Ζήσε το μύθο του κρασιού

Spread the love

Ήμουν ακόμα μικρή και άμυαλη όταν συνάντησα αυτούς τους τύπους που δοκίμαζαν κρασιά γυρνώντας τα ποτήρια τους, μυρίζοντας και σχολιάζοντας με αστείους χαρακτηρισμούς.
Ήταν στο μακρινό παρελθόν του GLO GLOS στο Κολωνάκι, στο πρώτο μου μαγαζί όπου μαζευόταν η τρελοπαρέα των Ισπανών – ο λατρεμένος φίλος μου Μπιθέντε – που μου έμαθε  το παραμύθι του κρασιού.
Το κρασί δένει ανθρώπους και πολιτισμούς.
Και είναι αλήθεια γιατί το έζησα για πολλά χρόνια στο πετσί μου.
Γνώρισα συλλέκτες ακριβών κρασιών, οινολόγους, εμπόρους και γευσιγνώστες. Το κρασί μπήκε στη ζωή μου για να μείνει και να με γεμίσει αναμνήσεις και συγκλονιστικά τραπεζώματα.
Υπέροχα ποτήρια για κάθε είδος κρασιού, καράφες, διάφορα γοητευτικά αξεσουάρ, το κρασί σε πάει αλλού, με κάθε τρόπο.
Στα οινοποιεία της Ελλάδας μαγεύτηκα. Στην Τοσκάνη, στους αμπελώνες της Νότιας Γαλλίας, στη Νάπα Βάλλευ, στη Ριόχα, στην Αλσατία, πήρα τη γεύση του κρασιού για πάντα μαζί μου.
Αν και στην Οινοπάθεια διαθέταμε μια τεράστια κάβα παλαιωμένων κρασιών, και εκτιμώ τις χρόνιες και τις ώριμες γεύσεις, έχω πια σταματήσει να παλαιώνω κρασιά και προτιμώ να πίνω τα φρέσκα και ζωηρά και ό,τι μου συστήνουν οι ρέκτες φίλοι.
Συχνά παίρνω άποψη από μυημένους συλλέκτες που το ψάχνουν σωστά ή wine specialists που τους συμβουλεύομαι σχετικά με χρονιές ή κρασιά που αξίζει κανείς να επενδύσει.
Το κρασί είναι ανακούφιση κι αν ζήσεις τον μύθο του μέσα από το αμπέλι, τα υψόμετρα, την ποικιλία, τον οινοποιό και τον οινολόγο, θα σε πάρει μαζί του σ’ ένα ατέρμονο ταξίδι απόλαυσης και αγαλλίασης.
Στο νησί έχουμε ενημερωμένες κάβες με εξαιρετικά κρασιά. Αρχίστε τη συλλογή και την απόλαυση. Δεν υπάρχει πιο τρυφερό γεύμα από αυτό που το συνοδεύει ένα ταιριαστό κρασί.
Αναζητείστε την αρμονία παντού…και στη γεύση.



Ο πουρές


Υλικά

2 κιλά μέτριες πατάτες
400 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε κύβους
100 ml κρέμα γάλακτος
100 ml γάλα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 σκελίδα σκόρδο

Εκτέλεση

Πλένουμε και βουρτσίζουμε καλά τις πατάτες.
Δεν τις ξεφλουδίζουμε. Τις βράζουμε ολόκληρες σε μια μεγάλη κατσαρόλα, με μπόλικο νερό σε χαμηλή φωτιά για περίπου 40 λεπτά.
Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο. Τις ξεφλουδίζουμε και, όσο είναι ακόμη ζεστές, τις λιώνουμε με το πρες πουρέ σε ένα μεγάλο μπολ. Αλατίζουμε και ανακατεύουμε.
Αδειάζουμε τον πουρέ σε μια κατσαρόλα όπου έχουμε τρίψει καλά τη σκελίδα του σκόρδου και τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
Προσθέτουμε εναλλάξ τα κομματάκια βουτύρου, το γάλα και την κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να έχουμε έναν πουρέ βελούδινο.
Αποσύρουμε, ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.
Tip: Λίγες σταγόνες λάδι τρούφας θα μας δώσουν μια άλλη διάσταση.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση