“Τρέχει” να βρει φυτοφάρμακα η Περιφέρεια

Spread the love


  • Σιδερένια παπούτσια έχει φορέσει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Λαγουτάρης, καταφέρνοντας να βρει κάποιες ποσότητες του προϊόντος Success στην Κρήτη

Αν και μέχρι τον Αύγουστο οι πληθυσμοί του δάκου όχι μόνο δεν ήταν σε ανησυχητικά επίπεδα, αλλά καταγράφονταν και σε ασυνήθιστα χαμηλούς αριθμούς, ο Σεπτέμβριος δείχνει ένα άλλο επίπεδο στη δακοπροσβολή, έχοντας προκαλέσει ανησυχία στους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου. Κι αυτό ιδιαίτερα μάλιστα όταν το διάστημα που διανύουμε καταγράφεται πιο αυξημένη η καρπόπτωση σε χωράφια, κάτι που ενδεχομένως να οφείλεται περισσότερο στην ανομβρία, η οποία τροφοδοτεί την αδυναμία των δέντρων να κρατήσουν όλο τον καρπό και κυρίως τα πολύ «φορτωμένα», επί τούτου όμως δεν είναι λίγοι οι αγρότες που αποδίδουν την καρπόπτωση σε δακοπροσβολή. 

Η καρπόπτωση που καταγράφεται εντονότερα αυτό το διάστημα σε συγκεκριμένες περιοχές τροφοδοτεί και την γκρίνια μεταξύ αγροτών, με κάποιους να μιλούν για προβλήματα και ελλείψεις στην τελευταία διαβροχή που έγινε το προηγούμενο διάστημα. «Για ποιο ράντισμα μας μιλούν όταν δεν είχαν φάρμακα για να ραντίσουν;», ανέφερε στα Νέα της Λέσβου γνωστός συνεταιριστής επισημαίνοντας το υπαρκτό πρόβλημα της έλλειψης φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

 

Τρέχει χωρίς φυτοφάρμακα ο Λαγουτάρης

Η έλλειψη εντομοκτόνων για το δάκο αποτελεί πραγματικότητα, καθώς και φέτος προέκυψαν προβλήματα με την προμήθεια των φυτοπροστατευτικών προϊόντων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο διαγωνισμό. Κάτω από αυτήν την εξέλιξη οι ελλείψεις σε φυτοφάρμακα για το δάκο ήταν και είναι σοβαρές και μάλιστα ακόμα και τώρα για να ξεκινήσει η δακοκτονία καταβάλλεται υπερπροσπάθεια από την Περιφέρεια να βρει από περισσεύματα άλλων περιοχών της χώρας. Αυτό ανέφερε, χθες, μιλώντας στα Νέα της Λέσβου ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, Γιώργος Λαγουτάρης, υπογραμμίζοντας ότι «έχουμε καταβάλει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια για να μαζέψουμε τις απαιτούμενες ποσότητες φυτοπροστατευτικών προϊόντων που χρειαζόμαστε από άλλες περιοχές της Ελλάδας και μόλις τα παραλάβουμε ξεκινάμε άμεσα τον τελευταίο ψεκασμό, μετά τον οποίο θα ξεκινήσει και η συγκομιδή, αφού παρέλθουν κάποιες ημέρες και θα δώσουμε προς τούτο οδηγίες όταν πρέπει».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας έχει βρει κάποιες ποσότητες φυτοφαρμάκων από την περιοχή της Κρήτης και μάλιστα πρόκειται για το φυτοπροστατευτικό προϊόν Success. Η περιφέρεια της Κρήτης έχει προμηθευτεί φέτος αυτό το προϊόν για την καταπολέμηση του δάκου, καθώς το Success με το οποίο μπορούν να ψεκάζονται και οι βιολογικοί ελαιώνες, είναι ένα πιο ακριβό φυτοπροστατευτικό προϊόν. Όπως εκτιμάται, δεν έχει ακόμα αναπτύξει σε αυτό ο δάκος ανθεκτικότητα μια και λόγω του υψηλού κόστους δεν χρησιμοποιείται ευρέως για όλους τους ψεκασμούς και μάλιστα φέτος είναι η πρώτη χρονιά που η Κρήτη διενεργεί τους ψεκασμούς αποκλειστικά μ’ αυτό το φυτοπροστατευτικό προϊόν. 

Το Success, αν και είναι από τα νεότερης γενιάς φυτοπροστατευτικά προϊόντα, χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια και μάλιστα ο πρώτος ψεκασμός σε ένα τμήμα του λεσβιακού ελαιώνα πρέπει να έχει γίνει εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια. Είναι ένα σκεύασμα που είναι περισσότερο επιθυμητό από τους ελαιοπαραγωγούς και τους τυποποιητές ελαιολάδου, καθώς μετά το τελευταίο ράντισμα απαιτείται πολύ μικρότερος χρόνος δέσμευσης των αγροτών να μην προχωρήσουν στη συγκομιδή, μια και δεν υπάρχει η τοξικότητα των άλλων συμβατικών σκευασμάτων στο συγκεκριμένο σκεύασμα. Με άλλα λόγια η χρήση του Success στο τελευταίο ράντισμα διευκολύνει και όσους θέλουν να προχωρήσουν σε πρόωρη συγκομιδή για να πάρουν πολύ άγουρα λάδια. 

Μιλώντας στα Νέα της Λέσβου ο ένας εκ των δύο εργοληπτών, που σε  κοινοπραξία υλοποιούν στο νησί μας το πρόγραμμα της δακοκτονίας, ο Χαράλαμπος Παπαδέλης υπογράμμισε πως «πράγματι οι πληθυσμοί του δάκου καταγράφονται αυξημένοι και σε ό,τι μας αφορά ως εταιρεία είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε άμεσα στον τελευταίο ψεκασμό, αυτό όμως για να γίνει θα πρέπει να πάρουμε στα χέρια μας τα φυτοφάρμακα. Έχω πληροφορηθεί ότι η Περιφέρεια βρίσκεται στο στάδιο να μεταφέρει τα σκευάσματα στη Λέσβο, οπότε πιστεύω ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου το αργότερο θα έχουμε ξεκινήσει τον τελευταίο ψεκασμό».

 

Οι ελαιοτριβείς

Πάντως τα τελευταία χρόνια οι ελαιοτριβείς επιδιώκουν την όσο το δυνατόν συντομότερη έναρξη της συγκομιδής για να παίρνουν όσο το δυνατόν πιο άγουρα λάδια και από αυτό φαίνεται ότι οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου μπαίνουν σε μία άλλη τροχιά και, χρόνο με το χρόνο, προσηλώνονται όλο και πιο πολύ στην ποιότητα. 

Το μέλος της διοίκησης του Συνδέσμου Ελαιοτριβέων Λέσβου, Βασίλης Κοκκινοφόρος, ο οποίος παρατηρεί με δικές του παγίδες στο βόρειο τμήμα της Μυτιλήνης τους πληθυσμούς του δάκου, σημείωσε ότι «σε 32 παγίδες τις οποίες έχουμε σε δικά μας χωράφια για να παρακολουθούμε τις αυξομειώσεις του δάκου, ενώ μέχρι πρότινος μετρούσαμε στο σύνολο των παγίδων 350 έντομα, 450 μετά, τώρα ξαφνικά βλέπουμε ότι αυτά έχουν φτάσει τα 850. Ο αριθμός των δάκων για τις παγίδες που έχουμε βάλει δεν είναι μεγάλος, η αύξηση όμως του αριθμού των εντόμων μέσα σε αυτές ενδεχομένως να αποτυπώνει ότι υπάρχει ένα γενικότερο ζήτημα έξαρσης στη Λέσβο», είπε ο κ. Κοκκινοφόρος. Και αυτό έχει λογική εξήγηση, καθώς μπαίνοντας στην περίοδο του φθινοπώρου αυξήθηκαν τα ποσοστά υγρασίας κυρίως τις νυχτερινές ώρες και περισσότερο στα πεδινά, ενώ μειώθηκε η θερμοκρασία και στα πεδινά και στα ορεινά. Και, ως γνωστόν, εχθρός του δάκου είναι οι υψηλές θερμοκρασίες, ενώ ευνοείται από την υγρασία.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση