Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Μ. Φ. Ρετσινά, που δίνει το στίγμα της σημερινής κατάστασης και το τι ισχύει για τους Αφρικανούς ποδοσφαιριστές που βρίσκονται στην χώρα μας, αιτούμενοι ασύλου, δημοσιεύει η neaselida.gr. Ένα θέμα που έχει απασχολήσει όλους τους προηγούμενους μήνες το σύνολο σχεδόν των ομάδων της Λέσβου, κάποιες εκ των οποίων έχουν προχωρήσει τις διαδικασίες για να αγωνιστούν σε αυτές παίκτες από την Αφρικανική Ήπειρο: «Το καλοκαίρι του 2013, στο πλαίσιο μιας γενικότερης πολιτικής περιορισμού της μετανάστευσης στην Ελλάδα, εφαρμόστηκε και στο ελληνικό ποδόσφαιρο η λογική της δημιουργίας ενός μη ελκυστικού περιβάλλοντος για τους αιτούντες άσυλο. Συγκεκριμένα, με αφορμή ένα σκάνδαλο με Αφρικανούς που απέκτησαν γαλλική υπηκοότητα με παράτυπες διαδικασίες με σκοπό την έκδοση δελτίου κοινοτικού (μη ξένου) ποδοσφαιριστή, το Δ.Σ. της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας ανακάλεσε 1.080 δελτία ερασιτεχνών αλλοδαπών ποδοσφαιριστών, αμφισβητώντας τη γνησιότητα των εγγράφων με τα οποία εκδόθηκαν. Κατόπιν, η ΕΠΟ, με επιστολή της προς όλες τις Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων (ΕΠΣ), έθεσε τέλος στο μέχρι τότε καθεστώς, όπου για την επικύρωση δελτίου αλλοδαπού ποδοσφαιριστή αρκούσε η βεβαίωση παραμονής του παίκτη ώστε να σφραγιστεί από την εκάστοτε ΕΠΣ. Στη συνέχεια, το καθεστώς αυτό έπαψε να ισχύει. Οι ομάδες όφειλαν να καταθέτουν μαζί με το δελτίο και την άδεια παραμονής του ποδοσφαιριστή, που λόγω γραφειοκρατίας όμως εκδίδεται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Η εξέλιξη αυτή δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα, μια και, όπως αναφέρεται στο academies.gr, πάρα πολλές ομάδες είχαν στις τάξεις τους αλλοδαπούς ποδοσφαιριστές. Μέχρι τότε αρκούσε η βεβαίωση παραμονής τους για να αγωνιστούν στα πρωταθλήματα και μετέπειτα κλήθηκαν να βρουν τα απαραίτητα (γνήσια) δικαιολογητικά για να εξασφαλίσουν την άδεια παραμονής. Με λίγα λόγια, η ΕΠΟ ανάγκασε σχεδόν όλους τους αλλοδαπούς ποδοσφαιριστές να μείνουν σε αγωνιστική απραξία και αντιμέτωποι με τη γραφειοκρατία και τις αρμόδιες υπηρεσίες».
Αλλαγές από την ΕΠΟ
Σήμερα, πέντε χρόνια αργότερα, και σε συνδυασμό με τη μεγέθυνση του προσφυγικού ρεύματος προς την Ελλάδα, η ΕΠΟ έχει σημειώσει πρόοδο αλλάζοντας τις προϋποθέσεις για την έκδοση δελτίου. Στα έγγραφα που απαιτούνται περιλαμβάνεται και η βεβαίωση κατάθεσης αίτησης για την έκδοση άδειας διαμονής, ωστόσο αποκλείει τη βεβαίωση κατάθεσης αίτησης για την έκδοση ασύλου σε άτομα άνω των 18 ετών. Αναλυτικότερα, στον Κανονισμό Ιδιότητας και Μετεγγραφών Ποδοσφαιριστών του 2018 αναφέρεται ότι επιτρέπεται η εγγραφή αλλοδαπών ποδοσφαιριστών εφόσον προσκομιστεί φωτοαντίγραφο άδειας νόμιμης διαμονής αλλοδαπού στην Ελλάδα ή βεβαίωση κατάθεσης αίτησης για την έκδοση άδειας διαμονής, καθώς και οποιοδήποτε άλλο ισοδύναμο έγγραφο που παρέχει δικαίωμα νόμιμης διαμονής κατά τον χρόνο εγγραφής.
Η αρμόδια Επιτροπή Δελτίων της ΕΠΟ όμως ερμηνεύει συντηρητικότερα τον παραπάνω κανονισμό, θεωρώντας ως διαφορετικά νομιμοποιητικά έγγραφα την άδεια διαμονής από εκείνη του ασύλου και δεν της αρκεί η προσκόμιση της αίτησης ασύλου, που είναι ισοδύναμο έγγραφο προσωρινής νόμιμης διαμονής. Έτσι, νέοι αιτούντες άσυλο, ενώ με το τρίπτυχο της αίτησης ασύλου τους έχουν το δικαίωμα να αποκτήσουν ΑΜΚΑ και ΑΦΜ και να εργαστούν στη χώρα μέχρι να εξεταστεί η περίπτωσή τους, στερούνται του δικαιώματος να εγγραφούν με προσωρινά δελτία σε ερασιτεχνικά σωματεία.