Αν και στη Λέσβο δεν φαίνεται κάποιος φορέας διατεθειμένος να ρίξει ένα βότσαλο στη λίμνη, σε άλλες περιοχές της Ελλάδας προγραμματίζονται δράσεις ιατρικού περιεχομένου στην κατεύθυνση ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού σε θέματα πρόληψης σοβαρών νοσημάτων.
Η ερχόμενη εβδομάδα ως Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ουρολογικών Παθήσεων (26 – 30 Σεπτεμβρίου 2022) είναι αφιερωμένη στην πρόληψη του καρκίνου της ουροδόχου κύστης και η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία συμμετέχει και εστιάζει στην ανάδειξη της σημασίας της έγκαιρης διάγνωσης.
Πρόκειται για τη διεθνή εκστρατεία ενημέρωσης κοινού για τις παθήσεις του ουροποιογεννητικού συστήματος, που υλοποιείται κάθε Σεπτέμβριο από την Ευρωπαϊκή Ουρολογική Εταιρεία (Ε.A.U.), με τη συμμετοχή εθνικών ουρολογικών εταιρειών, επαγγελματιών υγείας και ασθενών από όλη την Ευρώπη.
Η κεντρική θεματική της φετινής εκστρατείας εστιάζει στην παρουσία αίματος στα ούρα (αιματουρία), η οποία αποτελεί συχνά το πρώτο σύμπτωμα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης, καθώς και άλλων ουρολογικών παθήσεων με δυνητικά σοβαρή επίπτωση στην υγεία του ατόμου. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν δίνουν στα συμπτώματα την πρέπουσα σημασία, με αποτέλεσμα η νόσος να εξελίσσεται θέτοντας την υγεία τους σε σοβαρό κίνδυνο.
Με κύριο μήνυμα «Μην υποφέρετε στη σιωπή. Βελτιώστε την ποιότητα ζωής σας με τη βοήθεια του Ουρολόγου σας», η εκστρατεία καλεί άνδρες και γυναίκες να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την παρουσία αίματος στα ούρα και να απευθύνονται άμεσα σε έναν ουρολόγο, προκειμένου να λάβουν όσο το δυνατόν νωρίτερα διάγνωση και κατάλληλη θεραπεία.
Η ουροδόχος κύστη
Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι το δεύτερο πιο συχνό νεόπλασμα του ουροποιογεννητικού συστήματος.
Στους άντρες, η ανάπτυξη είναι 4 φορές συχνότερη από ό,τι στις γυναίκες. Η πιο συχνή μορφή του είναι το καρκίνωμα από μεταβατικό επιθήλιο και εξορμάται από το τοίχωμα της κύστης.
Η ακριβής αιτιολογία ανάπτυξης του καρκίνου της ουροδόχου κύστης είναι άγνωστη. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισής του:
-Η αύξηση της ηλικίας
Ευνοεί την ανάπτυξή του· περισσότεροι από το 70% των ασθενών είναι ηλικίας άνω των 65 ετών.
-Το κάπνισμα
Αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισής του. Οι καπνιστές διατρέχουν 2,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο ουροδόχου κύστης σε σχέση με τους μη καπνιστές.
-Έκθεση σε χημικές ουσίες στον χώρο εργασίας.
Εργαζόμενοι σε χώρους επεξεργασίας δέρματος, με βιομηχανικά ελαστικά, βαφές και οδηγοί φορτηγών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
-Η χημειοθεραπεία με φάρμακα
Όπως η κυκλοφωσφαμίδη.
-Η ακτινοβολία στην πύελο (κάτω μέρος της κοιλιάς)
Για τη θεραπεία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου ουροδόχου κύστης.
-Οι μακροχρόνιες λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης.
Όπως σε ασθενείς με μόνιμο ουροκαθετήρα.
Τις περισσότερες φορές, ο καρκίνος της κύστης δεν δίνει συμπτώματα, εκτός από αιματουρία. Το κακό, μάλιστα, είναι ότι μπορεί να υπάρξει ένα, μοναδικό, επεισόδιο αιματουρίας και μετά τα ούρα να είναι καθαρά.
Έτσι, ο ασθενής το ξεχνά για μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως και πάνω από έτος, και, όταν ξαναπαρουσιαστεί επεισόδιο αιματουρίας, ο καρκίνος έχει προχωρήσει.
Το πιο σημαντικό είναι με την πρώτη εμφάνιση αίματος στα ούρα να ακολουθεί άμεσα επίσκεψη στον ουρολόγο. Δεν είναι κακό όμως για τον κάθε πολίτη της μέσης ηλικίας μαζί με άλλες προληπτικές εξετάσεις να προγραμματίζει έναν υπέρηχο της ουροδόχου κύστης και των νεφρών για να έχει μία εικόνα. Πρόκειται για εντελώς ανώδυνη εξέταση η οποία μάλιστα καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ ώστε να γίνει με παραπεμπτικό. Ακόμα όμως και η γενική εξέταση ούρων μπορεί να ανιχνεύσει αίμα και άρα με αυτήν την υποψία να πάει κανείς σε υπέρηχο.
Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης αν εντοπιστεί έγκαιρα αντιμετωπίζεται, όταν όμως έχει προχωρήσει, η αντιμετώπισή του είναι επώδυνη.