Απαράδεκτο

Γράφει: Ο Δημήτρης Στουρνάρας
[email protected]

 Βλέποντας το τελευταίο τετράμηνο τους λογαριασμούς των κινητών της οικογένειας παρατήρησα αδικαιολόγητες υπεραυξήσεις. Πήγα λοιπόν σε ένα κεντρικό κατάστημα της εταιρείας και με έκπληξη άκουσα από την υπάλληλο να μου απαντάει ότι οι χρεώσεις οφείλονται στα πενταψήφια. Της απάντησα ότι δεν απαντάμε σε τέτοιες κλήσεις και μου ανταπάντησε ότι δεν έχει σημασία. Επιστράτευσα όλη μου την ψυχραιμία και με μεγάλη προσπάθεια συγκρατήθηκα, άλλωστε η κοπέλα υπάλληλος ήταν, δεν έφταιγε σε τίποτα, να μην εκραγώ. 

Αμέσως η πωλήτρια με διαβεβαίωσε ότι θα μου επιστραφούν. Αλλά εγώ σκέφτηκα και εξακολουθώ να σκέπτομαι σε τι κράτος ζούμε εν έτει 2020. Αμέσως με κινηματογραφική ταχύτητα πέρασε στο μυαλό μου το σκηνικό της ληστείας, γιατί περί ληστείας πρόκειται, ανύποπτων πολιτών. Δεν διαθέτω ούτε σεναριακές, αλλά ούτε σκηνοθετικές ικανότητες, απλά θα σας αναφέρω πως μου πέρασε από το μυαλό μου η σκηνή, εκείνη τη στιγμή που έμαθα ότι μερικοί με κλέβουνε υποτιμώντας σε μέγιστο βαθμό και τη νοημοσύνη μου. 

Σας μεταφέρω λοιπόν τη σκηνή. Μια συμμορία συσκέπτεται και τα μέλη της προσπαθούν να βρούνε τρόπους πώς θα τα κονομήσουνε, φυσικά χωρίς κόπο και χωρίς κεφάλαια. Εκεί που ακούστηκαν πολλές γνώμες, ένα σαΐνι είχε την ιδέα που ενθουσίασε όλα τα μέλη της συμμορίας. «Προσέξτε», είπε, «θα βάλουμε μια κοπέλα που θα τηλεφωνεί συνέχεια σε όλα τα κινητά από ένα τηλέφωνο πενταψήφιο που θα εξασφαλίσουμε από μια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας». Τον διέκοψε άλλο μέλος της συμμορίας και του είπε «σιγά και ποιος θα μας παίρνει τηλέφωνο άμα γνωρίζει ότι θα πληρώσει;». Το σαΐνι μειδιώντας ειρωνικά απάντησε: «Δεν ολοκλήρωσα, θα πληρώνει ο καλούμενος, χωρίς καν να ενημερώνεται, η κοπέλα θα είναι εκπαιδευμένη στην διαφήμιση κάποιου προϊόντος που δήθεν ενδιαφερόμαστε να πλασάρουμε και στην υπεραπασχόληση του εκάστοτε συνομιλητή». 

Τον διακόπτει όμως άλλο σαΐνι και ειρωνικά λέγοντας, «σιγά και πόσοι θα απαντήσουν;». Εδώ η απάντηση του μαφιόζου συμμορίτη τους άφησε όλους σύξυλους. Μα θα πληρώνουν και αυτοί που δεν θα απαντούν. Πάλι όμως επεμβαίνει άλλος δύσπιστος λέγοντας «ποια εταιρεία θα δεχτεί να συμμετέχει σε τέτοια κομπίνα;». Απάντηση, «αυτό έχει κανονιστεί γιατί και αυτές θα κονομάνε». Όμως η δυσπιστία συνεχίζεται με τη διακοπή και άλλου μαφιόζου, είπαμε ότι η συμμορία έχει πολλά μέλη και για αυτόν το λόγο και οι κλήσεις από και προς τα πενταψήφια είναι ακριβότερες, ο οποίος διερωτάται πώς θα αντιδράσουν συνδικαλιστές των εταιρειών, το αρμόδιο υπουργείο, η Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Καταναλωτή, αλλά και οι ίδιοι καταναλωτές. 

Ο εισηγητής της κομπίνας και εδώ είχε αποστομωτική απάντηση για κάθε υποτιθέμενο αρμόδιο και αναρμόδιο. Για τους συνδικαλιστές, είπε, αυτοί νοιάζονται μόνο για το μισθό τους και μόνο στις απεργίες ζητάνε τη συμπαράσταση του κοινού. Για το αρμόδιο υπουργείο, δεν θυμάμαι ποιος είναι υπουργός, είναι τόσοι πολλοί άλλωστε, αλλά μέχρι να ξυπνήσουν αυτοί εμείς θα έχουμε θησαυρίσει. Για την Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Καταναλωτή, άσ’ τους αυτούς, αυτοί το πρωί δεν εργάζονται… όταν προσέρχονται και εάν προσέλθουν. Για τους καταναλωτές, από αυτούς οι περισσότεροι δεν θα καταλάβουν τίποτα και αν καταλάβουν μέχρι τότε εμείς θάχουμε θησαυρίσει. Αυτά φίλοι μου συμβαίνουν στην Ελλαδίτσα μας το 2020. Μπορεί τα γεγονότα να μην έγιναν όπως τα φαντάστηκα εγώ υπερβολικά, αν και για να είμαι ειλικρινής μαζί σας φαντάστηκα χειρότερα, αλλά άσε καλύτερα μη μπλέξουμε γιατί οι μαφιόζοι έχουν και τους υποστηρικτές τους. 

Μην ξεχάσω να πω μια καληνύχτα σε όλους τους αρμόδιους δημόσιους λειτουργούς και να κοιμούνται ήσυχοι, ο μισθός τους θα πέφτει και ας μην κάνουν τίποτα.