8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας

Της Εριφύλης Γιαννάκα,
Προέδρου της Επιτροπής Ισότητας
του Δήμου Μυτιλήνης

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σηματοδοτεί τις θυσίες και τα επιτεύγματα των γυναικών όλου του κόσμου για πάνω από έναν αιώνα. 

Τα τελευταία 15 χρόνια, στόχος της Ημέρας είναι να μας υπενθυμίσει πως οι γυναίκες πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα με τους άνδρες, σε όλους τους τομείς.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Αποτελεί ημέρα μνήμης και αφύπνισης όλων μας για τους διαχρονικούς επίπονους και μακροχρόνιους αγώνες των γυναικών, που καθημερινά επωμίζονται πολλαπλές ιδιότητες και ρόλους (μητέρες, κόρες, μαθήτριες, εργαζόμενες κλπ.), καθώς και όλες τις γυναίκες που μάχονται για τη διεκδίκηση ίσης πρόσβασης και ισότιμης αντιμετώπισης απέναντι σε μια κοινωνία βασισμένη στα πατριαρχικά μοντέλα. 

Oι διεκδικήσεις των γυναικών είναι κοινές και αφορούν στην εξάλειψη διακρίσεων και αποκλεισμών που συνδέονται με το φύλο τους. Ισότητα σημαίνει ίσες ευκαιρίες για άνδρες και γυναίκες, κορίτσια και αγόρια στην εκπαίδευση, την πολιτική, την οικογένεια, την εργασία, τον πολιτισμό. Οι γυναίκες, παρά τους σκληρούς και μακροχρόνιους αγώνες για ουσιαστική ισότητα των φύλων, στους τομείς αυτούς εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται πολλές φορές με άνισο τρόπο.

Η ισότητα των φύλων αποτελεί ένα κατεξοχήν κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα και απαιτεί την ευαισθητοποίηση και την εγρήγορση όλων μας. Η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και  Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ) και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (Κ.Ε.Θ.Ι), σε μια προσπάθεια επίτευξης της ουσιαστικής ισότητας σε όλα τα επίπεδα (βία λόγω φύλου, εργασία, φτώχεια, κοινωνικό αποκλεισμό, εκπαίδευση, κέντρα λήψης αποφάσεων, οικογένεια), αποτελούν τους αρμόδιους κρατικούς φορείς που λειτουργούν υποστηρικτικές δομές για γυναίκες που υφίστανται βία ή/και πολλαπλές διακρίσεις. 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφιερώνει τη φετινή Ημέρα της Γυναίκας στον παγκόσμιο αγώνα των γυναικών κατά της κρίσης του COVID-19. 

Οι γυναίκες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων που απασχολούνται στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης. Πολλές έχουν επίσης πληγεί σοβαρά από την κρίση λόγω της απώλειας θέσεων εργασίας ή της απασχόλησής τους σε επισφαλείς θέσεις εργασίας. Επιπλέον, οι συνεχόμενοι εγκλεισμοί έχουν οδηγήσει σε αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας. Το Κοινοβούλιο έχει ζητήσει την καταπολέμηση αυτών των ανισοτήτων. Το Κοινοβούλιο θα τιμήσει τη φετινή Ημέρα της Γυναίκας κατά τη σύνοδο της ολομέλειας, στις 8 Μαρτίου.

Η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας (Δ.ΕΠ.ΙΣ.) του Δήμου Μυτιλήνης κατά την έναρξη της λειτουργίας της είχε την ατυχία να συμπέσει με την εμφάνιση του Covid 19, γεγονός που απέτρεψε την ενέργεια και τη διεξαγωγή εκδηλώσεων που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν. Ευελπιστούμε να τελειώσουν γρήγορα τα μέτρα περιορισμού για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τις εκδηλώσεις μας.