Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ-18 ΜΑΡΤΙΟΥ 1996 – 18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024: 28 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ: Μια Ψυχή Πνιγμένη στο Φως

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Του Καθηγητή Παράσχου Μανιάτη

Σαν σήμερα, 18 Μαρτίου, σιγούν οι λέξεις, πενθεί η ποίηση, θρηνεί η Ελλάδα. Σαν σήμερα, πριν 28 χρόνια, έσβησε η φωνή του Οδυσσέα Ελύτη, αφήνοντας πίσω του μια αθάνατη κληρονομιά, σκαλισμένη σε στίχους αιώνιους.

Γεννημένος στη Μυτιλήνη το 1911, ο Ελύτης υψώθηκε ως ένας από τους σημαντικότερους ποιητές, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της οικουμένης. Το 1979, η Σουηδική Ακαδημία τίμησε το εύρος και το βάθος του έργου του με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, αναγνωρίζοντάς τον ως “πνευματικό ηγέτη σύγχρονης λογοτεχνίας”.

Η ποίηση του Ελύτη αποτελεί μια ωδή στο ελληνικό τοπίο, μια ύμνηση στο Αιγαίο, μια ερωτική εξομολόγηση προς την Ελλάδα. Στίχοι γεμάτοι εικόνες, μεθυσμένοι από φως και χρώμα, ζωντανεύουν στα μάτια μας την ομορφιά της πατρίδας, ξυπνούν συναισθήματα δέους και περηφάνιας.

“Η θάλασσα με τύλιξε με τα δροσερά της χέρια κι άπλωσε τα μαλλιά της πάνω μου σα βεντάλια κι ένιωσα τα στήθη μου ν’ ανασαίνουνε βαθιά σαν άλογα που τρέχουνε στ’ ανοιχτά λιβάδια.”

(Ο Μικρός Ναύτης)

Ο Ελύτης, όμως, δεν ήταν μόνο ποιητής της ομορφιάς. Η ποίησή του αγγίζει και τα σκοτεινά σημάδια της εποχής, μιλά για τον πόλεμο, την καταπίεση, την αδικία. Στέκεται δίπλα στον άνθρωπο, υψώνει φωνή ενάντια στην τυραννία, υμνεί την ελευθερία και την ειρήνη.

“Και τότε ας σηκωθούμε όλοι μαζί να διώξουμε τον τύραννο, να διώξουμε τον φόβο, να διώξουμε τον θάνατο.”

(Το Άξιον Εστί)

Πέρα από την ποίηση, ο Ελύτης υπήρξε και πεζογράφος, μεταφραστής, ζωγράφος. Ήταν μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα, με πνεύμα ανήσυχο και αστείρευτη δημιουργικότητα.

Σαν σήμερα, η σκέψη μας στρέφεται προς τον μεγάλο ποιητή. Αφήνουμε τα λόγια του να μας αγγίξουν, να μας γαληνεύσουν, να μας εμπνεύσουν. Ας κρατήσουμε ζωντανή τη φωνή του, ας διαδώσουμε το μήνυμά του, ας υψώσουμε ύμνο στην ποίηση, ύμνο στον Οδυσσέα Ελύτη.

“Και τώρα ας σηκωθούμε όλοι μαζί να χτίσουμε τον κόσμο, να χτίσουμε τον άνθρωπο, να χτίσουμε τη ζωή.”

Η συμβολή του Οδυσσέα Ελύτη στην ποίηση δεν περιορίζεται μόνο στα λόγια και τις εικόνες που δημιούργησε, αλλά και στο πνεύμα ελπίδας και ανανέωσης που έφερε στην εποχή του. Η διαχρονικότητα του έργου του αποτελεί μια διαρκή πηγή έμπνευσης για τις μελλοντικές γενιές, υπενθυμίζοντας την αξία της αναζήτησης του όμορφου και του αληθινού στη ζωή. Ο Ελύτης, με την ποίησή του, μας προσκαλεί να εξερευνήσουμε τις δικές μας εσωτερικές διαστάσεις και να αναζητήσουμε την αλήθεια μέσα από την ομορφιά της τέχνης. ​

spot_img

More articles

spot_img