Απολογισμός για την κοινοτική βιβλιοθήκη Φίλιας

Η νέα χρονιά βρίσκει την Κοινοτική Βιβλιοθήκη Φίλιας να έχει δανείσει 118 τίτλους βιβλίων με ημερομηνία έναρξης δανεισμού την 18-06-2023 και πρώτο δανειζόμενο τίτλο «Ογκρέσα» του Κώστα Κρομμύδα. Σε μόλις έξι μήνες λειτουργίας της Κοινοτικής Βιβλιοθήκης επωφελήθηκαν δεκάδες άτομα, ενώ σημαντικό είναι ότι στην κατάσταση δανεισμού παρατηρείται η τακτική και επαναλαμβανόμενη επίσκεψη σε 20 τουλάχιστον χρήστες, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη παρουσίας της βιβλιοθήκης.

Αξιοσημείωτο είναι ότι υπάρχουν και χρήστες που έχουν τόπο κατοικίας διαφορετικό από εκείνο της έδρας της Βιβλιοθήκης. Στους «βιβλιοφάγους» που έρχονται στις πρώτες θέσεις, περιλαμβάνονται οι Φωτεινή Κουγκέλλη με 28 τίτλους βιβλίων για μεγάλους και παιδιά, η Ευρυκόμη Κεφαλά με 17 τίτλους βιβλίων που περιλαμβάνουν μυθιστορήματα και ιστορικά και η Βασιλική Βαλαβάνη με 13 τίτλους μυθιστορημάτων. Παράλληλα θα πρέπει να σημειωθεί ότι στους 1.162 τίτλους που ήταν αναρτημένοι στα ράφια την 18-06-2023 προστέθηκαν άλλοι 613, ως συνέχεια της αρχειοθέτησης που δεν σταματά. Στους συγγραφείς που χάρισαν τα «παιδιά» τους, εκτός από τους Ακίνδυνο Παλαιολόγο, Αθανασία Δαφιώτου, Τάνια Χρυσού, Γεωργία Ανδριώτου, την συγκεκριμένη χρονική περίοδο έχουν προστεθεί οι Στρατής Βακουλής και η Μαρία Βρανά-Παπαλά

Ακόμη στην λίστα των δωρητών βιβλίων προστέθηκαν οι Ελένη Σιβρή, Γιούλα Κουτσουμπού, Μαίρη Κουτσαβλή, Εριφύλλη Σαλατέλλη, Παναγιώτης Καζάζης του Εμμανουήλ, Μαριάνθη Παρασκευά και θα ακολουθήσουν κι άλλοι μόλις τα βιβλία αποκτήσουν ταξινομικό αριθμό. Εκτός από την αλφαβητική ταξινόμηση, πλέον τα ράφια έχουν χωριστεί σε θεματικές, όπως αστυνομικά μυθιστορήματα, βιβλία που έγιναν έργα, παιδικό – εφηβικό βιβλίο, μαθητικά βοηθήματα, βιογραφίες, παγκόσμια ιστορία, πολιτική, οικονομία, ποίηση, τέχνη, ψυχική – σωματική υγεία, μαγειρική – ζαχαροπλαστική, λογοτεχνία ελληνική και διεθνής κ.ά.. Φυσικά ξεχωριστή θέση έχουν τα βιβλία Λέσβιων συγγραφέων και βιβλία που γράφτηκαν για την Λέσβο.

Ο προγραμματισμός για το 2024 περιλαμβάνει εκτός από τις νέες προσθήκες βιβλίων που είναι αδιάκοπες, την ηλεκτρονική ανάρτηση του περιεχομένου της βιβλιοθήκης με podcast, την δημιουργία ιστοσελίδας για την Βιβλιοθήκη για τις ανάγκες της οποίας έχουν ξεκινήσει οι διεργασίες με εκπαιδευτική μονάδα της περιοχής. Ακόμη στο πλαίσιο της λειτουργίας της προγραμματίζονται δράσεις εκπαιδευτικού περιεχομένου, όπως τα Open book days που έχουν προηγηθεί, καθώς και η ψηφιοποίηση τοπικού αρχείου σε συνεργασία με την Δημόσια Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης.