Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Επιστολή

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, 

Ασφαλώς και ήταν μεγάλη η τιμή που μας κάνατε να επισκεφτείτε τον τόπο μας αυτές τις Άγιες μέρες, όλοι ομολογουμένως, μα όλοι μας χαρήκαμε με το δώρο που μας κάνατε γιατί όλοι μας θυμόμαστε το “στοίχημα” αποκατάστασης εμπιστοσύνης των νησιωτών που μας υποσχεθήκατε παλαιότερα και σε άσχημες καταστάσεις που βιώσαμε,  τις οποίες κανείς δεν θέλει απ’ τους κατοίκους του νησιού μας να θυμάται! 

Όμως κύριε Πρωθυπουργέ το δώρο, ας μου επιτρέψετε, ήταν δώρο… άδωρο και για αυτό εξηγούμαι για να μην παρεξηγούμαι: Όλοι αυτοί που σας ακολουθούν δεν ξέρω γιατί θέλουν να σας δείξουν μια άλλη πραγματικότητα, μια εικονική πραγματικότητα, που καμία, μα καμία σχέση έχει μ’ αυτό που ζούμε στο νησί μας όλοι οι κάτοικοι και που, εδώ που τα λέμε, δεν ερωτηθήκαμε και καθόλου, έστω και υποτυπωδώς από εσάς τους πολιτικούς, αφού θα άλλαζε διά παντός απ’ ό,τι φαίνεται η καθημερινότητά μας και η ζωή του νησιού μας. Ασφαλώς σας πήγαν στον Καρά-Τεπέ (Μαυροβούνι) για να δείτε αλήθεια, τι;;; Τους σκουπισμένους δρόμους, που δεν μπορούμε να περπατήσουμε τις καθημερινές από τα σκουπίδια, τους μαζεμένους και καλά κρυμμένους πρόσφυγες-αλλοδαπούς ή μήπως το νοσοκομείο, που στον 21ο αιώνα, αν και μοναδικό για ολόκληρο το νησί, δεν έχει Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, αν και τα μηχανήματα της μονάδας βρίσκονται ολοκαίνουρια αλλά σε αδράνεια, καθώς δεν υπάρχει προσωπικό; 

Εξαιτίας αυτού του γεγονότος χάσαμε πρόσφατα έναν νέο σχετικά άνθρωπο, επιστήμονα φαρμακοποιό, αγαπητό στον τόπο μας και σαν και αυτόν πολλοί άλλοι κατά καιρούς. Μας υποσχεθήκατε πως θα λύνατε το μεταναστευτικό μέχρι το 2021 και τώρα μιλάμε για δεύτερο ΚΥΤ. Όσον αφορά αυτό το νέο ΚΥΤ στο Μαυροβούνι, αυτό που έγινε, λέει, προσωρινά και είναι μέσα στον ιστό της πόλης μας, αν και απαγορεύεται διά νόμου, μας είπατε πως θα το καταργήσετε, όμως, είναι τόσα πολλά τα λεφτά που ξοδεύονται σε έργα εκεί τώρα την ώρα που μιλάμε, που όλους μάς βάζει σε υποψίες. Μην ξεχνάτε πως πιστέψαμε σε σας για αυτό και σας ψηφίσαμε μήπως δούμε άσπρη μέρα… μα μέχρι τώρα τουλάχιστον δεν το βλέπουμε ως προς αυτόν τον τομέα.

Όλοι οι κάτοικοι της Λέσβου αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ θέλουμε πίσω το νησί μας. Το νησί αυτό που ήταν διαμάντι για το Αιγαίο που έβγαλε έναν από τους επτά σοφούς τον Πιττακό, μια Σαπφώ, έναν Αλκαίο, μέχρι και ο Πομπήιος θαύμασε τη Λέσβο κατασκευάζοντας αντίγραφο του αρχαίου θεάτρου της Μυτιλήνης στη Ρώμη! Λογοτέχνες, ζωγράφοι, άνθρωποι του πνεύματος έλκουν την καταγωγή τους από την Λέσβο. Τι να πρωτοπώ: Από τον Ελευθεριάδη (Teriade) Εφταλιώτη, Μυριβήλη, Ελύτη μέχρι τον ταπεινό Θεόφιλο και τόσοι άλλοι!  

Όχι πολύ μακριά από τον τόπο μας βρίσκεται η Τουρκία. Ξέρετε κύριε Πρόεδρε, οι γείτονές μας λένε  από γενιά σε γενιά πως ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής  ντυνόταν με ρούχα, όπως οι ζητιάνοι  της εποχής του, και έβγαινε από το παλάτι κρυφά  για να αφουγκραστεί τον λαό του και να ακούσει από πρώτο χέρι  τα παράπονά τους, για αυτό και έχει ξεχωριστή θέση στην ιστορία του τόπου του και επί εποχής του και μεγαλούργησε γιατί άκουγε πάνω απ’ όλα το λαό του. Σας περιμέναμε να κάνετε μια βόλτα από την αγορά, να μιλήσετε με ανθρώπους της, τους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίους που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της εθνικής μας οικονομίας, να μιλήσετε με τους απλούς πολίτες, εσείς όμως, ήρθατε, είδατε και φύγατε! 

Γνωρίζετε τι βιώνουμε καθημερινά εμείς εδώ που φυλάμε Θερμοπύλες; 

Γνωρίζετε πόσο έχει αυξηθεί η εγκληματικότητα από τους μετανάστες στο νησί μας; Γνωρίζετε τα αίσχη που γίνονται μέσα στο ΚΥΤ, από βιασμούς μικρών παιδιών μέχρι εμπόριο λευκής σαρκός και μέχρι εμπόριο ναρκωτικών; Οι δε συμμορίες εντός του υποτιθέμενου ελεγχόμενου χώρου όλο και δυναμώνουν. Ακόμα και οι αστυνομικοί φοβούνται. Όλα αυτά τα ξέρετε; Σας τα έχουν μεταφέρει όσοι είναι δίπλα σας; Και αν ναι, τι έχετε κάνει και τι σκοπεύετε να κάνετε; Μάθατε πριν λίγο καιρό πως ένα κοριτσάκι 3 ετών βιάστηκε μέσα στις τουαλέτες του ΚΥΤ του Καρά-Τεπέ και ακόμα δεν μάθαμε τι απέγινε αυτή η ψυχούλα; Αποδόθηκαν ευθύνες, τιμωρήθηκαν παραδειγματικά κάποιοι; Πώς γίνεται εμείς οι ντόπιοι να μην μπορούμε να κυκλοφορούμε έξω από το σπίτι μας χωρίς χαρτιά και αλλοδαποί να μπαίνουν στην χώρα μας χωρίς ούτε καν μια ταυτότητα, και ας κάνει περιπολίες η frontex; Δεν χρειάζεται φυσικά να σας πω τι συμβαίνει στη Μυτιλήνη τώρα με την πανδημία!

Κύριε Πρωθυπουργέ, το νησί μας όλο και βυθίζεται στην ανέχεια, στην κακουχία και τελικά την απελπισία. Δεν είμαστε τόπος κατώτερου Θεού για να βιώνουμε όλα αυτά. Είμαστε το σύνορο Ευρώπης – Τουρκίας και αντί προνομίων έχουμε γίνει αποθήκη ψυχών! Βιώνουμε άσχημες καταστάσεις. Μην μας αφήνετε στο έλεος και την άβυσσο, αγαπάμε την πατρίδα μας, δεν θέλουμε σε κάποια στιγμή λόγω αυτής της  κακουχίας να αναγκαστούμε να εγκαταλείψουμε εμείς τις εστίες μας, ώστε η Λέσβος μέσα και από το φίλτρο των οικονομικών συμφερόντων που βρίσκονται γύρω από το μεταναστευτικό να μετατραπεί σε έναν τόπο αλλοδαπών, αλλοθρήσκων που καμία, μα καμία σχέση έχουν με τα δικά μας ήθη και έθιμα αλλά και την κουλτούρα μας και γι’ αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολη η ενσωμάτωσή τους. Δώστε κίνητρα, φέρτε πίσω το χαμόγελό μας έστω και κάτω από την μάσκα, ρίξτε επάνω μας το βλέμμα σας! 

Είμαι μια απλή νοικοκυρά που αγαπά πολύ τον τόπο της και την πατρίδα της, είμαστε από τους ανθρώπους που επενδύσαμε εδώ κι εδώ ζουν και τα παιδιά μας, ειλικρινά λυπάμαι και στενοχωριέμαι βλέποντας το πανέμορφο νησί μας να βυθίζεται.

Σας ευχαριστώ που με ακούσατε

Με τιμή 

Στέλλα Τσορβαδέλλη

 

spot_img

More articles

spot_img