Τιμές… θανάτου για τον οβελία

Spread the love


  • Ακριβά θα πληρώσουν φέτος οι καταναλωτές τον οβελία με τους κρεοπώλες να έχουν περιορίσει σημαντικά το κέρδος τους, ενώ οι κτηνοτρόφοι παρά τις υψηλές τιμές δεν βγάζουν ούτε τα έξοδα
  • Στα Νέα της Λέσβου οι απόψεις και εκτιμήσεις εκπροσώπων από όλα τα στάδια της παραγωγής, από το χωράφι μέχρι το τσιγκέλι

Αν και με τον όρο “τιμές θανάτου” κάποτε περιγράφαμε τις περιόδους Πάσχα κατά τις οποίες οι τιμές για τους κτηνοτρόφους στα αρνιά παρέμεναν στα χαμηλότερα επίπεδα, φέτος αυτό φαίνεται να αγγίζει τόσο τους κτηνοτρόφους όσο και τους κρεοπώλες και μάλιστα αυτό ενώ φέτος οι τιμές μία εβδομάδα πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα έχουν εκτοξευτεί στο αρνάκι και το κατσικάκι, γεγονός που τις καθιστά… πένθιμες και για τους καταναλωτές, που αν δεν θέλουν να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη τότε θα πρέπει να… κοντύνουν τις σούβλες τους! 

 

Από το βοσκότοπο στο σφαγείο

Αυτή την περίοδο οι κτηνοτρόφοι εισπράττουν τιμές για τα αρνάκια γάλακτος της τάξης των 7 ευρώ το κιλό (6 έως 6,50 ευρώ το κιλό για τα αρνάκια χόρτου!) και είναι τιμές-ρεκόρ για την κτηνοτροφία μας, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, λόγω της μειωμένης παραγωγής που φέτος  έχουμε στη χώρα μας και σε τοπικό επίπεδο, καθώς δεν ευνόησαν οι καιρικές συνθήκες σε συνάρτηση με το υψηλό κόστος των ζωοτροφών.  

Ένα ακόμα στοιχείο έχει να κάνει με τις υψηλές τιμές στο γάλα που διαμορφώθηκαν πανελλαδικά για την αιγοπροβατοτροφία κατά τη φετινή χρονιά και αυτό ανάγκασε πολλούς κτηνοτρόφους να σφάξουν από νωρίς τα αρνιά για να μπορούν να διαθέτουν το γάλα στις τυροκομικές επιχειρήσεις. Ένας τρίτος παράγοντας έχει να κάνει με την απόδοση των ελέγχων για τις ελληνοποιήσεις αρνιών και κατσικιών από χώρες της Βαλκανικής, καθώς οι πρωτοβουλίες που πήρε τα τελευταία χρόνια το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης φαίνεται πως αποδίδουν καρπούς.

Με την τιμή του αρνιού στον παραγωγό να βρίσκεται 14 ημέρες πριν το Πάσχα στα 7 ευρώ το κιλό, υπό οποιεσδήποτε άλλες συνθήκες οι κτηνοτρόφοι θα έπρεπε να είχαν αρχίσει ήδη το πασχαλινό γλέντι! Ωστόσο στις μέρες μας τα πράγματα είναι διαφορετικά, δεδομένου πως η εκτόξευση του κόστους παραγωγής και εν προκειμένω οι τιμές των ζωοτροφών ουσιαστικά φέρνουν σε μειονεκτική θέση τους κτηνοτρόφους, παρότι εισπράττουν τις καλύτερες τιμές για τα αρνιά που θα διαθέσουν.  

Ο Στρατής Κυρατζής 

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του στελέχους του Συνεταιρισμού Σκαλοχωρίου και Περιφερειακού Συμβούλου, Στρατή Κυρατζή, ο οποίος ανήκει σε κτηνοτροφική οικογένεια με μεγάλη μονάδα. Όπως σημειώνει «όταν πριν από ένα χρόνο οι τιμές για το καλαμπόκι διαμορφώνονταν στα 22 λεπτά του ευρώ το κιλό και φέτος έχει φτάσει στα 40 λεπτά το κιλό, αντιλαμβάνεστε πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα για την κτηνοτροφία, η οποία και 8 ευρώ να εισπράξει στο κιλό για τα αρνιά που θα διαθέσει, οριακά καλύπτει τα έξοδά της. Ομοίως και για τα φυράματα η τιμή πριν από ένα χρόνο ήταν στα 36 λεπτά του ευρώ το κιλό και έχουμε φτάσει στα 52 λεπτά αυτό το Πάσχα. Λόγω του δύσκολου χειμώνα περιορισμένη είναι και η βλάστηση για να πει κανείς ότι θα αντισταθμίσει ένα μέρος της ζημιάς η κτηνοτροφία από τις βοσκήσιμες εκτάσεις», τονίζει το στέλεχος του Συνεταιρισμού Σκαλοχωρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Κυρατζή, η καχεξία που τροφοδότησαν οι υψηλές τιμές των ζωοτροφών στην κτηνοτροφία φαίνεται και στην μικρότερη παραγωγή αρνιών, ενώ ο ίδιος εκτιμά ότι θα φανεί και στην παραγωγή του γάλακτος. «Μακάρι να διαψευστώ, η εκτίμησή μου είναι όμως ότι φέτος παρά τις καλές τιμές που έχει το γάλα δεν αποκλείεται να κλείσουμε με μείωση του ύψους της παραγωγής και αυτό γιατί τα κοπάδια είναι υποσιτισμένα λόγω του υψηλού κόστους των ζωοτροφών. Να το θυμηθείτε πως δεν αποκλείεται να ξεμείνουμε φέτος από τυριά στη Λέσβο. Τόσο σοβαρή είναι η κατάσταση στην κτηνοτροφία και πολύ φοβάμαι ότι αυτό δεν έχει γίνει πλήρως αντιληπτό», είπε ο κ. Κυρατζής.

Ο Παναγιώτης Σταμάτης

Πολύπειρος κτηνοτρόφος και πάντα σοβαρός στις τοποθετήσεις του, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μανταμάδου, Παναγιώτης Σταμάτης, αυτό στο οποίο εστίασε είναι η περίοδος μετά το Πάσχα. Όπως είπε χαρακτηριστικά στα Νέα της Λέσβου: «Όταν τώρα βλέπουμε τους κτηνοτρόφους με 7 ευρώ το κιλό στο κρέας και 1,20 στο γάλα ο ένας μετά τον άλλον να μειώνουν τα κοπάδια τους, καθώς τα λεφτά που εισπράττουν τους φτάνουν οριακά για να τα ταΐσουν, αυτό το οποίο με ανησυχεί περισσότερο είναι τι θα γίνει την περίοδο μετά το Πάσχα, τη λεγόμενη «νεκρά περίοδο», όπως λέμε εμείς. Τότε η κτηνοτροφία φοβάμαι πως θα καταρρεύσει αν δεν ληφθούν ουσιαστικά μέτρα, καθώς κανένας μικρός και μικρομεσαίος κτηνοτρόφος δεν θα καταφέρει να σταθεί με τέτοιες τιμές στις ζωοτροφές», είπε ο κ.  Σταμάτης, εκτιμώντας ότι το 2022 θα είναι μία χρονιά που θα σημαδέψει πολύ βαθιά την κτηνοτροφία μια και ο κλάδος θα υποστεί συρρίκνωση.

Η εικόνα στην αγορά

Με τιμές 7 και 7,5 ευρώ σε κάποιες περιπτώσεις το κιλό για το αρνάκι, στο τσιγκέλι φτάνει για τον καταναλωτή στα κρεοπωλεία από 9,90 ευρώ το κιλό έως 11,90 ευρώ το κιλό και από 10,90 ευρώ το κιλό για το κατσικάκι μέχρι 12,80 ευρώ το κιλό, ενώ σύμφωνα με κρεοπώλες, μέχρι τώρα για πρώτη χρονιά φέτος δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα οι παραγγελίες αρνιών και κατσικιών από καταναλωτές, οι οποίοι παρακολουθούν την εξέλιξη των τιμών αρκετά κουμπωμένοι.

Οι τιμές είναι απαγορευτικές για τα χαμηλά εισοδήματα και ακόμα δεν μπήκε η Μεγάλη Εβδομάδα. Από την ερχόμενη εβδομάδα δεν θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο η τιμή στο αρνάκι να κυμανθεί μεταξύ 13 ευρώ και 14 ευρώ το κιλό, καθώς αν έφτασε τώρα στα 10 ευρώ που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα οι μεγάλες παραγγελίες, τις επόμενες ημέρες που θα υπάρξει μία σχετική κατανάλωση οι τιμές, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, τη Μεγάλη Εβδομάδα, θα ανέβουν πιο πάνω.

Οι κρεοπώλες

Ίσως φέτος είναι η μόνη χρονιά που οι κρεοπώλες βλέπουν το κέρδος τους να περιορίζεται σημαντικά, ενώ ταυτόχρονα ανησυχούν και για την πτώση της κατανάλωσης, καθώς αν μείνουν αρνιά αδιάθετα τότε είναι βέβαιο ότι οι επιχειρήσεις τους θα υποστούν τη ζημιά. Υπ’ αυτήν την έννοια, με τις τιμές που διαμορφώνονται δεν μπορεί κανείς να ξέρει πώς να κινηθεί με ασφάλεια ως προς τις παραγγελίες του.  

Όσοι κρεοπώλες αγοράζουν από εμπόρους τα αρνιά έχουν περίπου ένα κόστος αγοράς στα 8,50 ευρώ το κιλό, ενώ όσοι έχουν δικά τους αρνιά ή απευθείας επαφή με κτηνοτρόφους, που είναι και οι λιγότεροι, αγοράζουν έως 7,50 ευρώ το κιλό. Μαζί με τα άλλα έξοδα (σφαγή κλπ.) το κόστος για τους κρεοπώλες φτάνει στα 9 ευρώ – 9,5 ευρώ το κιλό. Αυτό σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση με τις σημερινές τιμές τα παραδοσιακά κρεοπωλεία πηγαίνουν για ένα κέρδος με ταβάνι τα 2 ευρώ και με το ρίσκο σε περίπτωση που τους μείνουν αδιάθετα αρνιά να υποστούν τη ζημιά.

Ο Παναγιώτης Σελάχας

Ο Παναγιώτης Σελάχας, εκ των μεγαλύτερων εμπόρων και κρεοπωλών της Λέσβου, διαπιστώνει ότι φέτος είναι δύσκολες οι συνθήκες και για τον κλάδο του και για την κτηνοτροφία: «Έχουμε έλλειψη φέτος στα αρνιά, δεν είχε μεγάλη παραγωγή η Ελλάδα λόγω του δύσκολου χειμώνα, ενώ πράγματι και το κόστος των ζωοτροφών επηρεάζει την κτηνοτροφία μας. Πιστεύω ότι όλες οι πλευρές κινούνται στα όριά τους, δηλαδή και οι κτηνοτρόφοι στο κόστος παραγωγής και οι έμποροι και οι κρεοπώλες, αν όμως οι καταναλωτές κάνουν έρευνα αγοράς πιστεύω ότι θα έχουν όφελος». 

Όπως τονίζει ο κ. Σελάχας «φέτος η Ελλάδα δεν έχει και μεγάλη δυνατότητα εισαγωγών από τη Ρουμανία για παράδειγμα, καθώς και εκεί πωλούνται ακριβά. Είναι γενικότερο το πρόβλημα και με αυτό το δεδομένο εκτιμώ ότι οδεύοντας προς το Μεγάλο Σάββατο, ναι, είναι πιθανό οι τιμές για τον καταναλωτή να ανέβουν κι άλλο. Όμως θα σας κάνω και μία εκτίμηση ακόμα καθώς δεν αποκλείω σε επίπεδο Αθηνών πάντα να έχουμε και αντίστροφη πορεία. Δηλαδή οι τιμές να ανέβουν και μετά να πέσουν μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα όταν διαπιστωθεί αισθητά μειωμένη η κίνηση και άρα μπροστά στον κίνδυνο να τους μείνουν αρνιά οι κρεοπώλες να ρίξουν τις τιμές. Κάτι τέτοιο όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ισχύσει για τη Λέσβο γιατί ούτως ή άλλως η παραγωγή αρνιών φέτος είναι μειωμένη», ανέφερε ο κ. Σελάχας, ο οποίος επιχειρηματικά συμμετέχει και στα τρία στάδια, δηλαδή, έμπορος, τυποποίηση, σφαγείο και λιανική (κρεοπώλης).

Κάθε πέρσι και καλύτερα

 Πέρυσι τη Μεγάλη Εβδομάδα οι τιμές για το αρνάκι, σύμφωνα με την τιμοληψία της Υπηρεσίας Εμπορίου της Περιφέρειας, κυμαίνονταν από 7,89 ευρώ το κιλό μέχρι 10,50 ευρώ το κιλό και από τα 8,29 ευρώ έως τα 11,50 ευρώ το κιλό για το κατσικάκι.

Η επικρατούσα τιμή πέρυσι για το αρνί ήταν 9,80 ευρώ το κιλό και αυτή η τιμή είναι φέτος η χαμηλότερη για τα παραδοσιακά κρεοπωλεία, χωρίς ακόμα να έχουμε μπει στη Μεγάλη Εβδομάδα.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση