Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ανομβρία και στα ψιλά λάδια

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Πάνω από άσο οι οξύτητες που παράγονται σε ραβδιστές ελιές στη Λέσβο προκαλούν προβληματισμό στην τυποποίηση και στους αγρότες, που δεν μπορούν να πάρουν τη μέγιστη δυνατή τιμή μέσα από τα χωράφια 

Πολύ πιο μεγάλες διαστάσεις από τις ήδη υπάρχουσες φαίνεται ότι παίρνει το ζήτημα της ανομβρίας που έχει πλήξει φέτος τον ελαιώνα της Λέσβου, καθώς εκτός από την καρπόπτωση και τη συρρίκνωση του καρπού, σοβαρό πρόβλημα καταγράφεται και στην παραγωγή των πιο ψιλών λαδιών και συγκεκριμένα από 5 δέκατα και κάτω. Χαρακτηριστικό αυτής  της κατάστασης είναι ότι η έλλειψη οξυτήτων 3, 4 και 5 δέκατα είναι τόσο σοβαρή παρότι βρισκόμαστε στην έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου, ώστε λίγες μόλις ημέρες αφότου δόθηκε στη δημοσιότητα ο τιμοκατάλογος βάσης με τις τιμές στα 3 δέκατα να κυμαίνονται στα 4,35 ευρώ το κιλό, τυποποιητές στα νοτιόχωρα και τα βορειόχωρα της Λέσβου να σπεύδουν δίνοντας ακόμα καλύτερες τιμές, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα πιο ψιλά λάδια που παράγονται για τις μονάδες τους! 

Στην περιοχή του Πλωμαρίου για οξύτητα 3 δέκατα ποιοτικών λαδιών η τιμή που προσφέρεται είναι κατά 35 λεπτά του ευρώ βελτιωμένη σε σχέση με τον επίσημο τιμοκατάλογο, καθώς τα 3  δέκατα πληρώνονται προς 4,70 ευρώ το κιλό. Παρόμοια είναι η εικόνα και στα βορειόχωρα όπου έχουμε από επιχειρήσεις τυποποίησης τιμές πού κυμαίνονται από 4,50 ευρώ το κιλό μέχρι 4,70 ευρώ το κιλό!

Πρόβλημα στην ποιότητα

Η παρατεταμένη ανομβρία προκαλεί πρόβλημα στην ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου, καθώς όπως εξήγησε μιλώντας στα Νέα της Λέσβου ο έμπειρος και πολυβραβευμένος τυποποιητής, Κώστας Πρωτούλης από την περιοχή του Πλωμαρίου (ο οποίος τυποποιεί και για λογαριασμό εταιρειών του εξωτερικού που τον εμπιστεύονται) «σε πολλές περιπτώσεις έχουμε το κουκούτσι της ελιάς με τη σάρκα χωρίς ο καρπός να έχει την ψίχα και αυτό οφείλεται στην έλλειψη του νερού. Ταυτόχρονα υπάρχουν ζητήματα και από κάποιες ελιές που έχουν μαυρίσει μένοντας καρβουνιασμένες πάνω στα κλαδιά και δεν έχουν πέσει ακόμα επηρεάζοντας την ποιότητα των λαδιών όταν οδηγούνται στο ελαιοτριβείο μαζί με τις άλλες ραβδιστές». Ακόμη σημείωσε ότι αν δεν βρέξει άμεσα να «καθαρίσει» ο καρπός από το νερό της βροχής η κατάσταση θα χειροτερέψει. 

Στα βόρεια

 Για «βράσιμο του καρπού» λόγω της ανομβρίας και των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών έκανε λόγο ο τυποποιητής του Sapfo, Χαράλαμπος Παπαδέλλης, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση των Νέων της Λέσβου σημείωσε ότι η «ανομβρία φέτος ξεπερνά κάθε προηγούμενο επηρεάζοντας την ποιότητα του λαδιού. Υπάρχουν κάποιες περιοχές που έχουν χαμηλής οξύτητας λάδια, όπως ο κάμπος του Ευεργέτουλα, που έχουμε και 5 και 6 δέκατα σε ελιές από δικά μας χωράφια. Κατά τα άλλα όμως οι οξύτητες στη Λέσβο παραμένουν υψηλές για ραβδιστές ελιές στην έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου».

Το ίδιο επιβεβαιώνει και το μέλος του Συνδέσμου Ελαιοτριβείων Βασίλης Κοκκινοφόρος από τη Μόρια,  λέγοντας ότι «υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα φέτος από την έλλειψη στα ψιλά λάδια, καθώς δεν μπορεί να ξεκινάμε τη χρονιά και να έχουμε οξύτητες από άσο και πάνω και στην καλύτερη περίπτωση 6 δέκατα για ελάχιστες ποσότητες».

Επέστρεψαν φορτία στην Κρήτη!! 

Όσο συμβαίνουν αυτά στη Λέσβο το πρόβλημα της ποιότητας των παραγόμενων λαδιών φαίνεται πως καταγράφεται και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και μάλιστα ακόμα και σε οξύτητες 3 δέκατα! Συγκεκριμένα Ιταλοί τυποποιητές επέστρεψαν στην Κρήτη παρτίδες ελαιολάδων που είχαν προμηθευτεί από τον Οκτώβριο μέχρι τώρα με τιμή 4,90 ευρώ το κιλό, καθώς φέρεται να θέτουν  ζητήματα για τη γεύση και την οσμή του προϊόντος που είχαν παραλάβει. Το γεγονός αυτό φαίνεται να πιέζει τις τιμές στην Κρήτη σε καθοδική πορεία τουλάχιστον γι’ αυτό το διάστημα. 

Όπως ανέφερε για το συγκεκριμένο θέμα στα Νέα της Λέσβου ο κ. Κοκκινοφόρος «αν και κάποιοι στην Κρήτη μιλούν για 60 τόνους που επέστρεψαν οι Ιταλοί, οι δικές μου πληροφορίες αναφέρουν για πολύ μεγαλύτερη ποσότητα. Έχουμε δηλαδή την επιστροφή και άλλων παρτίδων διαδοχικά από τους Ιταλούς και αυτό, αν θέλετε, αποτελεί και μία βόμβα για το αγουρέλαιο της μεγαλονήσου και προκειμένου να καταλάβετε ποιες είναι οι συνέπειες να σας πω ότι ενώ σε όλη την Ελλάδα και στη Λέσβο η τιμή του ελαιόλαδου αυξάνεται, στην Κρήτη οι τιμές πιέζονται προς τα κάτω. Δηλαδή θα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε άμεσα ελαιόλαδο 3 δέκατα από την Κρήτη για εμπορία στα 4,20 ευρώ, ακόμα και στα 4,30 ευρώ το κιλό με το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή».

Έρχεται η μπόρα!

Και μπορεί η μπόρα της ανομβρίας να έχει ξεσπάσει στα κεφάλια των ελαιοπαραγωγών για τη Λέσβο ο οποίοι με συρρικνωμένο καρπό δεν μπορούν να πάρουν σε ποσότητα και κυρίως σε ποιότητα ελαιολάδου το μέγιστο των δυνατοτήτων από τα χωράφια τους, ωστόσο αυτό φαίνεται ότι δεν θα κρατήσει πολύ. Σύμφωνα με το δελτίο καιρού της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, από τη νύχτα της Πέμπτης και καθ’ όλη τη διάρκεια της Παρασκευής η περιοχή μας αναμένεται να επηρεαστεί από βροχοπτώσεις και θα έχουμε και καταιγίδες προς τα βόρεια του νησιού μας, που θα διαρκέσουν μέχρι και το πρωί της Κυριακής.  

Αυτό που μένει είναι να επιβεβαιωθεί η πρόγνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών καθώς για την προηγούμενη – πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε την Ελλάδα προβλέπονταν βροχοπτώσεις στη Λέσβο, οι οποίες όμως… δεν ήρθαν!  Αν έχουμε πράγματι βροχοπτώσεις  αυτή την περίοδο, εκτός του ότι θα τονωθούν τα ελαιόδεντρα και ο καρπός, αυτό θα παίξει καθοριστικό ρόλο για το ελαιόλαδο που θα παραχθεί μέσα στο Δεκέμβριο, καθώς χωρίς βροχή δεν θα μείνει κουκούτσι πάνω στα δέντρα.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img