25 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τότε που ο ιατρός Ακτινοδιαγνώστης Πολύδωρος Αμπατζής ανέλαβε τη διεύθυνση του Ακτινολογικού Εργαστηρίου που ξεκίνησε ο πατέρας του, το 1958, στην οδό Αγίας Ειρήνης στη Μυτιλήνη, συνεχίζοντας 2 χρόνια αργότερα στην Αεροπόρου Γιανναρέλλη όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα το Ακτινοδιαγνωστικό Κέντρο, όπως εξελίχθηκε η μονάδα στα χρόνια που μεσολάβησαν.
25 χρόνια συνεχούς εξέλιξης και υπηρεσιών υψηλού επιπέδου για την πρόληψη και τη διάγνωση στον τομέα της υγείας, πάνω απ’ όλα όμως εκτός από τις σημαντικές υπηρεσίες που παρέχονται με συνέπεια από το Ακτινοδιαγνωστικό Κέντρο του κ. Αμπατζή είναι το ανθρώπινο πρόσωπο που στη συγκεκριμένη περίπτωση κάνει αυτή τη μονάδα να ξεχωρίζει και αυτό οφείλεται εκτός από τον ίδιο και στη σύζυγό του Ζανέτ Αμπατζή, που έχει και τη φροντίδα ώστε οι υπηρεσίες να εξατομικεύονται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενούς.
Η υπεύθυνη, άμεση και κατανοητή ενημέρωση των ασθενών και γενικότερα όσων απευθύνονται για προληπτικές εξετάσεις, από τον κ. Αμπατζή, το καταρτισμένο προσωπικό και ο σύγχρονος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός καλύπτουν όλο σχεδόν το εύρος των σύγχρονων αναγκών για τη διάγνωση και την πρόληψη.
Στο Ακτινοδιαγνωστικό Κέντρο του κ. Αμπατζή λειτουργούν:
- Κλασικό ακτινολογικό, πλήρως ψηφιοποιημένο από το 2006.
- Υπερηχογράφος – Triplex τρισδιάστατος από το 2008.
- Μαστογράφος, ο πρώτος ψηφιακός στο Β. Αιγαίο από το 2008.
- Μέτρηση οστικής μάζας (DEXA).
- Ορθοπαντοτομογράφος.
Από τον Οκτώβριο του 2003 λειτούργησε στη μονάδα ο πρώτος Αξονικός Τομογράφος, που το 2010 αντικαταστάθηκε με τον πρώτο πολυτομικό (multyslice) για πληρέστερη και πιο λεπτομερή απεικόνιση με λιγότερη ακτινοβολία, ενώ ο παλαιός δωρήθηκε στο Βοστάνειο όπου λειτούργησε απρόσκοπτα για 2 χρόνια.
Απαντώντας σε σχετική ερώτησή μας με αφορμή τη συμπλήρωση 25 ετών, ο κ. Αμπατζής εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες στους πολίτες του τόπου μας για την προτίμησή τους. «Δεν σταματάμε ούτε μέρα να μην εξελισσόμαστε στους τομείς της υγείας που υπηρετούμε, καθώς αυτό είναι το χρέος μας για να ανταποδώσουμε την εμπιστοσύνη στην κοινωνία της Λέσβου και για τα επόμενα 25 χρόνια», μας είπε με χαμόγελο, μιας και τα επόμενα χρόνια ετοιμάζεται να εισέλθει και η τρίτη γενιά.
Ο Πολύδωρος Αμπατζής
Αν και οι συστάσεις, ειδικά για τον κ. Αμπατζή είναι περιττές, αξίζει να σημειώσουμε ότι γεννήθηκε το 1960 στη Μυτιλήνη, αποφοίτησε από το Α’ Λύκειο Μυτιλήνης και εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1988 πήρε το πτυχίο του και στη συνέχεια εκπλήρωσε την στρατιωτική του θητεία. Υπηρέτησε στο Υγειονομικό, ως ιατρός στις Στρατιωτικές Φυλακές Αυλώνα και στο Ακτινοδιαγνωστικό τμήμα 401 Γ.Σ.Ν.Α. Ακολούθησε η εκπλήρωση της υπηρεσίας υπαίθρου στο Αγροτικό Ιατρείο Λεύκτρων Νομού Βοιωτίας και ο διορισμός του σε θέση ειδικευομένου στο ακτινοδιαγνωστικό τμήμα του νοσοκομείου “Ευαγγελισμός”. Από το 1991 έως το 1995 έλαβε την ειδικότητα της Ακτινοδιαγνωστικής.
Κατά τη διάρκεια της ειδικότητας εκπαιδεύτηκε:
1)Γενική Ακτινολογία (2 χρόνια)
Η εκπαίδευση περιέλαβε το σύνολο των εξεταστικών – διαγνωστικών μεθόδων που αφορούν την κλασική ακτινολογία.
2)Υπέρηχοι
Η εκπαίδευση στο τμήμα υπερήχων (1 χρόνος) περιέλαβε την διαγνωστική του συνόλου των οργάνων του σώματος με τις μεθόδους, Β-Mode (δύο διαστάσεων Α/Μ), Doppler, έγχρωμο υπερηχογράφημα TRIPLEX (αγγείων, κοιλίας κ.λ.π.), καθώς και ενδοκοιλοτικούς υπερήχους (διορθικό, ενδοκολπικό). Επίσης περιέλαβε και επεμβατικές διαγνωστικές και θεραπευτικές μεθόδους (βιοψίες, παρακεντήσεις κ.λ.π.). Παρακολούθησε επί 6μηνο έγχρωμο υπερηχογράφημα Triplex αγγείων στο Αγγειολογικό Τμήμα του Δ.Κ.Θ.Κ. “ΥΓΕΙΑ”. Εργάστηκε για 2 μήνες στο Ακτινολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου – Μαιευτηρίου “Έλενα Βενιζέλου”, όπου και εκπαιδεύτηκε στο υπερηχογράφημα των γυναικείων έσω γεννητικών οργάνων. Τέλος, παρακολούθησε υπερηχογραφικό προγεννητικό έλεγχο στο τμήμα προγεννητικού ελέγχου του Μαιευτηρίου “Μητέρα”.
3)Επεμβατική Ακτινολογία – Αγγειογραφίες – Νευροακτινολογία (1 χρόνος)
Περιελάμβανε την εκπαίδευση στην διαγνωστική αγγειογραφία καθώς και την επεμβατική αγγείων (αγγειοπλαστική, θρομβόλυση, stent κ.λ.π.) και σώματος (χοληφόρα, νεφροστομίες κ.λ.π.).
4)Αξονική Τομογραφία (6 μήνες)
Περιελάμβανε την εκπαίδευση τόσο στο διαγνωστικό όσο και στο επεμβατικό μέρος (βιοψίες, παρακεντήσεις κ.λ.π.)
5)Μαστογραφία
Στο ακτινολογικό τμήμα του Νοσοκομείου.
*Συμπληρωματική εκπαίδευση στην Μαστογραφία έλαβε επί 6μηνο στο Νοσοκομείο Ιασώ.
Κατά την διάρκεια της ειδίκευσης συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ακτινοδιαγνωστικού Τμήματος ως εκπαιδευτής με παρουσιάσεις θεμάτων και ενδιαφερόντων περιστατικών καθώς και ως εκπαιδευόμενος. (500 ώρες ετησίως). Συμμετείχε στις επιστημονικές εργασίες του Ακτινοδιαγνωστικού τμήματος του “Ευαγγελισμού”, παρακολούθησε μετεκπαιδευτικά μαθήματα του Πανεπιστημίου (Έδρα Ακτινολογίας) και της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας.
-1992-1994: Υπεύθυνος ιατρός τμήματος υδατοσφαίρισης “ΗΛΥΣΙΑΚΟΥ Α.Ο.”
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ/ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ/ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
|
- Συμμετοχές σε πολλά Ελληνικά και διεθνή συνέδρια.
- Μέλος της Ένωσης Ακτινολόγων Βορείου Αμερικής (Radiological Society of North America).
- Μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου.
- Μέλος της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας.
- Μέλος της Ελληνικής Φλεβολογικής Εταιρείας.
- Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου.