Έντονη συζήτηση ξεκίνησε τις προηγούμενες ημέρες σχετικά με ένα σενάριο το οποίο θα μπορούσε να αποτελεί ουσιαστικά απαγόρευση του κρυπτονομίσματος bitcoin εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σενάριο το οποίο απορρίφθηκε, ωστόσο υπήρξαν νομοθετικές πρωτοβουλίες ώστε να τεθεί ένα πλαίσιο ασφάλειας των καταναλωτών και επιπλέον να ενισχυθεί η βιωσιμότητα της λεγόμενης «εξόρυξης» κρυπτονομισμάτων.
Ειδικότερα, το ζήτημα προέκυψε όταν η Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε για το πλαίσιο Markets in Crypto Assets (MiCA) που προτάθηκε, της νομοθεσίας της ΕΕ για τη διακυβέρνηση των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Μια αλλαγή της τελευταίας στιγμής είχε ως στόχο τον περιορισμό της χρήσης κρυπτονομισμάτων, που τροφοδοτείται από μια διαδικασία που ονομάζεται proof-of-work (PoW), η οποία ωστόσο καταψηφίστηκε προχθές και αυτό καθώς τα κρυπτονομίσματα δεν εκδίδονται, ούτε είναι εγγυημένα από κεντρική τράπεζα ή δημόσια αρχή, επομένως δεν υπόκεινται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Σε κάθε περίπτωση, είναι δεδομένο πως υπάρχει ζήτημα βιωσιμότητας των κρυπτονομισμάτων, καθώς η κατανάλωση ενέργειας για την εξόρυξή τους ισοδυναμεί με εκείνη… μικρών χωρών! Για ποιον λόγο; Το bitcoin και το ethereum χρησιμοποιούν το PoW, έναν μηχανισμό για την επιβεβαίωση των συναλλαγών και την προσθήκη νέων μπλοκ στην αλυσίδα. Οι συμμετέχοντες στο δίκτυο όμως ανταγωνίζονται ταυτόχρονα για την επίλυση ενός crypto αλγορίθμου, που γίνεται όλο και δυσκολότερος, κάτι που σημαίνει πως απαιτούνται περισσότεροι υπολογιστές γι’ αυτή τη διαδικασία. Αυτό συνεπάγεται και πολύ μεγάλη ποσότητα υπολογιστικής ισχύος και συνεπώς ενέργειας.
Γι’ αυτό άλλωστε οι Ευρωβουλευτές ζήτησαν (κατά πλειοψηφία) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συμπεριλάβει την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων στο σύστημα ταξινόμησης της ΕΕ για βιώσιμες δραστηριότητες έως το 2025. Αυτό συνεπάγεται μια φιλική προς την καινοτομία κρυπτορύθμιση που μπορεί να θέσει πρότυπα παγκοσμίως.