Η απελευθέρωση της Λέσβου και οι Πλωμαρίτες αγωνιστές

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου “Το Πόλιον” σε συνεργασία με τη Δημοτική Ενότητα και Κοινότητα Πλωμαρίου, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, διοργανώνει το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου, στις 6.30 το απόγευμα, στο Πολύκεντρο Πλωμαρίου, επετειακή εκδήλωση για την απελευθέρωση της Λέσβου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα προβληθούν, με τιμητικό αφιέρωμα, η προσφορά στον απελευθερωτικό αγώνα του νησιού μας των Πλωμαριτών πατριωτών – μαχητών και η παρουσία εκείνη την εποχή της μικρής Μπουμπουλίνας του Πλωμαρίου, της λαϊκής ποιήτριας Ρηνιώς Βεκρή-Τυροπώλη. Πέραν των ποιημάτων της, που υμνούσαν τον αγώνα  για την απελευθέρωση, θα προβληθούν κι άλλες πτυχές της δράσης της και της προσφοράς της στον αγώνα απελευθέρωσης της Λέσβου – ορισμένες εντελώς άγνωστες – από την εγγονή της, δημοσιογράφο Ντόρα Πολίτη.

Επίσης, σύντομες εισηγήσεις θα κάνουν οι κ.κ. Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, επίτιμος σχολικός σύμβουλος φιλολόγων, για την απελευθέρωση της Λέσβου, Μπάμπης Πετρέλλης για τους Πλωμαρίτες Αγωνιστές και η Κωνσταντίνα Βάκκα-Κυριαζή για τη Λεσβιακή Φάλαγγα, στην οποία κατά πλειοψηφία συμμετείχαν Πλωμαρίτες.

Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί μουσικά με τα σαντούρια του Αναγνωστηρίου της Αγιάσου με παραδοσιακή μουσική και μουσικά ακούσματα αυτής της εποχής.