Σε ένα δύσκολο περιβάλλον, όπου η Ένωση Συνεταιρισμών που κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο του 65% των μετοχών της Δημοσυνεταιριστικής Επιχείρησης δεν συνεργάζεται γιατί δεν έχει και να συνεισφέρει οικονομικά για τη διάσωση της ΕΨΥΠΑΛ και ο Δήμος Μυτιλήνης το 35%, ο Δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας κατάφερε να σταματήσει τον πλειστηριασμό.
Για να γίνει αυτό εξασφάλισε επιταγή 24.000 ευρώ για την Κατασκευαστική Εταιρεία Γεράνιος, που προχώρησε ώστε να βγάλει στο σφυρί τις εγκαταστάσεις – φιλέτο της επιχείρησης, 14,5 στρέμματα, εκ των οποίων περίπου το 1/3 είναι στεγασμένοι χώροι ψυκτικών θαλάμων, γραφείων, καταστημάτων και αποθηκών με τιμή πρώτης εκκίνησης το 1 εκατομμύριο ευρώ, χθες Τετάρτη, όπως έγραψαν από τη Δευτέρα πρωτοσέλιδα τα Νέα της Λέσβου.
Ωστόσο μέχρι τη Δευτέρα, που ήταν η προθεσμία, δεν κατατέθηκε από κάποιον ενδιαφερόμενο το ποσό των 300.000 ευρώ, καθώς για να συμμετάσχει κάποιος στον πλειστηριασμό προβλέπεται να καταβάλει το 30% της τιμής πρώτης εκκίνησης. Ούτως ή άλλως όμως ο πλειστηριασμός θα χαρακτηριζόταν άγονος. Ωστόσο έχει σημασία να τονιστεί ότι η Δημοτική Αρχή Χριστόφα δεν κρύφτηκε πίσω από αυτή τη «διευκόλυνση», καθώς η μη συμμετοχή είναι πιθανό να υποκρύπτει άλλους σχεδιασμούς, αφού αν γίνουν δύο άγονοι πλειστηριασμοί τότε στον τρίτο η τιμή πρώτης εκκίνησης πέφτει σημαντικά προς τα κάτω! Ο κ. Χριστόφας επέλεξε να τακτοποιήσει προσωρινά ένα μικρό μέρος του χρέους κερδίζοντας 6-7 μήνες, ώστε να επιχειρηθεί να αναβιώσει η ΕΨΥΠΑΛ, όχι όμως απαραίτητα ως ψυκτικοί θάλαμοι.
Το σχέδιο διάσωσης
Έχοντας ο Δήμαρχος πολύ καλή συνεργασία με τον πρόεδρο της ΕΨΥΠΑΛ, που εκπροσωπεί την πλευρά της Ένωσης Συνεταιρισμών, Μίλτο Ρεντετάκο, ο οποίος βρέθηκε εγκλωβισμένος σε αυτήν τη θέση (δεδομένου ότι ο Αλέκος Γιαζιτζόγλου που είναι αυτός που απέμεινε στα συντρίμμια της Ένωσης Συνεταιρισμών είναι δύστροπος στις συνεργασίες του), θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα μια ύστατη προσπάθεια αξιοποίησης της ΕΨΥΠΑΛ, ώστε να μην χαθούν οι εγκαταστάσεις που είναι ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο.
Πώς όμως μπορεί να γίνει αυτό όταν για τους ψυκτικούς θαλάμους η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας έχει αφαιρέσει την άδεια λειτουργίας και προκειμένου να εξασφαλιστεί νέα άδεια, εκτός από την επανασύνδεση της ηλεκτροδότησης για την οποία θα πρέπει να καταβληθεί ένα πολύ μεγάλο ποσό στη ΔΕΗ, πρέπει να εξασφαλιστούν και πιστοποιήσεις και να γίνουν έργα εξυγίανσης που έχουν τεράστιο οικονομικό κόστος; Αυτά τα οποία περιγράφουμε αποτελούν από μόνα τους ένα ανυπέρβλητο αδιέξοδο για την βιωσιμότητα της Επιχείρησης.
Ωστόσο ο Δήμος βρίσκει μια ρωγμή φωτός βάζοντας στο τραπέζι το ενδεχόμενο αξιοποίησης του κτιρίου ως αποθήκες, χωρίς ψυκτικούς θαλάμους. Ήδη ο Δήμος Μυτιλήνης χρησιμοποιεί κάποιους από αυτούς τους χώρους ως αποθήκες και από αυτά τα μισθώματα, τα οποία δεν κατέβαλε τόσα χρόνια στην ΕΨΥΠΑΛ, προκύπτει το ποσό των 24.000 ευρώ. Με άλλα λόγια, ο Δήμος νοίκιαζε θαλάμους για τις αποθηκευτικές του ανάγκες στην ΕΨΥΠΑΛ χωρίς να πληρώνει τόσα χρόνια και ενώ η επιχείρηση έφτασε σε οικονομικό αδιέξοδο δεν κατέβαλε τα λεφτά αφήνοντάς την να φτάσει στο κατώφλι του πλειστηριασμού, ώστε τελικά ο σημερινός δήμαρχος να καλύψει ένα μέρος του χρέους.
Ο Απόστολος Πατέστος
Ο Απόστολος Πατέστος το τελευταίο διάστημα έχει αναλάβει τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου στην επιχείρηση, από την οποία οι δύο προηγούμενοι που βρέθηκαν στη θέση του ήταν ο Παναγιώτης Ζαφειρίου, επί Κύτελη, που παραιτήθηκε “φεύγοντας νύχτα” όταν διαπίστωσε το μεγάλο αδιέξοδο, όπως επίσης προγενέστερα επί Γαληνού και ο οικονομολόγος, Παναγιώτης Ανδριώτης, που και αυτός διαπίστωσε ότι κάθε προσπάθεια διάσωσης δεν θα είχε ευτυχές τέλος.
Τώρα ο κ. Πατέστος καλείται να αναμετρηθεί με δύσκολες καταστάσεις και αν τα καταφέρει θα αποδείξει ότι έχει ικανότητες. Δεν είναι τυχαίο πάντως το γεγονός ότι ενώ έχει διοριστεί στη συγκεκριμένη θέση από το Δημοτικό Συμβούλιο, εδώ και κάποιους μήνες, μέχρι πρότινος δεν είχε αναλάβει τα καθήκοντά του, καθώς το σκεπτόταν αν θα αναλάμβανε ή αν τελικά δεν θα αποδεχόταν, μια και τα πράγματα δεν είναι εύκολα.
Ωστόσο, όπως είπε χθες στα Νέα της Λέσβου «θα κάνουμε προηγουμένως μια έρευνα να δούμε αν χρειάζονται ψυκτικοί θάλαμοι στη Μυτιλήνη, αν υπάρχει δηλαδή ενδιαφέρον από επιχειρήσεις να τους χρησιμοποιήσουν. Καθώς η εγκατάσταση των ψυκτικών θαλάμων έχει χάσει την άδειά της αυτή τη στιγμή η καλύτερη λύση θα ήταν όλο το κτίριο της ΕΨΥΠΑΛ να διατεθεί ως χρήση αποθηκών και εδώ είναι που υπάρχει ενδιαφέρον να απευθύνουμε και πρόσκληση, αν θέλουν να μπουν μέσα ιδιώτες, καθώς ο χώρος είναι πραγματικά τεράστιος που μπορεί να αξιοποιηθεί. Από τα έσοδα των ενοικίων τουλάχιστον να μπορεί η επιχείρηση να συντηρείται, δηλαδή να καλύπτει έστω τμηματικά τα χρέη της και το κυριότερο να μην χαθεί αυτό το σημαντικό περιουσιακό στοιχείο στο οποίο ο Δήμος Μυτιλήνης έχει στην ιδιοκτησία του το 35%, δηλαδή είναι περιουσία των δημοτών την οποία οφείλουμε να διαχειριστούμε και να νοικοκυρέψουμε, να την αφήσουμε ένα βήμα πιο μπροστά όταν ολοκληρώσουμε τη θητεία μας και όχι όπως τη βρήκαμε», είπε ο κ. Πατέστος.
Ο ίδιος πρόκειται το επόμενο διάστημα να προχωρήσει τις ενέργειες για την αξιοποίηση του ακινήτου προς αυτήν την κατεύθυνση. Θα προηγηθεί Συνέλευση των μετόχων ώστε να τεθούν όλα αυτά τα ζητήματα και να ληφθούν οι αποφάσεις για να προχωρήσει το σχέδιο διάσωσης, που όπως το διατυπώνει τόσο ο κ. Χριστόφας όσο και ο κ. Πατέστος μοιάζει ως η πιο ρεαλιστική λύση και σε κάθε περίπτωση τη μόνη ελπίδα για να γυρίσει σελίδα και να γίνει ένα βήμα βελτίωσης.
Το επόμενο διάστημα θα κριθούν πολλά από τις αποφάσεις και τις ενέργειες που θα γίνουν και κατά πόσο θα «τρέξουν» γρήγορα όλα αυτά, όπως επίσης και από τη στάση της Ένωσης Συνεταιρισμών. Προϋπόθεση είναι να συνεργαστεί και ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Γιαζιτζόγλου εκχωρώντας ακόμα, αν χρειαστεί, το πλειοψηφικό πακέτο στο Δήμο Μυτιλήνης, ώστε η Αυτοδιοίκηση με το κύρος της να μπορέσει να χειριστεί καλύτερα τα θέματα βιωσιμότητας της ΕΨΥΠΑΛ και όχι η Ένωση που είναι κατεστραμμένη οικονομικά και απαξιωμένη.
Αν ο κ. Γιαζιτζόγλου επιμείνει στη συνήθη τακτική του «όλα ή τίποτα», τότε η κατάληξη θα είναι το… τίποτα. Δηλαδή οι εγκαταστάσεις να οδηγηθούν στον πλειστηριασμό, εκτός κι αν αυτό είναι το ζητούμενο για κάποιους στην ΕΨΥΠΑΛ, ώστε να περάσει στα χέρια συγκεκριμένων ιδιωτών που καλοβλέπουν τις εγκαταστάσεις εδώ και χρόνια.