Ο Τάκης Μπαλτάκος είναι και επίσημα ο νέος πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Ο έμπειρος νομικός έλαβε το χρίσμα κατά την Ειδική Εκλογική Συνέλευση της Ομοσπονδίας, μετά τη Γενική Συνέλευση και θα είναι ο νέος ισχυρός άνδρας της ΕΠΟ.
Η θητεία του στην προεδρία της ΕΠΟ θα διαρκέσει ως το 2024, που είναι η επόμενη ολυμπιακή χρονιά. Από τις 65 ψήφους του εκλογικού σώματος, οι 59 ήταν υπέρ της εκλογής Μπαλτάκου, ενώ υπήρξαν πέντε λευκά κι ένα άκυρο. Κάτι που σημαίνει ότι ο νέος πρόεδρος διαθέτει ισχυρή πλειοψηφία. Μετά την παραίτηση του Θοδωρή Ζαγοράκη τον Σεπτέμβριο του 2021, ο Παναγιώτης Δημητριού ήταν εκείνος που διαδέχθηκε προσωρινά τον πρωταθλητή Ευρώπης με την Εθνική το 2004. Πλέον η Ομοσπονδία γυρίζει σελίδα και μπαίνει σε μια νέα εποχή.
Ο Τάκης Μπαλτάκος, ο οποίος είναι πολύπειρος στον χώρο του αθλητισμού, μεταξύ άλλων, έχει διατελέσει νομικός σύμβουλος και για ένα διάστημα αντιπρόεδρος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, ενώ υπήρξε νομικός της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στην υπόθεση της φερόμενης πολυΐδιοκτησίας που κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος αργότερα. Μολονότι οι περισσότεροι τον έχουν στο μυαλό τους ως άνθρωπο του μπάσκετ λόγω της ενασχόλησής του με τον μπασκετικό Παναθηναϊκό, η πορεία του στον χώρο του αθλητισμού άρχισε στη δεκαετία του ‘90 με διάφορες σημαντικές ποδοσφαιρικές υποθέσεις, ενώ επί σειρά ετών διετέλεσε και νομικός σύμβουλος της ΕΠΑΕ.
Μπαλτάκος: «Η διαιτησία είναι θέμα της ΕΠΟ, κανενός υπουργού»
Ο νέος πρόεδρος της ΕΠΟ στις πρώτες δηλώσεις του μετά την εκλογή του μίλησε για τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί. Μάλιστα, ο έμπειρος νομικός δεν άφησε αναπάντητη την κίνηση του Λευτέρη Αυγενάκη να φέρει στη Βουλή νόμο για την επαγγελματική διαιτησία στο ποδόσφαιρο, ξεκαθαρίζοντας πως ό,τι είναι να γίνει πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, θα γίνει από την ΕΠΟ. Μάλιστα τόνισε πως η Ομοσπονδία δεν πρόκειται να εφαρμόσει νόμους που δεν είναι σύννομοι με το Σύνταγμα.
Σημαντική επίσης η τοποθέτηση του κ. Μπαλτάκου για το θέμα της αθλητικής δικαιοσύνης, επισημαίνοντας ότι πλέον οι αποφάσεις που αφορούν σε αγωνιστικά θέματα, θα παίρνονται το μέγιστο σε πέντε ημέρες, σε διαφορετική περίπτωση οι δικαστές θα παύονται των καθηκόντων τους!
Αναλυτικά η τοποθέτηση του νέου προέδρου της ΕΠΟ: «Ευχαριστώ τους πάντες, όσους με υπέδειξαν, όσους συμμετείχαν στη διαδικασία. Διαβεβαιώνω από τη στιγμή αυτή ότι δεν υπάρχουν χαμένοι και κερδισμένοι. Μόνο σφουγγάρι! Οτιδήποτε έχει συμβεί και ειπώθηκε. Θα γίνει μία προσπάθεια να αναβαθμιστεί ο ρόλος της ΕΠΟ, να αποκατασταθεί η κυριαρχία της στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Να είναι εφάμιλλος των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών-μελών της UEFA. Αυτή θα είναι η στόχευση και η προσπάθεια σε αυτά δυο χρόνια.
Όσον αφορά τα κρίσιμα θέματα, να τονίσω τι σκοπεύω να κάνω. Θα εισηγηθούμε στην ΕΕ της ΕΠΟ:
Το ένα θέμα είναι η διαιτησία, το δεύτερο η αθλητική δικαιοσύνη. Στο θέμα της διαιτησίας, όπως έχω πει και πριν την εκλογή μου, οι νόμοι που είναι αντισυνταγματικοί δεν θα εφαρμόζονται από την ΕΠΟ. Το Σύνταγμα είναι σαφές, υπάρχει σωματειακή αυτονομία. Η ΕΠΟ είναι σωματείο του αστικού κώδικα, ουδείς δεν εμπλέκεται στα εσωτερικά της ΕΠΟ. Μην περιμένει κανείς η ΕΠΟ να εφαρμόσει νόμους που δεν είναι σύννομοι με το Σύνταγμα! Η ΕΠΟ έχει μέλη τις ΕΠΣ και είναι μέλος της UEFA.
Ό,τι είναι να γίνει στη διαιτησία, θα το κάνει η ΕΠΟ. Ό,τι δεν κάνει, όποιος άλλος θέλει να το περάσει, απλά δεν θα περάσει! Επιγραμματικά πάντοτε, σε συμφωνία με τις FIFA και UEFA, το θέμα της διαιτησίας είναι αποκλειστικά θέμα της ΕΠΟ. Κανενός υπουργού! Τελεία και παύλα…».
Σχετικά με την αθλητική δικαιοσύνη, είπε: «Δεν γίνεται να έχουμε αθλητική δικαιοσύνη και να μην παίζουν οι ομάδες επειδή δεν έχουμε αποφάσεις. Να βγαίνουν γρήγορα οι αποφάσεις! Αυτό σημαίνει ότι στο καταστατικό θα περάσουν ορισμένες διατάξεις σχετικά με την Αθλητική Δικαιοσύνη: Όσες δίκες έχουν αγωνιστικό περιεχόμενο, η δίκη θα ορίζεται σε δύο μέρες και η απόφαση σε τρεις. Σύνολο πέντε. Δεν γίνεται να μην παίζουν οι ομάδες για εβδομάδες.
Όποιος δικαστής δεν τηρεί αυτή τη διάταξη, όπως ακριβώς προβλέπει το καταστατικό, θα παύεται. Το καταστατικό είναι σαφές. Η Γενική Συνέλευση είναι σαφής, ορίζει και παύει τα μέλη της ΕΠΟ. Όποιος δεν μπορεί, να παραιτηθεί. Αν δεν το κάνει, θα τον παύσει η ΕΠΟ! Είναι η δεύτερη φορά που ταλαιπωρούνται οι ομάδες επειδή δεν βγαίνουν αποφάσεις…
Οι δικαστές θα κληρώνονται, όπως στα ποινικά δικαστήρια. Θα τους κληρώνουν και θα είναι η ΕΠΟ παρούσα στην κλήρωση. Αυτές οι αλλαγές πιστεύω ότι είναι απαραίτητες. Μετά την ενημέρωση που θα γίνει, πιθανώς να υπάρξουν κι άλλες αλλαγές. Ο τρόπος που θα διοικηθεί η ΕΠΟ στα δύο χρόνια που έρχονται, είναι με αυστηρότητα και ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων και σθένος. Το ίδιο και με το προσωπικό. Θα διοικηθεί με αυστηρότητα και δικαιοσύνη. Γιατί αυστηρότητα χωρίς δικαιοσύνη είναι αυθαιρεσία.
Σφουγγάρι και όλα ξεκινάνε σήμερα από την αρχή…».