Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ: Δύο τα εμβόλια, ένα χωρίς ιατρική συνταγή

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

“Άνοιξε” από χθες η δυνατότητα διασύνδεσης των φαρμακείων με την πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Εμβολιασμού, μέσω της οποίας τα φαρμακεία διενεργούν και καταχωρούν στο εμβολιαστικό μητρώο, τον αντιγριπικό εμβολιασμό για τους ενήλικες δικαιούχους με τα συμβατικά τετραδύναμα αντιγριπικά εμβόλια, χωρίς ιατρική συνταγή.

Όλοι οι ενήλικες δικαιούχοι αντιγριπικού εμβολιασμού μπορούν να εμβολιάζονται δωρεάν στο φαρμακείο, μετά από ταυτοποίησή τους μέσω του ΑΜΚΑ τους.  

Το Υπουργείο Υγείας έχει τη θεσμική αποστολή να προστατεύει και να φροντίζει την υγεία του πληθυσμού, καθώς και να λογοδοτεί στους πολίτες για κάθε ευρώ που ξοδεύει.

Συνολικά φέτος διατίθενται δύο εμβόλια για τον αντιγριπικό εμβολιασμό των ομάδων υψηλού κινδύνου του γενικού πληθυσμού: Το ένα χορηγείται απευθείας από τους φαρμακοποιούς χωρίς ιατρική συνταγή, αποκλειστικά στα άτομα 65 ετών και άνω και το δεύτερο, που διατίθεται και αυτό δωρεάν στους πολίτες από τα φαρμακεία, είναι το νέου τύπου, για το οποίο ωστόσο απαιτείται ιατρική συνταγή. Και τα δύο εμβόλια είναι απόλυτα ασφαλή για τους πολίτες και έρχονται να τους θωρακίσουν έναντι της γρίπης καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου μέχρι και την άνοιξη.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:

  1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
  2. Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
  • Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

 Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή

 Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)

 Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών

 Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)

 Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα

 Χρόνια νεφροπάθεια

 Χρόνιες παθήσεις ήπατος

 Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα

 Σύνδρομο Down

  1. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.
  2. Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με Δείκτη Μάζας Σώματος >95ηΕΘ.
  3. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).
  4. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
  5. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης.
  6. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.
  7. Άστεγοι.
  8. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

 

Πότε το κάνουμε

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης. Κατά προτίμηση ο εμβολιασμός θα πρέπει να ολοκληρώνεται τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες προ της έναρξης του ετήσιου επιδημικού κύματος της γρίπης στην Ελλάδα (δηλαδή στα μέσα-μέχρι τέλος Νοεμβρίου). Επιπρόσθετα, ο εμβολιασμός συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης για άτομα για τα οποία ενδείκνυται ο εμβολιασμός και δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν εγκαίρως.

 

Ο Απόστολος Βαλτάς

Με την εφαρμογή της δυνατότητας χορήγησης του τετραδύναμου εμβολίου από τα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή, ουσιαστικά ικανοποιείται το αίτημα που είχε προωθήσει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, τα προηγούμενα χρόνια προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις του ιατρικού κλάδου. Ωστόσο στην πράξη φαίνεται ότι «πέρασε των φαρμακοποιών», καθώς το ένα από τα δύο εμβόλια χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή.

Μιλώντας χθες ο κ. Βαλτάς στα Νέα της Λέσβου τόνισε ότι για άλλη μία χρονιά φέτος η Συνεταιριστική Φαρμακαποθήκη έχει φροντίσει για την επάρκεια εμβολίων για την κάλυψη του πληθυσμού, καλώντας τους πολίτες να απευθυνθούν στους φαρμακοποιούς τους για να κάνουν το εμβόλιο και να θωρακιστούν έναντι της γρίπης.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img