Αργεί η αποσυμφόρηση στη Λέσβο

Spread the love


  • Την ώρα που στην τουριστική Ρόδο οι μετανάστες κρατούνταν σε πάρκα και πλατείες, ο Υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης θέτει το δίλημμα ή δομές ή στις πλατείες
  • «Υπάρχουν και χειρότερα στην Ιταλία που διαχειρίζονται 140.000 αφίξεις στους δρόμους, στις πλατείες και στα στρατόπεδα», τόνισε ο Υπουργός

Το δίλημμα ή αποδέχονται οι τοπικές κοινωνίες των νησιών μας τις φαραωνικές δομές ή θα πάθουν αυτά που έπαθε η Ρόδος, έθεσε χθες με δημόσιες δηλώσεις του ο Υπουργός Μετανάστευσης, Καθηγητής, Δημήτρης Καιρίδης, ο οποίος ήταν ξεκάθαρος σημειώνοντας μάλιστα ότι στην Ιταλία υπάρχουν και χειρότερα με 140.000 αφίξεις που τις διαχειρίζονται στις πλατείες και στα στρατόπεδα! 

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, χθες το πρωί, ο Υπουργός Μετανάστευσης κλήθηκε να απαντήσει για τα φαινόμενα κατασκήνωσης μεταναστών σε πλατείες και πάρκα στη Ρόδο, γεγονός που έχει αναστατώσει την τοπική κοινωνία του τουριστικού νησιού. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι δεν έχουμε αύξηση των μεταναστευτικών ροών, λέγοντας επί λέξει: «Δεν έχουμε αύξηση των μεταναστευτικών ροών τις τελευταίες 20 μέρες, έχουμε μεγάλη μείωση. Έχουμε ένα πρόβλημα στην νότια Δωδεκάνησο, αλλά έχουμε μηδενισμό των ροών στον Έβρο, στα χερσαία σύνορα έχουν μηδενιστεί. Στο Βόρειο Αιγαίο έχουμε πάρα πολύ μεγάλη πτώση, εκεί που είχαμε το μεγάλο πρόβλημα στη Λέσβο, για παράδειγμα ακόμα και στη Σάμο. Υπάρχει ωστόσο, γιατί μετακινούνται οι διακινητές, μία μεταναστευτική πίεση κυρίως στη νότιο Δωδεκάνησο στη Σύμη, στο Καστελόριζο, στη Ρόδο. Υπάρχει ένα πρόβλημα στη Ρόδο και γίνομαι δυσάρεστος ενδεχομένως και στον Περιφερειάρχη, αυτή είναι όμως η πραγματικότητα, δεν έχουμε δομή. Δεν συζητάμε να φτιάξουμε δομή στη Ρόδο, ούτε είναι σε κάποιο πρόγραμμα, όμως αυτό δημιουργεί μία υποκειμενική αδυναμία», είπε ο Υπουργός, με αφορμή το πρόβλημα στη Ρόδο. Αν και από τα λεγόμενά του αυτό που προκύπτει είναι ότι η κυβέρνηση έχει μηδενίσει τις ροές από τον Έβρο, που σημαίνει ότι όλο το μεταναστευτικό ρεύμα έχει μετατοπιστεί πλήρως από θαλάσσης και θα πρέπει να περιμένουμε τα χειρότερα. 

Μάλιστα ο κ. Καιρίδης έστειλε σαφές μήνυμα φωτογραφίζοντας το Βόρειο Αιγαίο για όσους αντιδρούν στην κατασκευή δομών, λέγοντας ότι «αυτό που γίνεται στη Ρόδο δείχνει τι συμβαίνει όταν δεν έχουμε δομές. Η Λέσβος, η Χίος και η Σάμος έχουν σύγχρονες δομές και κάποιοι αντιδρούσαν, όμως αυτή είναι η λύση. Σε αντίθεση με την Ιταλία και άλλες χώρες έχουμε ένα οργανωμένο σύστημα υποδοχής μεταναστών». 

4.517 στον Καρά-Τεπέ!

Την ώρα που τα ανέφερε αυτά στην αθηναϊκή τηλεόραση ο Υπουργός Μετανάστευσης, ο αριθμός των αλλοδαπών που φιλοξενούνταν στο ΚΥΤ του Καρά-τεπέ ήταν 4.517 άτομα και επρόκειτο να καταχωρηθούν άλλα 30 άτομα που βγήκαν με βάρκα στη Λέσβο. Θα πρέπει να υπολογιστεί και ένας αριθμός αλλοδαπών που ζουν σε διαμερίσματα υπό την ευθύνη ΜΚΟ, συνολικά 250 – 300 άτομα, ενήλικοι και ανήλικοι. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έχουμε έναν αριθμό αλλοδαπών στη Λέσβο που υπερβαίνει τα 4.700 άτομα και φαίνεται πόσο αργεί η αποσυμφόρηση, καθώς ο αριθμός των αλλοδαπών στη Λέσβο σε σχέση με ένα μήνα πριν και συγκεκριμένα στις 19 Σεπτεμβρίου έχει μειωθεί μόλις κατά 250 περίπου άτομα, καθώς τότε είχαν καταγραφεί από τα Νέα της Λέσβου περίπου στις 5.000 οι αλλοδαποί εντός και εκτός ΚΥΤ.

Όπως φαίνεται, η αποσυμφόρηση από τη Λέσβο εξελίσσεται με πολύ αργούς ρυθμούς και αυτό είναι εμφανές ιδιαίτερα στη Μυτιλήνη αλλά και στο κέντρο μεταναστών του Καρά-Τεπέ, όπου βλέπει κανείς μαζικά να κινούνται οι αλλοδαποί. Σημειωτέον ότι εδώ και κάποιους μήνες η προοπτική κλεισίματος του Καρά-Τεπέ όταν θα λειτουργήσει η Βάστρια ακούγεται ολοένα και λιγότερο και αυτό ενισχύει τις υποψίες ότι οι εγκαταστάσεις του Καρά-Τεπέ θα συνεχίσουν να παραμένουν ενεργές παράλληλα με τη λειτουργία της Βάστριας, ανάλογα με τον αριθμό των φιλοξενούμενων αλλοδαπών που θα δεχτεί η Λέσβος.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση