- Ο πύρινος εφιάλτης στα χωριά του Πολιχνίτου ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου, με δύο εστίες που κίνησαν τις υποψίες για εμπρησμό, και μέχρι χθες είχαν καεί πάνω από 13.000 στρέμματα πευκοδάσους και αγροτικών εκτάσεων
Εικόνες Αποκάλυψης κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός των “Ν.τ.Λ.” στα μέτωπα από τα οποία πέρασε η πύρινη λαίλαπα από το πρωί του Σαββάτου μέχρι και χθες το βράδυ στα χωριά του Πολιχνίτου. Πάνω από 13.000 στρέμματα πευκοδάσους και αγροτικών εκτάσεων έγιναν στάχτη, ενώ οι ζημιές σε περιουσίες ιδιωτών είναι ανυπολόγιστες. Επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις, μαζί με τις αρμόδιες Υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας, την Αστυνομία, τον Στρατό, εθελοντές έδωσαν ολονύχτια μάχη για δεύτερο 24ωρο προκειμένου να μην περάσουν οι πύρινες γλώσσες στα χωριά της Βρίσας και του Σταυρού.
Το χρονικό της τραγωδίας ξεκίνησε στις 9 το πρωί του Σαββάτου, όταν ξέσπασε η φωτιά στην περιοχή Ρογκάδα, πάνω από το Αμπελικό, σε δύο διαφορετικά σημεία που κίνησαν τις υποψίες για εμπρησμό, και πήρε γρήγορα επικίνδυνες διαστάσεις λόγω των δυνατών ανέμων. Πυροσβεστικά οχήματα και άνδρες από την Υπηρεσία Μυτιλήνης και τα Κλιμάκια έσπευσαν στην περιοχή, ενώ λίγο μετά τις 10 το πρωί ξεκίνησαν και οι ρίψεις νερού από τα πετζετέλ αεροσκάφη και το ελικόπτερο που εδρεύουν στο νησί μας. Στην επιχείρηση κατάσβεσης έσπευσαν επίσης οχήματα του Δήμου Δυτικής Λέσβου και εθελοντές από όλο το νησί.
Μία ώρα αργότερα η κατάσταση χαρακτηριζόταν ανεξέλεγκτη και με εισήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εκδόθηκε απόφαση του Δήμου Δυτικής Λέσβου για την εκκένωση των Βατερών. Κάτοικοι και επισκέπτες αναχώρησαν άρον – άρον, με κάθε μέσο, από τον παραθεριστικό οικισμό προς τον Πολιχνίτο, ενώ παράλληλα ζητήθηκαν ενισχύσεις από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.
«Τρέχαμε στη θάλασσα για να σωθούμε»
Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι οι πύρινες γλώσσες είχαν ήδη περάσει τα όρια του οικισμού και άρχισαν να καταστρέφουν σπίτια, επιχειρήσεις και οχήματα. Μέχρι χθες είχαν αναφερθεί τουλάχιστον τρία σπίτια με σοβαρές ζημιές, ενώ η καταστροφή στο beach bar “Arena” είναι σχεδόν ολοσχερής. Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, Μένιος Ασβεστάς, «οι ζημιές που πάθαμε ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ. Μετά από 2 χρόνια πανδημίας, κάναμε φέτος νέες επενδύσεις για να ξανανοίξουμε και πάνω που περιμέναμε τώρα, στο φουλ της σεζόν, να δουλέψουμε 20 – 30 μέρες καταστραφήκαμε. Τρέχαμε στη θάλασσα για να σωθούμε».
Η φωτιά σε πολλά σημεία, ανάλογα με τις ριπές των ανέμων, έσβησε κυριολεκτικά στη θάλασσα, ενώ την ίδια ώρα, με τη συνδρομή σκαφών του Λιμενικού Σώματος απεγκλωβίστηκαν συνολικά εννέα άτομα και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι Πλωμαρίου.
Όσο περνούσε η ώρα, η μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες, με 20 οχήματα και 90 άνδρες, δεκάδες εθελοντές, πεζοπόρα τμήματα και 8 συνολικά αεροσκάφη ήταν δραματική. Τρεις εθελοντές πυροσβέστες αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα και μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα στο Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου, αφού η μέρα έγινε νύχτα και οι πυκνοί καπνοί κάλυψαν τον ουρανό.
Γλίτωσε από θαύμα
Γύρω στις 3 το μεσημέρι, η φωτιά έφθασε απειλητικά στο ξενοδοχείο “Ειρήνη” που είχε ήδη εκκενωθεί, αλλά σαν από θαύμα, ενώ κάηκε όλη η έκταση περιμετρικά, όπως και οι φοίνικες γύρω και έξω από το συγκρότημα, δεν καταγράφηκαν σημαντικές ζημιές στις κτιριακές εγκαταστάσεις. Λίγα μέτρα πιο πέρα, οι φλόγες έγλειψαν κυριολεκτικά το εξοχικό σπίτι του κ. Βεκρή, και κατέστρεψαν ό,τι υπήρχε στην αυλή, αποθήκη, τροχόσπιτο, πέργκολες, τραπεζοκαθίσματα, αλλά δεν πέρασαν μέσα από τους πέτρινους τοίχους του οικήματος.
Εν τω μεταξύ, ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, μερίμνησε για την ασφαλή μεταφορά όλων των παραθεριστών των Βατερών στον Πολιχνίτο, και το γήπεδο μετατράπηκε σε σημείο συγκέντρωσης και εφοδιασμού των πολιτών με νερά, χυμούς και ό,τι άλλο κρίθηκε απαραίτητο.
Στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς συνέδραμαν και οι Ένοπλες Δυνάμεις με οχήματα, υδροφόρες κ.ά. καθώς και η κανονιοφόρος «Κάσος» προκειμένου να καταπλεύσει στην περιοχή για πιθανή συνδρομή. Όσον αφορά τη συμβολή της Αστυνομίας, πάνω από 60 αστυνομικοί, 23 οχήματα και πτητικό μέσο συμμετείχαν στις επιχειρήσεις και απομάκρυναν πάνω από 450 πολίτες από δύο ξενοδοχειακές μονάδες, μία τουριστική επιχείρηση και 92 κατοικίες.
Αντιπυρικές ζώνες
Το απόγευμα του Σαββάτου και αφού απομακρύνθηκε ο κίνδυνος για περαιτέρω καταστροφές στα Βατερά, υπήρχαν τρία ενεργά μέτωπα προς τον Άγιο Φωκά και νότια και ανατολικά της Βρίσας και του Σταυρού. Επιστρατεύτηκαν μηχανήματα έργου του Στρατού και του Δήμου για την δημιουργία αντιπυρικών ζωνών ώστε να μην κινδυνέψουν οι κάτοικοι των δύο χωριών και για να μην ξεφύγει η φωτιά μέσα στο δάσος του Σταυρού. Μετά την δύση του ηλίου σταμάτησαν οι επιχειρήσεις από αέρος και κατά την διάρκεια της νύχτας οι επίγειες δυνάμεις κατάφεραν να οριοθετήσουν τις εστίες και να μην κινηθούν απειλητικά προς τα χωριά.
Συνεχείς αναζωπυρώσεις
Με το πρώτο φως όμως της χθεσινής ημέρας υπήρξε αναζωπύρωση στο μέτωπο των Βατερών, σημαίνοντας συναγερμό στις πυροσβεστικές δυνάμεις που παράλληλα επιχειρούσαν πάνω από την Βρίσα. Με τις συνεχείς ρίψεις νερού από τα καναντέρ η φωτιά στην περιοχή περιορίστηκε, αλλά παράλληλα γιγαντώθηκε η δεύτερη εστία στην Βρίσα.
Στις 11 το πρωί η κυκλοφορία από την Βρίσα προς τα Βατερά διακόπηκε, αφού οι φλόγες έφθασαν στο δρόμο. Το μεσημέρι, ο Δήμος Δυτικής Λέσβου εξέδωσε ανακοίνωση για την εκκένωση της Βρίσας και λίγη ώρα αργότερα εκδόθηκε κι άλλη απόφαση, για την εκκένωση του Σταυρού.