ΕΡΙΦΥΛΗ ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ: Η πρώτη ιδιώτης μαία της Λέσβου

Spread the love

Αν και σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες μεγαλουπόλεις της χώρας μας οι μαίες του ιδιωτικού τομέα δεν είναι παρά άλλο ένα επάγγελμα στον κλάδο της υγείας, στη Λέσβο μέχρι πρότινος όταν αναφερόμασταν στις μαίες ο προσανατολισμός ήταν μόνο στο νοσοκομείο στη Μαιευτική Κλινική. Αυτό από το Σεπτέμβριο του 2021 άλλαξε, καθώς έκανε την τυπική έναρξη, ουσιαστικά όμως δραστηριοποιήθηκε από τον Δεκέμβριο, η πρώτη ιδιώτης (ελεύθερος επαγγελματίας) μαία του νησιού μας.

Πρόκειται για την κ. Εριφύλη Κώστογλου, η οποία υποστηρίζει και παρακολουθεί εγκυμονούσες και γυναίκες μετά τον τοκετό, καθώς και ζευγάρια που επιζητούν συμβουλευτική υποστήριξη από ειδικούς θέλοντας να γίνουν γονείς.

Αν και μέχρι τώρα για τα δεδομένα της Λέσβου, αυτό που γνωρίζαμε ήταν ότι οι μαίες είναι εκείνες που βοηθούν τους μαιευτήρες γιατρούς στους τοκετούς στο Βοστάνειο, στην πραγματικότητα το αντικείμενο αυτής της ειδικότητας είναι ιδιαίτερα ευρύ, περιλαμβάνοντας τα γνωστά σε πολλούς μαθήματα ανώδυνου τοκετού, που τώρα πλέον ο όρος είναι ψυχοσωματική διαδικασία για τον τοκετό ώστε η γυναίκα να ενημερώνεται, να γνωρίζει για τις αλλαγές στο σώμα της και να αποκτήσει όλη εκείνη τη γνώση για να έχει έναν ανώδυνο τοκετό και παράλληλα να μπορεί να ανταποκριθεί άριστα στις ανάγκες του σώματος και της υγείας της κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη. Εκτός από αυτά, οι μαίες παρακολουθούν τις εγκυμονούσες παράλληλα με τους υπερήχους που κάνουν οι μαιευτήρες, δίνουν συμβουλές διατροφής πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά την εγκυμοσύνη. Εννοείται εν προκειμένω με την κ. Κώστογλου, η οποία είναι ιδιώτης, ότι μπορεί να συμμετάσχει σε έναν τοκετό που γίνεται σε ιδιωτικό μαιευτήριο κατ’ επιλογή της εγκυμονούσας την οποία παρακολουθεί ή ακόμα και να είναι η μόνη υπεύθυνη στον τοκετό όταν η εγκυμονούσα επιθυμεί να γεννήσει στο σπίτι της!

Με αυτά τα λίγα λόγια γιατί πραγματικά λίγα είναι μπροστά στο ευρύ φάσμα του αντικειμένου της μαίας, όπως αυτά έχουν θεσμοθετηθεί από το Υπουργείο Υγείας, τα Νέα της Λέσβου σήμερα παρουσιάζουν την κ. Κώστογλου, που είναι η πρώτη ιδιώτης μαία στη Λέσβο παρακολουθώντας εγκυμονούσες με επισκέψεις που κάνει η ίδια κατ’ οίκον, σύντομα όμως αυτό θα μπορεί να γίνεται και σε δικό της επαγγελματικό χώρο στη Μυτιλήνη. Ωστόσο το τελευταίο δεν θα αναιρέσει την δυνατότητα για κατ’ οίκον παρακολούθηση των πελατισσών της και την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης σε ζευγάρια, καθώς είναι πολύ σημαντικό και αυτό το επιζητούν και αρκετά νέα ζευγάρια στον τόπο μας, να έχουν αυτές τις υπηρεσίες στο γαλήνιο και οικείο περιβάλλον του δικού τους χώρου, δηλαδή στο σπίτι. Ένας λόγος παραπάνω αυτό και για τους καιρούς της πανδημίας που βιώνουμε, καθώς οι εγκυμονούσες γυναίκες έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία.

Ρωτήσαμε ευθέως την κ.  Κώστογλου, η οποία έχει συνεργαστεί τους προηγούμενους μήνες για ένα μικρό διάστημα και με το Βοστάνειο, ποια είναι η ανταπόκριση των γυναικών της Λέσβου στο νέο αυτό εγχείρημα, καθώς ο όρος «ιδιώτης μαία» δεν είναι και τόσο συνηθισμένος για τα τοπικά δεδομένα. Η απάντησή της μας εξέπληξε, καθώς, όπως μας είπε, η ανταπόκριση γυναικών και ζευγαριών που επιζητούν τις υπηρεσίες μαίας σε ιδιωτικό επίπεδο από τη Λέσβο ξεπερνά και τις δικές της προσδοκίες όταν ξεκίνησε να δραστηριοποιείται προ μηνών ως ελεύθερος επαγγελματίας στο χώρο. Είναι προφανές πως το κεφάλαιο εγκυμοσύνη αντιμετωπίζεται από πολλές γυναίκες και ζευγάρια του τόπου μας με την δέουσα προσοχή και σοβαρότητα που πραγματικά αρμόζει για την «ενδιαφέρουσα», δηλαδή την εγκυμονούσα.

 

Το Who is who

Η Εριφύλη Κώστογλου γεννήθηκε  και μεγάλωσε στη Μυτιλήνη και ολοκληρώνοντας την εκπαίδευσή της στο Γενικό Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, φοίτησε στο Τμήμα Μαιευτικής του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης, απ’ όπου και αποφοίτησε το 2014 με βαθμό πτυχίου «Άριστα».  

Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στο «Γ.Ν.Α. Αλεξάνδρα» συμμετέχοντας ως αριστούχος στο επιδοτούμενο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης των φοιτητών μέσω ΕΣΠΑ, απ’ όπου και απέσπασε θετική αξιολόγηση. Στη συνέχεια πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές της σπουδές πάνω στην Παθολογία της εγκυμοσύνης στην Ιατρική Σχολή Αθηνών.

Ξεκινώντας την επαγγελματική της  πορεία εργάστηκε στο χειρουργείο και τη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Μαιευτηρίου «Λητώ» στην Αθήνα και έπειτα συνεργάστηκε με ιδιώτες γιατρούς. Παράλληλα συνεργάστηκε με το ΙΕΚ ΣΒΙΕ ως Εκπαιδεύτρια στο Τμήμα Βοηθών Νοσηλευτικής – Μαιευτικής. Από το 2017 ασχολείται με την προετοιμασία ζευγαριών για τη γονεϊκότητα. Μέσα από τις προγεννητικές συναντήσεις τα ζευγάρια ενημερώνονται για τα θέματα που αφορούν την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τη λοχεία, έτσι ώστε να μπορούν να πάρουν αποφάσεις σχετικά με τη γέννηση του παιδιού τους. Παράλληλα προετοιμάζονται για το νέο τους ρόλο και η μετάβαση στη γονεϊκότητα γίνεται πιο ομαλά. 

Ενισχύοντας τη συνεχή της επιμόρφωση παρακολουθεί διαρκώς σεμινάρια και ημερίδες που αφορούν τη Μαιευτική. Έχει συμμετάσχει με ελεύθερες και αναρτημένες ανακοινώσεις από τα φοιτητικά της ακόμη χρόνια σε αρκετά συνέδρια.

Είχε, δε, την τιμή να παρευρεθεί ως προσκεκλημένη ομιλήτρια στο 10ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Μητρικού Θηλασμού του Συλλόγου Μαιών Αθήνας τον Ιανουάριο του 2017 και το Φεβρουάριο του 2019 στο 4ο Συμπόσιο Αντιπαραθέσεων στη Μαιευτική και Γυναικολογία της Ελληνικής Εταιρείας Περιγεννητικής Ιατρικής. 

Είναι πιστοποιημένη ανανήπτρια νεογνών και ενηλίκων και από το 2018 εκπαιδεύει  επαγγελματίες υγείας στο σεμινάριο για την Υποστήριξη της Ζωής του Νεογνού (NLS) της Ελληνικής Εταιρείας Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης. Επιπλέον έχει εκπαιδευτεί στη διαχείριση του μαιευτικού επείγοντος.

Τον Ιούλιο του 2018 δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα της ποιοτικής μελέτης που πραγματοποίησε στο πλαίσιο εκπόνησης της πτυχιακής της εργασίας στο European Journal of Midwifery με τίτλο “Experiences of Greek women of water immersion during normal labour and birth. A qualitative study” και στο άμεσο μέλλον πρόκειται να δημοσιευτεί το δεύτερο επιστημονικό της άρθρο στο Διεθνές Επιστημονικό περιοδικό της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας.

Η κ. Κώστογλου έγραψε για το σημερινό φύλλο των Νέων της Λέσβου από τη σελίδα της υγείας ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο με πληροφορίες για τις θηλάζουσες γυναίκες που επιδιώκουν την αύξηση του γάλακτος για το θηλασμό των παιδιών.

Ενημερωθείτε για τον τρόπο επικοινωνίας μαζί της από τον Πλοηγό Υγείας των Νέων της Λέσβου στη σελίδα 16.

 


 

Της Εριφύλης Κώστογλου

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Πώς μπορώ να αυξήσω το γάλα μου;

Πώς μπορώ να αυξήσω το γάλα μου; Υπάρχει κάτι που μπορώ να πάρω;

Αυτές είναι δύο από τις πιο συχνές απορίες που έχουν οι μητέρες που θηλάζουν. Η παραγωγή του γάλακτος βασίζεται στο νόμο της προσφοράς και της ζήτησης. Όσο περισσότερο ζητάει το βρέφος να θηλάσει τόσο περισσότερο γάλα παράγει η μητέρα. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που η μητέρα χρειάζεται βοήθεια για να ενισχύσει την παραγωγή της.

Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν αρκετές τροφές, βότανα, φάρμακα ή και άλλες ουσίες που η κατανάλωσή τους συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής του γάλακτος. Οι ουσίες αυτές είναι γνωστές ως γαλακταγωγά. 

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι πριν λάβετε κάποιο γαλακταγωγό θα πρέπει να συμβουλευτείτε τη μαία σας για να αξιολογήσει κατά πόσο χρειάζεστε αυτή τη βοήθεια και να σας καθοδηγήσει ανάλογα. 

Γαλακταγωγές ουσίες:

  • Αμύγδαλα / γάλα αμυγδάλου
  • Γλυκάνισος
  • Κριθάρι, βασιλικός, παντζάρι
  • Γαϊδουράγκαθο
  • Μαγιά μπίρας
  • Κύμινο, καρότο
  • Καλέντουλα
  • Χαμομήλι, νερό ή γάλα καρύδας
  • Ραδίκια
  • Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά
  • Άνηθος, μαραθόσπορος
  • Τριγωνέλλα
  • Λιναρόσπορος
  • Σκόρδο, πιπερόριζα, πράσινη παπάγια
  • Βάλσαμο λεμονιού
  • Μαντζουράνα, τσουκνίδα, βρώμη
  • Βατόμουρα, σμέουρα
  • Σπιρουλίνα
  • Γλυκοπατάτα

 

Lactation cookies ή αλλιώς μπισκότα θηλασμού…

Τα μπισκότα θηλασμού είναι μία κατηγορία μπισκότων που μπορούν να ενισχύσουν την παραγωγή του γάλακτος της θηλάζουσας μητέρας. Στη γεύση και στην εμφάνιση δεν διαφέρουν σε τίποτα από τα κλασικά μπισκότα. Η διαφορά τους είναι ότι τα μπισκότα θηλασμού είναι πλούσια σε γαλακταγωγά συστατικά, τα οποία μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση της παραγωγής του μητρικού γάλακτος.

Υλικά (για περίπου 15 μπισκότα)

  • 1 κούπα αλεύρι ολικής που φουσκώνει μόνο του (ή απλό και 1/2 κουταλιά του γλυκού baking powder)
  • 1/2 κούπα βούτυρο ή λάδι καρύδας
  • 3/4 κούπας καστανή ζάχαρη
  • 2 κουταλιές σούπας λιναρόσπορο
  • 1 αυγό
  • 2 – 3 κουταλιές της σούπας μαγιά μπίρας
  • 1/2 κουταλιά του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά του γλυκού κανέλα (προαιρετικά για γεύση)
  • 1 – 1/2 κούπα βρώμη

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τη ζάχαρη και το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το λιναρόσπορο και το νερό και τα αφήνουμε για ένα τέταρτο πριν τα προσθέσουμε στο πρώτο μπολ. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από τη βρώμη) και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Τελευταία προσθέτουμε τη βρώμη και ανακατεύουμε να ισομοιραστεί. Πλάθουμε τα μπισκότα στο ίδιο μέγεθος και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί σε αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε στους 170  βαθμούς για 10 – 12 λεπτά.

Καλή απόλαυση! 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση