- Οι γονείς αντιδρούν στην υποχρεωτική μετεγγραφή των μαθητών της Κατεύθυνσης Ανθρωπιστικών Σπουδών στο 4ο Λύκειο, όπως αποφάσισε η ηγεσία του Υπουργείου παρά τις διαμαρτυρίες και τις μαζικές κινητοποιήσεις των προηγούμενων ημερών
- “Παραθυράκι” για μερική ανάκληση των αποφάσεων στο ΓΕΛ Ιππείου
Οριστική και αμετάκλητη είναι η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για την κατάργηση του Τμήματος Κατεύθυνσης Ανθρωπιστικών Σπουδών στο 3ο ΓΕΛ Μυτιλήνης τη φετινή σχολική χρονιά, όπως ενημέρωσε χθες το πρωί ομάδα γονέων των μαθητών ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λέσβου, Τίμος Θεοφανέλλης. Με βάση το σχετικό έγγραφο, από σήμερα θα πρέπει να κινηθούν οι διαδικασίες μετεγγραφής των μαθητών στο 4ο Γενικό Λύκειο, όπως προστάζει το Υπουργείο, αλλά οι γονείς δήλωσαν σε όλους τους τόνους ότι δεν θα υποχωρήσουν μέχρι να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα των παιδιών τους να παραμείνουν στο σχολείο τους. Οι ίδιοι ενημέρωσαν τον κ. Θεοφανέλλη ότι έχουν αποφασίσει να κινηθούν δικαστικώς με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της εν λόγω απόφασης, την οποία χαρακτήρισαν άδικη και παράλογη λίγους μήνες πριν από τις πανελλαδικές εξετάσεις.
Έχοντας στα χέρια της την απόφαση, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχει προχωρήσει μάλιστα στην μετακίνηση εκπαιδευτικών από το 3ο ΓΕΛ προς άλλα σχολεία, δεδομένου ότι η εξοικονόμηση ωρών απασχόλησης των καθηγητών που επιδιώκει το Υπουργείο επετεύχθη με την συγχώνευση των δύο Τμημάτων. Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Προϊστάμενος, «εμείς νοιαζόμαστε για τα παιδιά και προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο, αλλά είμαστε διοικητικοί υπάλληλοι και εφαρμόζουμε εντολές ανωτέρων. Η κατάσταση, πάντως, στη Λέσβο δεν είναι κακή σε σχέση με άλλες περιοχές όπου αποφασίστηκαν ανάλογες συγχωνεύσεις», σημείωσε ο ίδιος.
Οι 9 μαθητές του Τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών του 3ου ΓΕΛ συνεχίζουν την αποχή διαρκείας που έχουν ξεκινήσει από τις 19 Σεπτεμβρίου. Όπως τονίζουν οι γονείς τους, οι ίδιοι δεν πρόκειται να συναινέσουν στην μετεγγραφή των παιδιών τους, ενώ ακόμη απορούν με ποια κριτήρια αποφασίστηκε το κλείσιμο του συγκεκριμένου Τμήματος. «Δυστυχώς, το Υπουργείο δεν έχει αντιληφθεί ακόμη το λάθος του και επιμένει στις συγχωνεύσεις Τμημάτων στην Γ’ τάξη του Λυκείου, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση στα παιδιά μας και σε εμάς. Δεν πρόκειται να δεχτούμε αυτή την απόφαση και γι’ αυτό έχουμε απευθυνθεί ήδη σε δικηγόρο για τις περαιτέρω ενέργειες», μας είπε μητέρα μαθήτριας του σχολείου.
Σε ό,τι αφορά το ΓΕΛ Ιππείου, πληροφορίες αναφέρουν ότι το Υπουργείο έκανε ένα βήμα πίσω και πιθανώς να διατηρηθεί το Τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών, ενώ δεν θα λειτουργήσει η Κατεύθυνση Υγείας. Οι δύο μαθητές που είχαν επιλέξει αυτή την Κατεύθυνση υποχρεώθηκαν να αλλάξουν επαγγελματικό προσανατολισμό για να μην μετακινηθούν από τα σχολεία τους.
Καμία θετική εξέλιξη δεν υπήρξε για τους μαθητές του Εσπερινού ΕΠΑΛ Μυτιλήνης, όπου φέτος δεν πρόκειται να λειτουργήσουν Τμήματα Ηλεκτρονικών και Πληροφορικής, όπου είχαν εγγραφεί οχτώ και εννέα μαθητές αντίστοιχα, οι οποίοι καλούνται τώρα να επιλέξουν άλλο Τμήμα Σπουδών και κατ’ επέκταση άλλο επάγγελμα.
Δριμύ κατηγορώ
Δριμύ κατηγορώ στην κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας για το θέμα των συγχωνεύσεων σε Σχολικά Τμήματα εξαπολύει η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Μυτιλήνης, υποστηρίζοντας ότι «αντιμετωπίζουν στεγνά τους μαθητές σαν αριθμούς σε λογιστικά βιβλία. Σε όλη την Ελλάδα η πολιτική κατεύθυνση είναι η ίδια. Στοίβαγμα των μαθητών στις τάξεις ως τον αριθμό των 27 ή και 28 παιδιών, δραστική μείωση του αριθμού των Τμημάτων και συνακόλουθη μείωση των προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Όταν οι μαθητές πλεονάζουν στις τάξεις, για να αποφύγουν το χωρισμό σε Τμήματα, στέλνουν τους πλεονάζοντες σε όμορα σχολεία ή σχολεία γειτονικών συνοικιών. Άλλωστε, όπως κυνικά δήλωνε η κ. Κεραμέως κατά τη θητεία της ως Υπουργού Παιδείας, περπάτημα έως και 8 χιλιόμετρα την ημέρα αποτελεί σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για διατήρηση καλής υγείας»!
Η παράταξη της αντιπολίτευσης αναφέρεται ειδικότερα στα Τμήματα του Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου Μυτιλήνης, οι μαθητές των οποίων υποχρεούνται είτε να αλλάξουν Κατεύθυνση ή αν επιμείνουν στην ίδια στέλνονται στο αντίστοιχο σχολείο της Καλλονής, καθώς και στα Τμήματα Προσανατολισμού της Γ’ Λυκείου στο 3ο ΓΕΛ Μυτιλήνης και στο Λύκειο Ιππείου. «Σε μια κρίσιμη για τα παιδιά σχολική χρονιά, με πανελλαδικές εξετάσεις που θα κρίνουν την παραπέρα πορεία τους, αναγκάζονται στην τελευταία τάξη να αποχωριστούν το σχολείο τους και να βρεθούν σ’ ένα σχολικό περιβάλλον που δεν τους ξέρει κανείς, με ό,τι κι αν αυτό σημαίνει για την ψυχολογία τους και κατ’ επέκταση για την επίδοσή τους. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση, στα πλαίσια σχετικής απαίτησης της Ε.Ε. ετοιμάζεται να δώσει το 0,25% του ΑΕΠ της χώρας ως βοήθεια στην Ουκρανία που μεταφράζεται σε πάνω από 5 δις ευρώ, ενώ παράλληλα ξοδεύει 500.000 ευρώ τη μέρα για την φρεγάτα που διατηρεί στην Ερυθρά θάλασσα για την προστασία των πλοίων των Ελλήνων εφοπλιστών», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων η Λαϊκή Συσπείρωση και καταλήγει: «Επειδή λοιπόν λεφτά υπάρχουν, μόνο που η κυβέρνηση δεν τα προορίζει για τις κοινωνικές δαπάνες, καλούμε τους τοπικούς φορείς, τους Συλλόγους Γονέων, τους εκπαιδευτικούς αλλά και κάθε πολίτη να συμπαρασταθούν στον αγώνα που δίνουν οι μαθητές για να ανακληθούν οι καταργήσεις των Τμημάτων και οι συγχωνεύσεις».