Αναστάτωση έχει προκληθεί το τελευταίο διάστημα στο χώρο των εκπαιδευτικών μετά την πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει σε 175 τα ετήσια ένσημα που απαιτούνται για το επίδομα ανεργίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, κάτι που αναμένεται να αφήσει εκτός επιδόματος χιλιάδες αναπληρωτές.
Η πρόθεση αυτή της Κυβέρνησης, που θα εφαρμοστεί πιλοτικά για φέτος, αφορά κυρίως το μεγάλο αριθμό των εκπαιδευτικών που προσλαμβάνονται από τα μέσα Δεκεμβρίου και μετά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, αλλά και γύρω στους 80.000 εκπαιδευτικούς που απασχολούνται σε Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και Κέντρα Ξένων Γλωσσών, καθώς θα είναι πρακτικά αδύνατον να συγκεντρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό των ενσήμων αφού δεν θα τους το επιτρέπει η σύμβαση της εργασίας τους χρονικά.
Αυτό ίσως αναγκάσει αρκετούς εκπαιδευτικούς των Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών να αναζητήσουν απασχόληση σε περισσότερους από έναν εργοδότες, γεγονός που θα οδηγήσει σε εργασιακή κόπωση και ταυτόχρονα περιορισμό των θέσεων εργασίας για νέους εκπαιδευτικούς.
Το Αυτόνομο ΔΙΚΤΥΟ Εκπαιδευτικών εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα εξής:
«Η πρόθεση της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να αυξήσει τον απαιτούμενο ετήσιο αριθμό των ενσήμων σε 175 (από 125) για τη διασφάλιση του επιδόματος ανεργίας τους καλοκαιρινούς μήνες, αποκλείει από το δικαίωμα αυτό χιλιάδες αναπληρωτές συναδέλφους. Κι αυτό διότι, όσοι αναπληρωτές συνάδελφοι προσλαμβάνονται από τα μέσα Δεκεμβρίου κάθε σχολικού έτους, δεν θα έχουν τη δυνατότητα να συγκεντρώσουν τα 175 ένσημα που πλέον απαιτούνται. Η ρύθμιση αυτή που αφορά το σύνολο των εργαζομένων θα εφαρμοστεί πιλοτικά για φέτος, ωστόσο αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα να ψηφιστεί με νομοθετική πρωτοβουλία και σκοπό την καθολική εφαρμογή της.
Πέρα από τους μισθούς φτώχειας, την ακρίβεια στο κόστος διαβίωσης, στη στέγη, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας κ.ά. η Κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να περιορίσει δραστικά και τον αριθμό των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας, εξοντώνοντας οικονομικά χιλιάδες αναπληρωτές συναδέλφους και τις οικογένειές τους.
Ως Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών Π.Ε. απαιτούμε:
- -Από το Υπουργείο Εργασίας να ΜΗΝ προχωρήσει στη νομοθετική ρύθμιση καθώς το επίδομα ανεργίας είναι ζήτημα επιβίωσης για χιλιάδες συναδέλφους στην Εκπαίδευση.
- -Τα πολιτικά κόμματα να πάρουν σαφή θέση στο ζήτημα.
- -Η ΔΟΕ να παρέμβει άμεσα σε όλα τα επίπεδα».
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Πρόεδρο του Αυτόνομου ΔΙΚΤΥΟΥ Εκπαιδευτικών Λέσβου, Κωνσταντίνο Καρατόλιο, ο ίδιος δήλωσε: «Θεωρούμε απαράδεκτο τη στιγμή που η Κυβέρνηση επαίρεται για τα θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα, την ίδια στιγμή να προσπαθεί να εξοικονομήσει πόρους κόβοντας τα επιδόματα ανεργίας από το πιο ευάλωτο και πιο κακά αμειβόμενο κομμάτι των εκπαιδευτικών. Αυτός είναι ένας από τους πολλούς τρόπους που μεταχειρίζεται η Κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα για να κάνει περικοπές στην Παιδεία. Μετά τις συγχωνεύσεις των σχολικών τμημάτων, το καθήλωμα στους μισθούς των εκπαιδευτικών και την άρνηση της Κυβέρνησης να επιστρέψει το 13ο και 14ο μισθό παρά τη γενικευμένη ακρίβεια και το πρόβλημα της στέγης, αυτό είναι ένα ακόμη χτύπημα στους συνάδελφους εκπαιδευτικούς».
Επικοινωνήσαμε και με τον κ. Δημήτρη Χατζηγιαννάκη, Πρόεδρο των δασκάλων και νηπιαγωγών της Λέσβου, ο οποίος δεν θέλησε να κάνει κάποια δήλωση προτού οριστικοποιηθεί το μέτρο αυτό από την πλευρά της Κυβέρνησης.