Παρασκευή, 31 Μαρτίου, 2023

Ζητά και τα ρέστα ο ΣΥΡΙΖΑ για το ΦΠΑ

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Πυρά εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ χθες κατά της Κυβέρνησης μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών για την πολιτική συμφωνία στο Ecofin και το σχέδιο Οδηγίας, που τροφοδοτεί την προοπτική επαναφοράς του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά από το 2025.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την άμεση επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά καλώντας  την Κυβέρνηση «να σταματήσει την κοροϊδία στους νησιώτες». 

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει τα ακόλουθα: «Με αφορμή την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρώπης σχετικά με τη διαμόρφωση των συντελεστών ΦΠΑ, ξεκαθαρίζουμε τα εξής:

Πρώτον, η πρόσφατη απόφαση του Ecofin δεν επηρεάζει σε τίποτα τη δυνατότητα που έχει σήμερα η Κυβέρνηση για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών. Αντίθετα, το άρθρο 120 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ επιτρέπει ήδη στην Ελλάδα την εφαρμογή τέτοιων πολιτικών. Ας σταματήσει λοιπόν η Κυβέρνηση να κρύβεται πίσω από τον χρονικό ορίζοντα του 2025. 

Περιμένουμε λοιπόν από το Υπουργείο Οικονομικών και τους Βουλευτές της ΝΔ του Αιγαίου, να κάνουν πράξη την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΤΩΡΑ. Σε αντίθετη περίπτωση οι πανηγυρισμοί είναι στάχτη στα μάτια των νησιωτών και αποδεικνύουν ότι περισσεύει ο πολιτικός αριβισμός και υπολείπεται σημαντικά η πολιτική βούληση.

Δεύτερον, το Υπουργείο συνεχίζει την τακτική των ασύστολων ψεμάτων και της άγονης επικοινωνίας. Η πρόταση της οδηγίας του Ecofin δεν ήρθε ξαφνικά και χωρίς παρελθόν, ούτε βασίζεται στις εργώδεις προσπάθειες της παρούσας Κυβέρνησης. Δεν θα θέλαμε να τους θυμίσουμε πώς η σειρά των αποτυχημένων διαπραγματεύσεων και άστοχων εφαρμογών, επί των δικών τους ημερών, διαμόρφωσαν τις προηγούμενες Οδηγίες. Θα αρκεστούμε μόνο να πούμε, ότι η προσπάθεια κατοχύρωσης για τους μειωμένους συντελεστές στην παρούσα Οδηγία, εκκίνησε το 2018, η δε οδηγία συζητείται περισσότερο χρονικό διάστημα. Άλλωστε δυστυχώς για εκείνους υπάρχουν και τα κείμενα που καταμαρτυρούν τις προτάσεις της τότε ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες και έβαζαν τις βάσεις για μια συνολική διαπραγμάτευση, σε επίπεδο ΕΕ, των ειδικών συντελεστών ΦΠΑ (The Directive proposal COM (2018)20 final for modification of the VAT Directive 2006/112/EC and the Council’s working document nr. 5335/19.01.18, concerning VAT rates.)». 

Καταλήγοντας ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του επισημαίνει πως ειδικά τώρα, που οι επιχειρήσεις και οι πολίτες των νησιών πλήττονται από το κύμα ακρίβειας και τις επιπτώσεις της πανδημίας στον Τουρισμό, η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μπορεί να δώσει σημαντική ανάσα.

«Οποιαδήποτε κωλυσιεργία ή δικαιολογία θα επιβεβαιώσει ότι η ΝΔ το 2019 «έπαιξε» με τις ανάγκες των νησιωτών και υφάρπαξε την ψήφο τους», υπογραμμίζει η αξιωματική αντιπολίτευση.

 

Οι Επιμελητηριακοί 

Την ίδια ώρα, με ξεχωριστές ανακοινώσεις, οι δύο ισχυροί άνδρες της διοίκησης του Επιμελητηρίου Λέσβου, ο Πρόεδρος Βαγγέλης Μυρσινιάς και ο Αντιπρόεδρος Παναγιώτης Τατάκης (ο τελευταίος με την ιδιότητα του προέδρου των Λογιστών) σχολιάζουν τη θετική εξέλιξη με την προοπτική επανόδου του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, δηλώνοντας δικαιωμένοι για τους αγώνες τους προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως αναφέρουν.

 

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς

Ο Βαγγέλης Μυρσινιάς 

Στη δήλωσή του ο Βαγγέλης Μυρσινιάς αναφέρει τα ακόλουθα: «Με τη χθεσινή ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Ecofin, ανοίγει ο δρόμος έτσι ώστε η Ελλάδα να έχει τη δυνατότητα για εφαρμογή μόνιμων, μειωμένων έως 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και παράλληλα, ανοίγει ο δρόμος για την υιοθέτηση μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε ειδικές κατηγορίες αγαθών και προϊόντων.

Η παραπάνω ανακοίνωση αποτελεί δικαίωση των αγώνων και των προσπαθειών για τους κατοίκους των νησιών μας και ιδιαίτερα του Επιμελητηρίου Λέσβου. Μετά τη σειρά των κινητοποιήσεων πριν μερικά χρόνια στις οποίες πρωτοστάτησε το Επιμελητήριο Λέσβου, επιτεύχθηκε η διατήρηση του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα τελευταία 5 νησιά, έστω και με συνεχείς παρατάσεις.

Έτσι διατηρήθηκε το νησιωτικό κεκτημένο και με την τελευταία θετική εξέλιξη, δίνεται η δυνατότητα και πρέπει να ικανοποιηθούν και τα άλλα πάγια αιτήματά μας, που είναι η αποσύνδεση του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα και η επαναφορά του και στα άλλα νησιά μας, στη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο». 

 

Ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Παναγιώτης Τατάκης

Ο Παναγιώτης Τατάκης

Για απόλυτη δικαίωση του Συλλόγου Λογιστών κάνει λόγο ο κ. Τατάκης: «Από τον Νοέμβριο του 2017 ξεκινήσαμε μαζί με το Επιμελητήριο Λέσβου και άλλους επιστημονικούς φορείς τον δύσκολο αυτό αγώνα για την διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Έχοντας ως γνώμονα την οικονομοτεχνική μελέτη που συνέταξε ο συνάδελφος Λογιστής – Φορολογικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων κος Κορομηλάς Γεώργιος, καταφέραμε να πετύχουμε την εφαρμογή ειδικών, μειωμένων κατά έως 30% συντελεστών ΦΠΑ, διατηρώντας την φλόγα αναμμένη. Η σημερινή όμως απόφαση επιβραβεύει τον πολυετή αγώνα μας και δίνει το δικαίωμα στην Ελληνική Κυβέρνηση να διατηρήσει τους μειωμένους συντελεστές στα 5 νησιά μας χωρίς κανένα περιορισμό. Επιπλέον το ευεργέτημα αυτό μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα νησιά του Αιγαίου, όπως Λήμνος, Αγ. Ευστράτιος, Οινούσες κλπ. και να συμβάλει στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων και στην βιωσιμότητα των επιχειρήσεων».

- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img