Ε.Σ.Υ.: Ούτε 150 ευρώ στο χέρι για Μυτιλήνη 

Spread the love


Με μεγάλο στόμφο αναγγέλθηκαν και εξειδικεύθηκαν την Τετάρτη τα οικονομικά κίνητρα για την προσέλκυση και παραμονή γιατρών σε άγονες περιοχές, στις δύο κατηγορίες, Α’ και Β’, εκ των οποίων η Λέσβος ανήκει στην κατηγορία Β’. Βάσει της ΚΥΑ που έχει υπογραφεί από τον Άδωνι Γεωργιάδη, και έχει προβάλει επίσης, προσωπικά, με αναρτήσεις του και στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, οι γιατροί για να καλύψουν κενές θέσεις του Ε.Σ.Υ. στη Μυτιλήνη λαμβάνουν επίδομα-κίνητρο 200 ευρώ. Για τη Ρόδο, για παράδειγμα, προβλέπεται επίδομα 300 ευρώ. Τα χρήματα αυτά φορολογημένα υπολογίζονται σε λιγότερο από 150 ευρώ μηνιαίως για τους γιατρούς στο Βοστάνειο, αν φορολογηθούν μαζί με τον μισθό τους, ενώ η εφορία θα «σηκώσει» και το 40% του επιδόματος, γεγονός που εξαθλιώνει περαιτέρω τον χαρακτήρα της πριμοδότησης. 

Όλοι περιμένουν να δουν τα λεφτά στο χέρι για να πειστούν για τις περιβόητες αυξήσεις των γιατρών στις άγονες περιοχές, τις οποίες με τόσο καμάρι ανακοίνωσαν πρωθυπουργός και υπουργός, ενώ οι θέσεις ακόμη, σε νησιά και σε ολόκληρη σχεδόν την επικράτεια παραμένουν “γυμνές”. 

Στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε fake news, και προπαγάνδα, μάλιστα των αριστερών παρατάξεων, τις διαμαρτυρίες για το καταρρέον ΕΣΥ. Με μια “τροχιοδεικτική” απάντηση, σύσσωμοι οι Νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας, διά της Ομοσπονδίας των Ενώσεων των Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.) απάντησαν στον Υπουργό Υγείας ότι βαφτίζει το κρέας, ψάρι και ότι «το ψέμα έχει κοντά ποδάρια».

«Ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσαν με τυμπανοκρουσίες την έκδοση της «πολυαναμενόμενης» – εδώ και 2 χρόνια – Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τους δικαιούχους, το ύψος και τις προϋποθέσεις χορήγησης οικονομικών κινήτρων για την προσέλκυση και παραμονή γιατρών σε προβληματικές και άγονες περιοχές. Το ψέμα όμως έχει κοντά ποδάρια. Παρουσιάζουν ως τριπλασιασμό και εξαπλασιασμό, τη μείωση στην πραγματικότητα του επιδόματος αγόνου που θα έπρεπε να παίρνουν οι γιατροί του δημόσιου συστήματος υγείας, αν βέβαια εφάρμοζαν τις διατάξεις που ίσχυαν μέχρι την έκδοση της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Το επίδομα αγόνου που δίνεται σε ειδικευμένους γιατρούς, είναι μικρότερο και από αυτό που δίνεται στους αγροτικούς γιατρούς (400 ευρώ) για άγονες και προβληματικές περιοχές. Επιπλέον από το επίδομα αγόνου εξαιρούνται οι ειδικευόμενοι και οι επικουρικοί γιατροί», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Ο.Ε.Ν.Γ.Ε..

Η Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. εξηγεί, φέρνοντας παραδείγματα, ότι:

«Ο νόμος 4999/2022 προέβλεπε ότι μέχρι την έκδοση της ΚΥΑ το οικονομικό κίνητρο για την προσέλκυση και παραμονή γιατρών στις δημόσιες μονάδες υγείας σε άγονες και προβληματικές περιοχές καταβάλλεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.1397/1983 και του Π.Δ. 137/1987 οι οποίες όριζαν ότι: 

«στους μόνιμους γιατρούς των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας άγονων και προβληματικών περιοχών που έχουν την έδρα τους σε προβληματικές περιοχές, χορηγείται προσαύξηση επί του βασικού τους μισθού, ως εξής:

α) Σε προβληματικές και άγονες περιοχές Α’ κατηγορίας:

  •  Για τη συμπλήρωση του πρώτου χρόνου υπηρεσίας δεκαπέντε τοις εκατό (15%) αναδρομικά για όλο το χρόνο.
  •  Για τη συμπλήρωση του δεύτερου χρόνου είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) αναδρομικά για όλο το δεύτερο χρόνο.
  • Για τη συμπλήρωση του τρίτου χρόνου σαράντα τοις εκατό (40%) αναδρομικά για όλο τον τρίτο χρόνο και για κάθε ένα συμπληρούμενο χρόνο μετά τα τρία χρόνια, πενήντα τοις εκατό (50%) αναδρομικά.

β) Σε προβληματικές και άγονες περιοχές Β’ κατηγορίας (όπου ανήκει η Μυτιλήνη)  

  •  Για τη συμπλήρωση του πρώτου χρόνου οκτώ τοις εκατό (8%) αναδρομικά για όλο το χρόνο.
  • Για τη συμπλήρωση του δεύτερου χρόνου δεκαπέντε τοις εκατό (15%) αναδρομικά για όλο το χρόνο.
  •  Για τη συμπλήρωση του τρίτου χρόνου είκοσι τοις εκατό (20%) αναδρομικά για όλο τον τρίτο χρόνο και για κάθε ένα συμπληρωμένο χρόνο, μετά τα τρία χρόνια είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) αναδρομικά».

«Αυτό», τονίζει η Ο.Ε.Ν.Γ.Ε., «ίσχυε μέχρι την έκδοση της ΚΥΑ». 

Ωστόσο στην πραγματικότητα τα ποσά δεν δίνονταν όπως αναφέρονται γιατί, όπως τα Νέα της Λέσβου πρώτα έχουν αναδείξει, με ευθύνη τόσο της σημερινής κυβέρνησης όσο και όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία 20 χρόνια οι προσαυξήσεις υπολογίζονται επί «θεωρητικού» βασικού μισθού, που προκύπτει από την μετατροπή σε ευρώ του βασικού μισθού του 1983!

Για παράδειγμα Επιμελητής Α’ με βασικό μισθό 2.075 ευρώ, με τη συμπλήρωση του τρίτου χρόνου προϋπηρεσίας (πραγματικό παράδειγμα), αντί να παίρνει μηνιαίο κίνητρο αγόνου 830 ευρώ (40% Χ 2.075) παίρνει 88,04 ευρώ το μήνα (δηλαδή  η προσαύξηση του 40% δίνεται σε θεωρητικό βασικό μισθό 220,10 ευρώ, αφού ο γιατρός της αντίστοιχης βαθμίδας το 1983 έπαιρνε 75.000 δρχ.)
«Αυτές είναι οι περίφημες αυξήσεις στο επίδομα αγόνου που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός», συνεχίζει η ΟΕΝΓΕ, «αυξήσεις στο επίδομα αγόνου με βάση τους βασικούς μισθούς του 1983!». 

Και συνεχίζει: «Και επειδή η προσφιλής τακτική του Υπουργού Υγείας όταν έρχεται αντιμέτωπος με τις δίκαιες διεκδικήσεις και τα αιτήματά μας, και πριν να χάσει την ψυχραιμία του και μας αποκαλέσει κάφρους και ανθρωπάκια επειδή του χαλάμε τις φιέστες που στήνει, είναι να κάνει έκκληση στην «κοινή λογική» και τα μαθηματικά, τον καλούμε να μας απαντήσει πώς μπορεί η ετήσια προσαύξηση επί του βασικού μισθού, 1.056,48 στο παραπάνω συγκεκριμένο, πραγματικό παράδειγμα, να είναι μικρότερη του μηνιαίου βασικού μισθού (2.075 ευρώ);

Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση της ΝΔ βαφτίζει το κρέας, ψάρι». 
Η υπουργική απόφαση που εκδόθηκε, όπως επισημαίνει η Ο.Ε.Ν.Γ.Ε., προβλέπει επί της ουσίας δραστικές μειώσεις, εξίσωση προς τα κάτω, οριζοντίως και καθέτως, ανεξάρτητα από το βασικό μισθό και τα χρόνια υπηρεσίας και παραμονής στις άγονες και προβληματικές περιοχές, διαχωρισμό του επιδόματος ανάλογα με την ειδικότητα και την δομή (νοσοκομείο ή Κ.Υ.), ενώ πριν χορηγούνταν σε όλους τους  γιατρούς των άγονων περιοχών ανεξαρτήτως της ειδικότητας και  της δομής (νοσοκομείο, κέντρα υγείας, περιφερειακά ιατρεία).

Καταγγέλλοντας έτσι τα μέτρα ως «φιάσκο» η Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. καταλήγει ότι οι κινητοποιήσεις από κάθε έναν υπηρετούντα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας θα κλιμακωθούν, διότι, όπως εξηγεί, «οι αγώνες του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού είναι η μοναδική διέξοδος στα αδιέξοδα που γεννά η πολιτική τους που έχει σαν ιερό δισκοπότηρο «τις αντοχές της οικονομίας», «τα πλεονάσματα», «τη δημοσιονομική σταθερότητα», που επιτρέπει 500.000 ευρώ τη μέρα για τη φρεγάτα στην Ερυθρά χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη χώρα μας για να προστατεύουν τα κέρδη των εφοπλιστών, αλλά απαγορεύει τις προσλήψεις, όπως ανερυθρίαστα ομολόγησε ο υπουργός εμπορίου της υγείας στην αντιπαράθεσή του με τον πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης! Η παραμικρή υποχώρηση της κυβέρνησης, όπως η ικανοποίηση του αιτήματός μας έστω και κατά το ήμισυ για αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών, είναι η απτή απόδειξη! Ας μην περιμένει λοιπόν ο Υπουργός Υγείας οι υγειονομικοί να πούμε και ευχαριστώ! Συνεχίζουμε!».

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση