Ανεξέλεγκτες καταστάσεις μέσα στα δάση

Περίφραξη με πασσάλους και αγροτικό σύρμα μέσα στο δάσος της Φεράνας μαζί με παλέτες
Spread the love


Σε βραδυφλεγείς βόμβες έχουν μετατραπεί δασικές εκτάσεις της Λέσβου που έπρεπε να φυλάσσονται ως κόρη οφθαλμού από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ωστόσο, αυτό που φαίνεται να ισχύει είναι το ακριβώς αντίθετο: Δηλαδή επικρατεί αδικαιολόγητη ανοχή στην ανάπτυξη κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων μέσα σε δασικές εκτάσεις και μάλιστα αυτό ακόμα και σε κραυγαλέες περιπτώσεις!

Αν και ουδείς μπορεί να είναι αντίθετος σε συνθήκες ήπιας βόσκησης των κοπαδιών μέσα σε δασικές εκτάσεις, καθώς με αυτό τον τρόπο τα αιγοπρόβατα λειτουργούν και ως «καθαριστές» απομακρύνοντας τη βλάστηση, δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια σε αυθαίρετες κατασκευές και περιφράξεις με αγροτικό σύρμα και μεταλλικούς πασσάλους για να οριοθετούνται οι χώροι των ποιμνιοστασίων. Το ακόμα χειρότερο, δε, είναι η συσσώρευση σκουπιδιών σε στοίβες, τα οποία εφόσον δεν μεταφέρονται στις  χωματερές, από τις καιρικές συνθήκες διασκορπίζονται μέσα στο δάσος.

Συσσώρευση άχρηστων υλικών και σκουπιδιών…
…τα οποία όταν δεν μεταφέρονται στην χωματερή καταλήγουν κάπως έτσι διασκορπισμένα μέσα στο δάσος

Η συσσώρευση ειδικά των πλαστικών σκουπιδιών μέσα στις δασικές εκτάσεις είναι ένα σοβαρό ζήτημα, καθώς μπορούν να λειτουργήσουν κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες ως ενισχυτικό της όποιας πυρκαγιάς μπορεί να ξεσπάσει από απροσεξία ή ακόμα και από σπασμένα γυαλιά, καθώς όπως πάντα έλεγε ο παλιός διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μυτιλήνης, Νίκος Νικολακόπουλος, μη σταματώντας να το υπενθυμίζει, «γυαλιά από μπουκάλια μπορούν να λειτουργήσουν ως μεγεθυντικός φακός και κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες ηλιοφάνειας να προκαλέσουν εστία φωτιάς». Να γιατί οι δασικές εκτάσεις δεν πρέπει να έχουν σκουπίδια και για λόγους ασφαλείας, πέραν του υγειονομικού σκέλους και του σεβασμού στο περιβάλλον.

Μέσα στο δάσος είναι και αυτό μην απορείτε, στην ίδια εγκατάσταση

Εικόνες από την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας μέσα στις δασικές εκτάσεις της Λέσβου

Το ιδιοκτησιακό δεν είναι άλλοθι 

Αν και το καθεστώς μεταξύ των ιδιόκτητων και των δημόσιων δασικών εκτάσεων σε κάποιες περιοχές συγκεντρώνει ερωτηματικά ή παραμένει ασαφές, η χρήση των δασών για κτηνοτροφία με κατασκευές και περιφράξεις δεν προβλέπεται. 

Κι όμως τα ποιμνιοστάσια μέσα στα δάση δεν είναι λίγα και κάθε χρόνο επεκτείνονται όλο και περισσότερο κάτω από τη μύτη των αρμοδίων. Όπως φαίνεται μάλιστα είναι τέτοια η ανοχή ώστε σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις οι χώροι που χρησιμοποιούνται για την βόσκηση και τον σταβλισμό κοπαδιών μέσα στο δάσος να μετατρέπονται σε αυθαίρετες χωματερές, αφού κανένας δεν μεταφέρει τα άχρηστα υλικά που προκύπτουν κατά καιρούς από την κτηνοτροφία στις χωματερές, αλλά είναι διασκορπισμένα ή παραμένουν στοιβαγμένα μέσα στο δάσος.

Σήμερα τα Νέα της Λέσβου φέρνουν στη δημοσιότητα φωτογραφικό υλικό που επιβεβαιώνει όχι μόνο τη συγκέντρωση σκουπιδιών και άλλων άχρηστων υλικών μέσα σε δασικές εκτάσεις, τις αυθαίρετες κατασκευές και τις περιφράξεις με αγροτικό σύρμα και πασσάλους, αλλά ακόμα και την εκτροφή χοίρων στην καρδιά του δάσους, καθώς όσο οι αρμόδιοι απουσιάζουν με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, οι δασικές εκτάσεις μπορούν εκτός από τη βόσκηση προβάτων να φιλοξενούν και την ανάπτυξη… άλλων μορφών κτηνοτροφίας!

Σημειωτέον ότι ο μόνος φορέας που έχει ασχοληθεί στο μακρινό παρελθόν χαρτογραφώντας και ενημερώνοντας τις δασικές αρχές ήταν η Κυνηγετική Ομοσπονδία Αρχιπελάγους. Ωστόσο τα ευρήματα που προέκυψαν από την έρευνα των θηροφυλάκων της δεν απασχόλησαν ιδιαίτερα τις αρχές. Απεναντίας κλήθηκε η Θηροφυλακή να κάνει μηνύσεις αντί για την παρέμβαση του Δασαρχείου και με αυτό το δεδομένο εγκαταλείφθηκε η προσπάθειά της για επιβολή κανόνων.

 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση