το σωστό φωτισμό όλων των χώρων.

 

Μέχρι το τέλος του 2023

Δεδομένου ότι οι προθεσμίες του προγράμματος είναι ασφυκτικές, οι εργασίες θα πρέπει να ξεκινήσουν το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο προκειμένου να παραδοθεί το έργο έως το τέλος του 2023. Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Στρατής Τζιμής: «Όπως έχουμε ξαναπεί, η ανάπλαση της Προκυμαίας είναι ένα σπουδαίο έργο που θα αλλάξει την όψη και την λειτουργία της Μυτιλήνης όχι μόνο για τους ντόπιους αλλά και για τους επισκέπτες. Επιπλέον θα αποτελέσει ένα έργο αναφοράς και για άλλες περιοχές της χώρας, που θα διαπιστώσουν πώς μπορεί να μεταμορφωθεί η βιτρίνα και το κέντρο μιας νησιωτικής πόλης. Ευελπιστώ ότι όλα θα πάνε καλά και θα υπογράψουμε την σύμβαση στις αρχές της νέας χρονιάς για να ξεκινήσει η υλοποίησή του».

- Advertisement -

More articles

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις