Η Λέσβος στη συμφωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν

Spread the love


  • Για μεγάλη συμφωνία μιλούν οι εκπρόσωποι τοπικών φορέων προβλέποντας τα καλύτερα για τον τουρισμό από την Τουρκία
  • Την ώρα που εξανεμίζονταν οι ελπίδες για τη δυνατότητα έκδοσης βίζας στους Τούρκους τουρίστες από τα νησιά μας, το μεταναστευτικό φέρνει το Ανατολικό Αιγαίο ξανά μπροστά στις εξελίξεις

Δέκα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και συγκεκριμένα, η Λέσβος, η Λήμνος, η Χίος, η Σάμος, η Λέρος, η Κάλυμνος, η Κως, η Ρόδος, η Σύμη και το Καστελόριζο αναμένεται να βρεθούν σήμερα στη συμφωνία μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος σήμερα Πέμπτη επισκέπτεται τη χώρα μας για τη λεγόμενη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη και θα τον συνοδεύουν Τούρκοι αξιωματούχοι. Στο επίκεντρο της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας βρίσκεται το μεταναστευτικό, με την τουρκική πλευρά με τα μέχρι τώρα δεδομένα να είναι διατεθειμένη να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, ζητώντας ωστόσο και ανταλλάγματα.  

Σε αυτό το πλαίσιο εκτός από το κρίσιμο διακύβευμα που είναι η εξέλιξη του μεταναστευτικού βρίσκεται και το ζήτημα της χορήγησης βίζας στους Τούρκους τουρίστες για διακοπές διάρκειας λίγων ημερών στα νησιά μας. Ουσιαστικά πέραν του πιλοτικού προγράμματος που εφαρμοζόταν τα προηγούμενα χρόνια καθώς διεκόπη μετά το 2019, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν φαινόταν διατεθειμένη να συνεχίσει ένα τέτοιο καθεστώς, τώρα έρχονται τα πάνω-κάτω με τη συμφωνία για το μεταναστευτικό, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καλείται να αποδεχτεί και να επισφραγίσει την παρέκκλιση της χώρας μας από τα ισχύοντα και τη δυνατότητα χορήγησης βίζας σε Τούρκους τουρίστες για τα νησιά που σημειώνουμε.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης, Δημήτρης Καιρίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Κρατικής Ραδιοφωνίας είπε ότι  είναι πρόθεση της Ελληνικής κυβέρνησης να υπογράψει με τη γείτονα Τουρκία συμφωνία για χορήγηση βίζας Τούρκων πολιτών σε 10 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

«Είναι ένα μέτρο που φέρνει τους δύο λαούς κοντά. Είναι κάτι που το θέλουν πάρα πολύ οι ακρίτες μας, οι οποίοι έχουν σηκώσει τόσο μεγάλο βάρος στη διαχείριση του μεταναστευτικού», επεσήμανε ο Δημήτρης Καιρίδης τονίζοντας πως πρόκειται για συμφωνία, η οποία γίνεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως είπε ο Υπουργός: «Η Ελλάδα είναι χώρα του Σένγκεν και ζητάει μια “παρέκκλιση” από το Σένγκεν, ώστε να μπορούν πιο εύκολα Τούρκοι πολίτες να επισκέπτονται τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Χάρη στην πολύ καλή συνεργασία που έχουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τα προβλήματα που είχαμε αντιμετωπίσει, λόγω Πύλου (…) η γραμμή ήταν να τα αντιμετωπίσουμε και να εμβαθύνουμε αυτή τη συνεργασία, η οποία εκφράζεται και με περισσότερο ευρωπαϊκό προσωπικό εδώ, στη Frontex, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (…) και με πρόσθετη χρηματοδότηση και βεβαίως με το ζήτημα της βίζας. Να θυμίσω ότι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα είναι η μοναδική εξαίρεση στη ζώνη Σένγκεν, δεν υπάρχει πουθενά αλλού τέτοια διευκόλυνση. Είναι κάτι το οποίο το θέλουν πολύ οι Τούρκοι βεβαίως και το θέλουνε πάρα πολύ οι νησιώτες μας», εξήγησε ο κ. Καιρίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η δυνατότητα έκδοσης βίζας στους Τούρκους τουρίστες για ολιγοήμερες διακοπές δεν θα αφορά μόνο τη θερινή περίοδο, όπως ίσχυε μέχρι τα προηγούμενα χρόνια, αλλά θα μπορεί να γίνεται όλο το χρόνο.

«Αφορά νησιά τα οποία δεν έχουν τον τουρισμό της Ρόδου. Και η Ρόδος θα συμπεριλαμβάνεται, αλλά νησιά που δεν έχουν τα τσάρτερς, που δεν έχουν τις διεθνείς πτήσεις, που δεν έχουν παρά μόνο έναν μικρό οικογενειακό τουρισμό τον Αύγουστο, όπως η Λέσβος για παράδειγμα, έχουν πάρα πολλά να ωφεληθούν», τόνισε ο κ. Καιρίδης, αναφέροντας ονομαστικά τα νησιά που αφορά η συμφωνία.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η χώρα μας διαβεβαιώνει για την σωστή εφαρμογή του μέτρου με τον έλεγχο στο Τελωνείο και μένει να δούμε ποια θα είναι η διάρκεια της βίζας που θα χορηγείται από τα νησιά μας καθώς σε προηγούμενη συνέντευξή του ο κ. Καιρίδης είχε μιλήσει για βίζα τριήμερης διάρκειας, ενώ η βίζα που ίσχυε μέχρι το 2019 είχε διάρκεια 15 ημερών.  

Περιμένουν οι φορείς της Λέσβου 

Αγωνία στους φορείς της Λέσβου εν όψει της σημερινής συνάντησης και συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Βαγγέλης Μυρσινιάς, από τη Σμύρνη όπου βρισκόταν χθες το απόγευμα, καθώς σήμερα ξεκινάει η τουριστική έκθεση και το Επιμελητήριο συμμετέχει σε συνεργασία με την Περιφέρεια, δήλωσε στα Νέα της Λέσβου ότι «η τουριστική αγορά της Τουρκίας είναι μια πολύ μεγάλη αγορά και γι’ αυτό, άλλωστε, βρισκόμαστε και εμείς τώρα στη Σμύρνη. Αυτό που ελπίζουμε είναι ότι οι κύριοι Μητσοτάκης και Ερντογάν στο πλαίσιο της γενικότερης συμφωνίας θα διαμορφώσουν κι ένα ισχυρό πλαίσιο για την περαιτέρω ενίσχυση του τουρισμού.  

Κατά τα χρόνια που ασκούμε τη διοίκηση στο Επιμελητήριο εστιάσαμε τη μέχρι τώρα δραστηριότητά μας στην ενίσχυση του τουρισμού από την Τουρκία και νομίζω ότι ειδικά η φετινή χρονιά ξεπέρασε κάθε προηγούμενη. Παράλληλα διεκδικήσαμε σε κάθε επίπεδο, σε συνεργασία και με άλλους φορείς, τη δυνατότητα έκδοσης της βίζας στην περιοχή μας, η οποία διακόπηκε  μετά το 2019. Φαίνεται ότι βρισκόμαστε μπροστά σε νέες σημαντικές εξελίξεις για τον τουρισμό μας, περιμένουμε όμως πρώτα να δούμε το ακριβές πλαίσιο της συμφωνίας», είπε ο κ. Μυρσινιάς.

Για μεγάλη συμφωνία μίλησε ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Δημήτρης Αβαγιανός,  ο οποίος ωστόσο στάθηκε και ο ίδιος επιφυλακτικός μέχρι να πάρει την τελική της μορφή σημειώνοντας: «Σε μια χρονιά με πάνω από 71.000 αφίξεις από την Τουρκία είχαμε απογοητευτεί στο θέμα της βίζας καθώς φαινόταν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα συναινούσε για τη συνέχιση. Αυτό τώρα λόγω των δεσμεύσεων που επιδιώκει να αποσπάσει η Ευρώπη από τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν για το μεταναστευτικό αλλάζει. Καταλαβαίνετε πως αν τελικά προχωρήσει και οριστικοποιηθεί το τελικό πλαίσιο της συμφωνίας (εγώ παραμένω επιφυλακτικός μέχρι τις επίσημες ανακοινώσεις) ο τουρισμός από την Τουρκία θα εκτοξευθεί στη Λέσβο και παρά τα υψηλά νούμερα που είχαμε φέτος θα πάμε πολύ καλύτερα το 2024 και τα επόμενα χρόνια», είπε ο ίδιος. 

Από τη δική του πλευρά ο πρόεδρος της Ένωσης Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, που και ο ίδιος βρίσκεται στην Σμύρνη για την έκθεση, τόνισε στα Νέα της Λέσβου ότι «αυτό που μπορώ να καταλάβω είναι ότι το θέμα της βίζας χτίζεται από την αρχή και είναι μια σημαντική εξέλιξη με τα όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα σε ανεπίσημη βάση, καθώς δεν έχουμε ακόμα κάτι επίσημο και υπογεγραμμένο και γι’ αυτό παρά την αισιοδοξία και την ικανοποίηση, μένω για λίγο ακόμα επιφυλακτικός περιμένοντας πρώτα να οριστικοποιηθεί και να ανακοινωθεί η συμφωνία πάνω σε αυτό το θέμα για να έχουμε κάτι συγκεκριμένο πάνω στο οποίο να τοποθετηθούμε».

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση