Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Αυξήσεις «ανάσα» για τα σεισμόπληκτα κτίρια

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Κατά μέσο όρο 30% πάνω οι αναθεωρημένες τιμές για επισκευές κτιρίων, που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές από το 2017 και έπειτα
  • Για θετική εξέλιξη που θα βοηθήσει πάρα πολλούς δικαιούχους κάνει λόγο ο Στρατής Μανωλακέλλης

Δεκτό έγινε το αίτημα για αύξηση των επιδοτούμενων τιμών των υλικών για κτίρια, που έχουν υποστεί ζημιές από φυσικές καταστροφές, και το οποίο είχαν υποβάλλει φορείς της χώρας – μεταξύ των οποίων και το ΤΕΕ Βορείου Αιγαίου – βλέποντας τις τιμές των οικοδομικών υλικών να εκτοξεύονται το τελευταίο διάστημα, αλλάζοντας άρδην τις ισορροπίες στον κατασκευαστικό τομέα και ιδιαίτερα στο ευαίσθητο ζήτημα των επισκευών σεισμόπληκτων και όχι μόνο κτιρίων. Αύξηση, την οποία θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε και ως δέσμευση, που άμεσα υλοποιήθηκε, καθώς προέκυψε έπειτα από εισήγηση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, λίγες μέρες μετά την επίσκεψή του στη Μυτιλήνη μέσα στο καλοκαίρι.

«Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη, για ένα σημαντικό αίτημα που αφορά πολύ μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας, που προχωρούν σε επισκευές των σεισμόπληκτων κτιρίων τους και όχι μόνο» σχολίασε στα «ΝΕΑ της Λέσβου» ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Βορείου Αιγαίου, Στράτος Μανωλακέλλης, ο οποίος είχε θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα στον αρμόδιο Υπουργό, όταν εκείνος βρέθηκε στη Λέσβο στα τέλη Ιουνίου, με δεδομένο ότι τότε το θέμα αφορούσε τους σεισμόπληκτους της Βρίσας και των γύρω οικισμών, αλλά και της Σάμου, η οποία έχει πενταπλάσιες ζημιές απ’ ότι εκείνες που σημειώθηκαν στο μεγάλο σεισμό της Λέσβου το 2017.

«Οι τελευταίες μεγάλες αυξήσεις στα οικοδομικά υλικά έχουν καταστήσει απαγορευτική τη  συνέχιση των εργασιών ειδικά για τα κίτρινα κτίρια. Παρατηρείται το φαινόμενο, πολλοί ιδιοκτήτες ενώ έχουν εκδώσει την οικοδομική άδεια επισκευής ή ανέγερσης, να μην προχωρούν στην υλοποίησή της, λόγω του αυξημένου κόστους. Δεν είναι λίγοι αυτοί που προτιμούν να επιστρέψουν την πρώτη δόση της Δωρεάν Κρατικής Αρωγής (ΔΚΑ) που έχουν λάβει και να μην προχωρήσουν σε εργασίες, αφήνοντας το κτίσμα στην τύχη του δηλαδή στην πλήρη κατάρρευση. Αυτό όπως γίνεται κατανοητό, θα σημάνει τον ολοκληρωτικό μαρασμό των πληγέντων οικισμών σε σημείο εξαφάνισής τους από το χάρτη» ανέφερε το ΤΕΕ στην επιστολή που παρέδωσε στον κ. Καραμανλή, ζητώντας μεταξύ άλλων αναθεώρηση 20% στις αναφερόμενες τιμές μονάδας υλικών των προηγούμενων και 40% στο τιμολόγιο των εργασιών επισκευής πληγέντων κτισμάτων, με εφαρμογή τόσο στις άδειες (επισκευής ή ανέγερσης) που θα εκδοθούν, όσο και σ’ αυτές που έχουν ήδη εκδοθεί αλλά δεν έχουν υλοποιηθεί (δεν έχουν αιτηθεί τη Β΄ ή τη Γ΄ δόση) και για όσο διάστημα κρατήσει αυτή η έντονη πληθωριστική πίεση.

 

Αύξηση 30%

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα και καθορίζει τις νέες αναθεωρημένες τιμές για τις επισκευές κτισμάτων, που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, η αύξηση που αποφασίστηκε είναι της τάξης του 30% κατά μέσο όρο. «Πρόκειται για αύξηση χαμηλότερη από αυτή που έχει σημειωθεί στις πραγματικές τιμές κάποιων υλικών, αλλά μεγαλύτερη σε σχέση με κάποια άλλα. Κρίνοντας συνολικά, οι αναθεωρημένες τιμές είναι βέβαιο ότι θα βοηθήσουν, καθώς είναι εντελώς διαφορετικό να λαμβάνει κανείς 10.000 ευρώ ως επιδότηση, και άλλο 13.000 ευρώ» σχολιάζει ο κ. Μανωλακέλλης.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Βορείου Αιγαίου, διευκρινίζει ότι οι αναθεωρημένες τιμές αφορούν κτίσματα που υπέστησαν καταστροφές από το 2017 και μετά, επηρεάζει όλους όσοι δεν έχουν εκδώσει ακόμη οικοδομική άδεια, αλλά και εκείνους που έχουν εκδώσει μεν, αλλά δεν έχουν εισπράξει τη Β δόση της Δωρεάν Κρατικής Αρωγής. «Πρακτικά αφορά όλους τους δικαιούχους από τη Σάμο, αν λάβουμε υπόψη πως λόγω του χρόνου που απαιτείται για αυτό έχουν εκδοθεί 2-3 άδειες μόλις, αλλά και πάρα πολλούς συμπολίτες μας από τη Βρίσα και τα γύρω χωριά, που έχουν πάρει μόνο την πρώτη δόση της ενίσχυσης, δηλαδή σχεδόν τους μισούς από τους δικαιούχους» αναφέρει,  ενώ αξίζει να σημειωθεί πως όλα τα παραπάνω δεν αφορούν μόνο σεισμόπληκτα κτίσματα, αλλά κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές γενικά από φυσικές καταστροφές και εν προκειμένω στο παράδειγμα της Λέσβου, «αγγίζει» και κτίσματα που κάηκαν κατά την πρόσφατη πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή των Βατερών.

Σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ, οι ζημιές που προτείνονται για επισκευή και εγκρίνονται, θα πρέπει απαραιτήτως να προέρχονται από φυσική καταστροφή και όχι από εγκατάλειψη ή παλαιότητα ή έλλειψη συντήρησης, ακόμη και στην περίπτωση παραδοσιακών ή διατηρητέων κτιρίων. Οι εργασίες επισκευής θα εγκρίνονται και από τις συναρμόδιες Υπηρεσίες όπου αυτό απαιτείται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, ενώ δεν περιλαμβάνεται Στεγαστική Συνδρομή για τον εξοπλισμό (οικιακός και μηχανικός εξοπλισμός) των κτιρίων που έχουν υποστεί βλάβες από φυσική καταστροφή, πλην αυτών που περιγράφονται στα άρθρα και σε κάθε περίπτωση οι τιμές δαπάνης του σχετικού τιμολογίου αναφέρονται σε πλήρως περαιωμένες εργασίες και ειδικότερα:

α) Για εργασία μαζί με τις εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία (Ε.Φ.Κ.Α., επικουρικά κ.λπ.) και το Φ.Π.Α.

β) Για προμήθεια και μεταφορά στον τόπο του έργου όλων των υλικών (και αυτών που δεν ενσωματώνονται).

γ) Για προεργασίες (αποξηλώσεις, καθαιρέσεις, καθαρισμοί κ.λπ.), βοηθητικές εργασίες (αντιστηρίξεις, υποστυλώσεις, ικριώματα, ξυλότυποι ή σιδηρότυποι κ.λπ.), πρόσθετες ή επακόλουθες εργασίες (αποκατάσταση κατασκευών που θίγονται για να εκτελεστούν οι κύριες εργασίες, όπως επιχρίσματα, χρωματισμοί, επικαλύψεις, προσαρμογές με στοιχεία που δεν κατεδαφίστηκαν κ.λπ.), εργασίες για να προστατευθούν οικοδομικά ή άλλα στοιχεία από φθορές ή ζημιές που είναι πιθανό να προκληθούν από τις εργασίες που εκτελούνται (κάλυψη κ.λπ.) ή στην περίπτωση που δεν αποφευχθούν οι ζημιές για να αποκατασταθούν αυτές εκτός από τις εργασίες που αναφέρεται ρητά ότι κοστολογούνται με άλλα άρθρα του παρόντος τιμολογίου.

δ) Την αμοιβή μελέτης και επίβλεψης του εκάστοτε ιδιώτη μηχανικού των εργασιών αποκατάστασης.

ε) Για απομείωση και φθορά των υλικών και εργαλείων ή μηχανημάτων, καθώς και τις ημεραργίες τους, από βλάβη ή για συντήρησή τους.

στ) Τα γενικά έξοδα και το εργολαβικό όφελος και γενικά κάθε δαπάνη, που είναι απαραίτητη για την πλήρη, έντεχνη και ασφαλή ολοκλήρωση της εργασίας σύμφωνα με τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης και τις τοπικές και άλλες ειδικές συνθήκες, έστω και αν δεν κατονομάζεται ρητά στην περιγραφή.

η) Τη διαχείριση υλικών απόρριψης που προκύπτουν από τις εγκεκριμένες εργασίες

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img