Ανεπίδεκτος μαθήσεως από τα λάθη που έγιναν και μέσα στο χειμώνα σε ό,τι αφορά την πρόσληψη προσωπικού μέσω της ΔΕΔΑΠΑΛ φαίνεται πως είναι ο Δήμος Μυτιλήνης, που απασχολεί δεκάδες άτομα με μπλοκάκια παροχής υπηρεσιών, τα οποία όμως έχουν να πληρωθούν από τον περασμένο Μάρτιο!…
Διαβάστε τη συνέχεια στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας «Τα Νέα της Λέσβου»
- Από τον Μάρτιο περιμένουν να πληρωθούν εργάτες, οδηγοί, χειριστές, υπάλληλοι γραφείων που διαμαρτύρονται για τον εμπαιγμό τους από τη Δημοτική Αρχή
- «Μέσα στις επόμενες ημέρες θα λάβει η Εταιρεία τα ποσά που της αναλογούν μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος για τα ανταποδοτικά τέλη και θα εξοφληθεί μέρος των οφειλομένων», δηλώνει ο Π. Κατσαβέλλης
Ανεπίδεκτος μαθήσεως από τα λάθη που έγιναν και μέσα στο χειμώνα σε ό,τι αφορά την πρόσληψη προσωπικού μέσω της ΔΕΔΑΠΑΛ φαίνεται πως είναι ο Δήμος Μυτιλήνης, που απασχολεί δεκάδες άτομα με μπλοκάκια παροχής υπηρεσιών, τα οποία όμως έχουν να πληρωθούν από τον περασμένο Μάρτιο!
Οι άνθρωποι αυτοί έχουν φθάσει στο αμήν με τις συνεχείς καθυστερήσεις και τις δικαιολογίες που ακούγονται από τα χείλη των αρμοδίων, οι οποίοι τους υπόσχονται εδώ και μήνες ότι οι συμβάσεις τους θα τακτοποιηθούν και θα λάβουν τα δεδουλευμένα, αλλά φθάσαμε μέσα Ιουλίου και δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΔΕΔΑΠΑΛ και Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Παναγιώτης Κατσαβέλλης, δηλώνει ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα λάβει η Εταιρεία τα ποσά που της αναλογούν μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος για τα ανταποδοτικά τέλη και θα εξοφληθεί μέρος των οφειλομένων.
Η Διοίκηση της ΔΕΔΑΠΑΛ βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, αν και την ευθύνη γι’ αυτό το μπάχαλο που επικρατεί με τις συμβάσεις την φέρει αποκλειστικά η Δημοτική Αρχή που απασχολεί “εργολάβους” με μηνιαίες ή τρίμηνες συμβάσεις, χωρίς προηγουμένως να έχει διασφαλίσει ότι μπορεί να τους πληρώσει. Και μάλιστα η πλειοψηφία των εργολάβων δεν απασχολείται στον τομέα της Καθαριότητας, αλλά σε άλλες Υπηρεσίες και γραφεία όπου τα κενά θα μπορούσαν να καλυφθούν και με τους συμβασιούχους της Κοινωφελούς Εργασίας.
Το πρόβλημα αυτό είχε παρουσιαστεί και στις αρχές της χρονιάς και παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα μειωθεί ο αριθμός των συμβάσεων για να μπορούν να καλύπτονται οικονομικά από τον Δήμο, μέχρι σήμερα τίποτα δεν έχει αλλάξει. Μέσα στο χειμώνα, ο Δήμος απασχολούσε περίπου 90 άτομα, ο αριθμός των οποίων μειώθηκε τους τελευταίους μήνες στα 60. Την περίοδο του Πάσχα και για το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου οι “εργολάβοι” έλαβαν το ποσό των 500 ευρώ ως έναντι και για τους δύο μήνες (ενώ ο μισθός τους είναι 750 ευρώ το μήνα), με την υπόσχεση ότι είχε δρομολογηθεί η εξόφλησή τους.
Τον Μάιο και τον Ιούνιο δεν υπογράφηκαν νέες συμβάσεις λόγω της οικονομικής δυσπραγίας, αλλά οι περισσότεροι “εργολάβοι” έμειναν στις θέσεις τους επειδή η Δημοτική Αρχή τους είχε διαβεβαιώσει πως θα βρεθεί τρόπος πληρωμής μέσω του 1 εκατ. ευρώ που έλαβε πρόσφατα από το Υπουργείο Μετανάστευσης. Μέχρι και σήμερα δεν έχουν υπογραφεί νέες συμβάσεις, ενώ οι οφειλές ξεπερνούν τους 3 μήνες.
“Με το ζόρι” τα ανταποδοτικά
Η βασική αιτία του προβλήματος, πέραν του μεγάλου αριθμού των συμβάσεων, είναι το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες οι Δήμοι δεν εισπράττουν εγκαίρως από τη ΔΕΗ τα ανταποδοτικά τέλη που τους αναλογούν επειδή δεν εξοφλούνται οι λογαριασμοί του ρεύματος από τους καταναλωτές λόγω οικονομικής αδυναμίας. Αυτό έχει ως συνέπεια να γίνονται διακανονισμοί από ολοένα και περισσότερους πολίτες και επιχειρηματίες και να μην εισρέουν στα ταμεία ολόκληρα τα ποσά που εκκρεμούν.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΔΕΔΑΠΑΛ, το υπόλοιπο που οφείλεται για το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου θα εξοφληθεί άμεσα από την είσπραξη των ανταποδοτικών. Από εκεί και πέρα, για να εξοφληθούν όλα τα υπόλοιπα οφειλόμενα, αλλά και για να πληρώνονται κάθε μήνα οι εργολάβοι που απασχολούνται από δω και πέρα έχει συναφθεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου και της Εταιρείας για την κάλυψη της μισθοδοσίας από το ποσό του 1 εκατ. ευρώ. «Θα προσπαθήσουμε να λύσουμε το πρόβλημα, αν και δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Το υπόλοιπο του Απριλίου θα καλυφθεί άμεσα και όλα τα άλλα θα προβλεφθούν στη νέα προγραμματική σύμβαση», σημειώνει ο ίδιος.
“Πονοκέφαλος” και το τέλος ταφής απορριμμάτων
Την ίδια ώρα, πονοκέφαλο στην Διοίκηση της ΔΕΔΑΠΑΛ προκαλεί το νέο τέλος ταφής απορριμμάτων που ισχύει από την 1/1/2022 και ανέρχεται σε 20 ευρώ για κάθε τόνο. Ήδη για τους πρώτους 6 μήνες της χρονιάς, δηλαδή μέχρι τον Ιούνιο, η Εταιρεία οφείλει 600.000 ευρώ, τα οποία θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Με άλλα λόγια, η ΔΕΔΑΠΑΛ βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική θέση και δεν έχει κανένα περιθώριο να “βάλει πλάτη” για τους εργολάβους, αν οι Δήμοι δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.