Παιδί: Θάλασσα και Ψάρεμα

1059
Ο μικρός Στέλιος, μια από τις αρκετές φορές δίπλα στα καλάμια του μπαμπά του

Του Μανώλη Φραντζεσκάκη

 

Πάνε πολλά χρόνια από τότε που προσπάθησα να οδηγήσω τον εαυτό μου στη γοητεία του ψαρέματος, ακόμα θυμάμαι τις πολλές και έντονες στιγμές που περνούσα με τους παιδικούς μου φίλους κοντά στο υγρό στοιχείο.

Έχουν μείνει βαθιά χαραγμένα στη μνήμη μου πολλά από τα παιδικά μου ψαρέματα και εξορμήσεις που κάναμε με τους φίλους μου, η ηρεμία και η πραότητα που μας διακατείχε κατά τη διάρκεια του ψαρέματος, οι επιτυχίες, οι ατυχίες μας, ο συναγωνισμός για τα μεγαλύτερα και περισσότερα ψάρια, τα πειράγματα μεταξύ μας, οι μυρωδιές, τα χρώματα, η αύρα, η ησυχία του ξημερώματος.

Όταν έγινα πατέρας μέσα στις σκέψεις μου ήταν το πώς θα καταφέρω να αποκτήσουν και τα παιδιά μου μερικές από τις υγιεινές συνήθειές μου και να αποφύγουν τις υπόλοιπες, πώς θα τα καταφέρω να αγαπήσουν τη φύση και τη δύναμή της.

Ο μικρός Νικόλας με εμφανή την προσπάθεια να κρατήσει τον αρκετά μεγάλο λούτσο, με συμπαραστάτη του την μικρή αδελφή του Λιάντα

Θυμηθείτε ότι τα παιδιά μάς βλέπουν και αντιγράφουν όλα όσα κάνουμε, οπότε και παιδαγωγικά ωφέλιμο είναι να τα διδάσκουμε πράττοντας.

Πηγαίνοντας μαζί τους να κάνουμε το χόμπι μας, θα αποκτήσουμε μνήμες που θα μείνουν ανεξίτηλες στο μυαλό μας, όπως το ίδιο θα συμβεί και στο μυαλό των παιδιών μας.

Μπορεί να μην θυμούνται όλες τις στιγμές όταν μεγαλώσουν, όμως αυτά που τους έκαναν τη μεγαλύτερη εντύπωση στα πρώτα βήματά τους, να είστε σίγουροι ότι θα τα θυμούνται για πάντα και θα είναι οδηγοί και για τα δικά τους παιδιά. Κάντε τα να αγαπήσουν τη φύση και όλους τους οργανισμούς της. Ας δείξουμε τις οικολογικές μας ευαισθησίες τις οποίες όλοι πρέπει να έχουμε σε αυτή την πολύ άσχημη εποχή για το περιβάλλον, κάνοντας όλα τα απαραίτητα για να προστατεύσουμε τη φύση.

Ο μικρός Νίκος με μια συναγριδούλα πιασμένη από τον πατέρα του

Από το πολύ απλό… να μην αφήνουμε τα σκουπίδια μας, μέχρι να ξέρω (τι) θα πρέπει να κάνω και (πώς) να συμπεριφερθώ στο κάθε περιβάλλον στο οποίο θα βρεθώ, να ξέρετε ότι περνάτε μηνύματα στα παιδιά. Τα παιδιά αποτυπώνουν στο υποσυνείδητό τους αυτούς τους κώδικες και τους ακολουθούν γιατί είναι σωστοί, αφού άλλωστε εφαρμόζονται κι από την οικογένεια.

Μην τα αποθαρρύνετε κάνοντας δυσμενή σχόλια για κάποια αποτυχία τους. Τα παιδιά μαθαίνουν με τη δοκιμή και την τριβή. Δοκιμάζουν πολλά πράγματα, αναπτύσσοντας δεξιότητες και αρετές και το ψάρεμα είναι απ’ αυτά που μπορούν να τους δώσουν κάποιες από αυτές. Πολλές φορές μας ανεβάζουν το αίμα στο κεφάλι  με τις ζημιές και τις ψαρευτικές τους αταξίες. Εκεί διατηρούμε την ψυχραιμία μας και αποφεύγουμε το αρνητικό σχόλιο, τη φωνή ή την τιμωρία, ακόμα και το βλέμμα μας είναι ικανό να τα επηρεάσει αρνητικά.

Ο μικρός Στρατής εκτελεί ακριβώς τις κινήσεις του πατέρα του

Δείξτε τους ότι… ναι μεν δεν πειράζει, αλλά και ποιο είναι το σωστό, για να μην επαναλάβουν λανθασμένες κινήσεις και δεξιότητες.

Μην περιμένετε να ψαρεύουν όπως εσείς… τα παιδιά κουράζονται, θέλουν συνεχώς νέα ενδιαφέροντα  ή κίνητρα. Το πιάσιμο ενός ψαριού όσο μεγάλο κι αν είναι αυτό, δεν τους λέει τίποτα αν είναι κουρασμένα ή δεν έχουν διάθεση. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που προτιμούν τα παιδιά.

Πραγματικά ποτέ δεν κατάλαβα γιατί πρέπει να κάνουν τα παιδιά ησυχία ή να κάτσουν φρόνιμα σε ένα μέρος που ήρθαν να διασκεδάσουν και να ξεφύγουν από τα καθιερωμένα (μη) της οικογένειας. Αν είναι να τους βάλουμε μερικά (μη) ακόμα, καλό είναι να τα αφήσουμε σπίτι που θα έχουν μερικά λιγότερα.

Η μικρή Δήμητρα με μια αξιόλογη συναγρίδα πιασμένη από τον μπαμπά της

Κοιτάξτε μέσα από τα μάτια του παιδιού και θυμηθείτε τον εαυτό σας παιδί. Τι σας άρεσε… τι όχι… το ίδιο να περιμένετε και από τα δικά σας παιδιά.

Αφιερώστε χρόνο τόσο όσο χρειάζονται αυτά κι όχι όσο χρειάζεστε εσείς…

Κλείνοντας να σημειώσω πως όλες οι φωτογραφίες παιδιών που σήμερα δημοσιεύουμε από τη σελίδα μας είναι με τη συναίνεση των γονέων τους.

Καλές θάλασσες και καλά ψαρέματα σε όλους…

Ο νεαρός Πλούταρχος άξιος και καλός πια ψαράς με μεγάλη αγάπη για τη θάλασσα και το ψάρεμα, με ένα πολύ καλό λαβράκι
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here