- Από το Μάρτιο το πιλοτικό πρόγραμμα σε 5 ενότητες, με έμφαση στην περιοχή της Γέρας όπου υπάρχουν εκτεταμένα προβλήματα
- Τι δήλωσαν από την Αθήνα ο βουλευτής Χαράλαμπος Αθανασίου και ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Βατός, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για τις τεχνικές διαδικασίες
290 γεωτεμάχια εντάσσονται στο πιλοτικό πρόγραμμα που πρόκειται να υλοποιήσει σε Μυτιλήνη και Γέρα η Ελληνικό Κτηματολόγιο, βολιδοσκοπώντας ουσιαστικά μέσα από αυτό το πρόγραμμα την περιοχή μας για να δει το ενδιαφέρον των κατοίκων και κατά πόσο είναι εφικτό να διορθωθεί το κτηματολόγιο. Πρόκειται για χωράφια τα οποία έχουν επιλεγεί ήδη από την Αθήνα από το πλαίσιο των διορθώσεων που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια στις δύο περιοχές και τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στην περιοχή της Γέρας. Οι ιδιοκτήτες τους πρόκειται να λάβουν φακέλους από την Κτηματολόγιο μέσω των οποίων θα ενημερώνονται για τις διαδικασίες που ακολουθούνται για τη νομιμοποίηση των περιουσιών τους, οι οποίες χρόνια τώρα βρίσκονται εγκλωβισμένες στα γρανάζια του κτηματολογίου, καθώς είναι καταχωρημένες με λάθος διαστάσεις ή σε άλλες περιοχές ανάλογα με την περίπτωση.
Η σύσκεψη της Αθήνας
Για όλα αυτά τα θέματα βρέθηκε χθες στην Αθήνα στα γραφεία της κτηματολόγιο ο Βουλευτής Χαράλαμπος Αθανασίου, τον οποίο συνόδευσε ο Αντιδήμαρχος Δόμησης Γιάννης Βατός, που ασχολείται από το Δήμο Μυτιλήνης με αυτά τα θέματα και συμμετείχαν σε σύσκεψη με τον πρόεδρο της Κτηματολόγιο, Στέλιο Σακαρέτσιο, τη Γενική Διευθύντρια Ολυμπία Μάρκελλου και την υπεύθυνη της διεύθυνσης του Κτηματολογίου, Εριφύλη Παπαδοπούλου.
Όπως έχουν γράψει ήδη τα Νέα της Λέσβου, αυτό που διασφαλίζεται μέχρι τώρα είναι η οριζόντια παράταση μέχρι τις 24 Νοεμβρίου του 2024 για όλους τους ιδιοκτήτες και αυτό αφορά όλη τη χώρα. Για την περιοχή της Μυτιλήνης και περισσότερο για τη Γέρα όπου τα προβλήματα είναι πιο εκτεταμένα αναμένεται από τον Μάρτιο να ξεκινήσει το πιλοτικό πρόγραμμα των διορθώσεων, το οποίο και για τις δύο περιοχές γίνεται σε 5 ενότητες, εντός των οποίων υπάρχουν συνολικά 290 γεωτεμάχια, που μέχρι τώρα είναι μπερδεμένα στα γρανάζια του κτηματολογίου.
Σε όλες αυτές τις διαδικασίες καθοριστικός θα είναι ο ρόλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, το οποίο με ενεργό συμμετοχή θα διασφαλίσει την εξέλιξη του προγράμματος και γι’ αυτό, όπως τόνισε ο κ. Αθανασίου, θα υπάρχει συνεργασία της Κτηματολόγιο με την Κεντρική διοίκηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου, το οποίο από την πλευρά του θα απευθυνθεί στο Περιφερειακό Τμήμα Βορειοανατολικού Αιγαίου του ΤΕΕ, που θα αναλάβει περαιτέρω πρωτοβουλίες. Αυτό κρίθηκε σκόπιμο καθώς το Τεχνικό Επιμελητήριο είναι ο μόνος φορέας που μπορεί να εγγυηθεί για ένα σωστό αποτέλεσμα και μάλιστα προς τούτο θα του χορηγηθούν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία (δηλαδή ό,τι είχε παραδώσει ο τελευταίος ανάδοχος για το κτηματολόγιο το οποίο οδήγησε στο γνωστό μέχρι τώρα αδιέξοδο).
Οι ιδιοκτήτες των 290 γεωτεμαχίων θα παραλάβουν το φάκελο με τα διαγράμματα των ιδιοκτησιών τους και θα καλούνται οι περίοικοι να δηλώσουν αν συμφωνούν με τα σύνορα του καθενός. Όπου δεν εμφανίζονται οι περίοικοι το γεωτεμάχιο θα νομιμοποιείται, ενώ στις περιπτώσεις όπου οι περίοικοι διαφωνούν τότε η υπόθεση θα παραπέμπεται στη δικαιοσύνη, καθώς αλλιώς δεν μπορεί να βρεθεί λύση.
Να σημειωθεί ότι η Κτηματολόγιο δεσμεύεται για παροχή νομικής συνδρομής και έλεγχο των διαδικασιών και όλα αυτά ενώ ψηφίζεται, όπως έχουν γράψει τα Νέα της Λέσβου, με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ειδικό πλαίσιο επίλυσης των προβλημάτων για μεμονωμένα γεωτεμάχια.
Μιλώντας στα Νέα της Λέσβου από την Αθήνα χθες το μεσημέρι ο Βουλευτής κ. Αθανασίου σημείωσε ότι είναι ικανοποιημένος από τις μέχρι τώρα εξελίξεις, καθώς όπως είπε «εδώ και χρόνια έχουμε καταβάλει μία σημαντική προσπάθεια για να διορθώσουμε τα προβλήματα του κτηματολογίου το οποίο παραλάβαμε, όπως το παραλάβαμε. Πρόκειται για μία σύνθετη διαδικασία καθώς για να νομιμοποιηθεί για οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο εκτός δικαστηρίων θα πρέπει να υπάρχει το νομικό υπόβαθρο. Γι’ αυτό το λόγο με μεθοδικότητα σε συνεργασία με την Ελληνικό Κτηματολόγιο προχωρήσαμε βήμα-βήμα μέχρι τώρα, φτάνοντας σε ένα αποτέλεσμα για τους κατοίκους και της Γέρας και της Μυτιλήνης».
Από τη δική του πλευρά ο Αντιδήμαρχος Δόμησης κ. Βατός σημείωσε ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε σημαντικές εξελίξεις και πιστεύω ότι το αποτέλεσμα δικαιώνει πρώτα από όλα την αυτοδιοίκηση, δηλαδή όλους εμάς που δεν κρυφτήκαμε πίσω από την αναρμοδιότητά μας (δεν είμαστε αρμόδιοι ως Δήμος για το κτηματολόγιο), αλλά απεναντίας αναμετρηθήκαμε με τις προκλήσεις και οδηγούμε τον τόπο στο ξέφωτο για ένα ζήτημα που έχει ταλανίσει τη Μυτιλήνη και τη Γέρα για 15 χρόνια. Οφείλω να ευχαριστήσω το Δήμαρχο Στρατή Κύτελη που με εμπιστεύτηκε να τον εκπροσωπήσω σε όλες αυτές τις συζητήσεις, έχοντας γνώση και εμπειρία για το αντικείμενο και φυσικά θέλω να σταθώ στον Βουλευτή κ. Αθανασίου, η συμβολή του οποίου είναι καθοριστική για να έχουμε αποτέλεσμα, καθώς χωρίς τις δικές του παρεμβάσεις πολύ φοβάμαι ότι θα βρισκόμασταν ακόμα πολύ πίσω».
Εχθρός ο χρόνος
Το μόνο μελανό σημείο σε όλα τα παραπάνω είναι το χρονικό περιθώριο που υπάρχει για την υλοποίηση του προγράμματος, καθώς αν ξεκινήσει το Μάρτιο στην καλύτερη των περιπτώσεων – και αυτό είναι το πιο αισιόδοξο σενάριο – πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 24 Νοεμβρίου του 2024. Και εδώ τίθεται ένα σοβαρό ζήτημα ως προς το πότε θα διορθωθούν τα χιλιάδες άλλα ακίνητα που μένουν σε εκκρεμότητα, εφόσον όπως έχει ανακοινώσει ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η απόφαση του πρωθυπουργού είναι το κτηματολόγιο της χώρας μας να παραδοθεί στην Ευρώπη στο τέλος του 2024.