Τριήμερο λουκέτο στα ιδιωτικά εργαστήρια

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου Παναγιώτης Προβέτζας
Spread the love



Αναβρασμός στο χώρο της περίθαλψης και συγκεκριμένα στον ιδιωτικό τομέα, καθώς προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις οι ιδιώτες εργαστηριακοί ιατροί για την συνέχιση των rebates και clawback, δηλαδή των μονομερών διαγραφών χρεών του ΕΟΠΥΥ και παρακρατήσεων από τα κόστη των εξετάσεων που κάνουν για τους ασφαλισμένους του φορέα. 

Οι ιδιώτες εργαστηριακοί γιατροί λένε «ως εδώ» απευθυνόμενοι στο Υπουργείο Υγείας και αντιδρώντας στην επί 7ετία επιβολή των μνημονιακών μέτρων rebate (ληστρική έκπτωση) και clawback (ληστρική αναγκαστική επιστροφή) των ποσών που τους οφείλει ο ΕΟΠΥΥ για εκτελεσμένες εργαστηριακές εξετάσεις που υπερβαίνουν τον κλειστό προϋπολογισμό για την υγεία.

Επίσης κάνουν λόγο για δυσβάσταχτο βάρος καθώς οι επιστροφές ανέρχονται στο 55% των μηνιαίων υποβολών τους προς τον ΕΟΠΥΥ. Η κατάσταση επιδεινώθηκε με την προείσπραξη φόρου που φθάνει, όπως υποστηρίζουν, στο 75% της μηνιαίας υποβολής. Μιλούν για κοροϊδία του Κράτους τονίζοντας πως  η σύμβαση του 2012 προβλέπει να πληρώνονται τις εξετάσεις με «τις προ 30-ετίας τιμές (του 1991)» και πλέον από τον οργανισμό λαμβάνουν «το ¼ αυτών!». Με απόγνωση οι εργαστηριακοί γιατροί φωνάζουν ότι τα χρήματα αυτά δεν αποζημιώνουν πάγια έξοδα, δηλαδή υλικά και  λειτουργικά έξοδα.

Οι εργαστηριακοί γιατροί δηλώνουν ότι στο εξής δεν θα «βάλουν πλάτη» στην ανεπάρκεια χρηματοδότησης για την υγεία και αυτό σημαίνει ότι το μάρμαρο θα πληρώσουν οι ασφαλισμένοι, καθώς δεν θα μπορούν να κάνουν τις εξετάσεις τους. 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου

Την πλήρη στήριξή του εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου με χθεσινή του παρέμβαση έχοντας προσυπογράψει και το κείμενο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου που υπογράφουν όλοι οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας μας για την τριήμερη απεργία των γιατρών των διαγνωστικών εργαστηρίων, των πολυϊατρείων και οι κλινικο-εργαστηριακοί γιατροί, που ξεκινά από αύριο Πέμπτη και θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο αντιδρώντας σε μείζονα προβλήματα του κλάδου τους.

Ειδικότερα, τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί ζητούν:

– Το «κούρεμα» των τεχνητών χρεών που τους «φόρτωσε», όπως αναφέρουν, ο ΕΟΠΥΥ τα έτη 2013-2021

– Τον περιορισμό του claw back με ανώτατο όριο το 10% για το 2022 και στόχο την πλήρη εξάλειψή του, παράλληλα με την εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων (διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα, real time έλεγχος κλπ). Αν δεν υπάρξει έξτρα χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ζητούν να εκτελούν τις εξετάσεις που μπορεί να πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ (plafond) και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα συρρικνωθούν οι παροχές στους πολίτες από τον ασφαλιστικό φορέα.

Επίσης ζητούν η εφαρμογή των λεγομένων «κριτηρίων ποιότητας» από τον ΕΟΠΥΥ να είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης με τους καθ’ ύλην αρμόδιους φορείς, δηλαδή τους Ιατρικούς Συλλόγους και τις Επιστημονικές Ιατρικές Εταιρείες. Σε κάθε περίπτωση ο έλεγχος της αδειοδότησης των εργαστηρίων θα πρέπει να παραμείνει στην αρμοδιότητα των οικείων Ιατρικών Συλλόγων, όπως υπογραμμίζουν.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση