Στις 21 Φεβρουαρίου πρόκειται να παραλάβει η χώρα μας τις πρώτες 474.000 δόσεις του νέου εμβολίου της Αμερικανικής Εταιρείας Novavax με την εμπορική ονομασία Nuvaxovid, που είναι το 5ο εμβόλιο, η κυκλοφορία του οποίου εγκρίνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται να ενταχθεί στο εμβολιαστικό πρόγραμμα για την Ελλάδα τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου.
Το εμβόλιο έχει αδειοδοτηθεί για να χορηγείται σε άτομα 18 ετών και άνω με δύο δόσεις, με τη δεύτερη δόση να χορηγείται μετά από τρεις εβδομάδες και σε κάθε περίπτωση κάτω από τέσσερις εβδομάδες.
Ο Γιώργος Καμπούρης
Μιλώντας στα Νέα της Λέσβου ο διοικητής του νοσοκομείου Μυτιλήνης, Γιώργος Καμπούρης, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι το νέο εμβόλιο θα συμβάλλει στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, καθώς είναι μία νέα επιλογή που προστίθεται στις ήδη υπάρχουσες. «Εμείς ως νοσοκομείο είμαστε έτοιμοι να το εφαρμόσουμε άμεσα μόλις παραλάβουμε τις πρώτες παρτίδες, καθώς όπως είναι γνωστό το Εμβολιαστικό μας Κέντρο βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για να εφαρμόζει κάθε νέα εξέλιξη που αφορά τους εμβολιασμούς ή και να ανταποκρινόμαστε ακόμα και στις πιο αυξημένες ανάγκες, αν και αυτή την περίοδο τέτοιο θέμα δεν έχουμε», είπε ο ίδιος.
Ο κ. Καμπούρης ευθυγραμμίστηκε πλήρως με την άποψη που εξέφρασε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, πως «ίσως η άφιξη του Novavax να είναι καλή είδηση για όσους φοβούνται τα εμβόλια με τη γενετική συμμετοχή του mRNA και οι οποίοι ίσως πεισθούν και εμβολιαστούν με το πρωτεϊνικό αυτό εμβόλιο».
Το Novavax
Το εμβόλιο της Novavax εγκρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) τον Δεκέμβριο και βασισμένο σε πρωτεΐνη, χρησιμοποιώντας διαφορετική τεχνολογία από τα εμβόλια των Pfizer και Moderna, καθώς και από τα εμβόλια της Johnson & Johnson και AstraZeneca, εκτιμάται ότι θα καταφέρει να προσελκύσει ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι τώρα για τον κορονοϊό ώστε να κάνουν το εμβόλιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία έχει ανακοινώσει πως από δύο ευρείας κλίμακας μελέτες τεκμηριώνεται ότι το εμβόλιο έχει ποσοστό αποτελεσματικότητας περίπου 90% και ότι πρώιμα δεδομένα έδειξαν πως είναι αποτελεσματικό στο να προκαλεί ανοσολογική απόκριση κατά της πιο μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον.
Η Novavax είναι εταιρεία βιοτεχνολογίας που αναπτύσσει εμβόλια επόμενης γενιάς για σοβαρές λοιμώδεις νόσους.
Πώς λειτουργεί
Το εμβόλιο της Novavax εφαρμόζει τεχνολογία που χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες κατά της γρίπης, του τετάνου και του κοκκύτη και βασίζεται σε πρωτεΐνη. Τα εμβόλια αυτής της τεχνολογίας παρέχουν υψηλό επίπεδο προστασίας κατά του κορονοϊού καλύπτοντας ΠΛΗΡΩΣ από τη σοβαρή νόσηση, ενώ έχουν τις λιγότερες παρενέργειες σε σχέση με άλλα εμβόλια. Το Novavax περιέχει μια εκδοχή πρωτεΐνης που βρίσκεται στην επιφάνεια του κορονοϊού (πρωτεΐνη ακίδα), η οποία έχει παραχθεί στο εργαστήριο.
Χρησιμοποιώντας κύτταρα εντόμων, οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα νανοσωματίδιο που το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος αναγνωρίζει ως ιό (μοιάζει με ιό!) και στη συνέχεια αντιδρά ανάλογα. Τα νανοσωματίδια δεν περιέχουν DNA του ιού και επομένως προκαλούν λιγότερες παρενέργειες στο ανθρώπινο σώμα.
Επίσης είναι και από τα φθηνότερα εμβόλια σε σχέση με τα ακριβά εμβόλια mRNA και μπορούν να αποθηκευτούν σε θερμοκρασίες από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου (36 έως 46 βαθμούς Φαρενάιτ), γεγονός που καθιστά ευκολότερη τη μεταφορά τους.