Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024

Ευκαιρία ο Τουρισμός για τις νεοφυείς επιχειρήσεις

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Αναμφισβήτητα η τελευταία διετία ήταν δύσκολη για τον κλάδο του τουρισμού, ο οποίος επιστρέφει ωστόσο σε τροχιά ανάκαμψης με δεδομένες τις αλλαγές στη γενικότερη εικόνα με τον κορονοϊό και τη σχετική διευκόλυνση των ταξιδιών. Ανάκαμψη, η οποία μπορεί να μεταφραστεί και σε ευκαιρίες για τις νεοφυείς επιχειρήσεις με προϊόντα ή υπηρεσίες που σχετίζονται με την τουριστική βιομηχανία.

Ειδικά όσον αφορά τις αερομεταφορές, σύμφωνα με την Eurocontrol, την επόμενη εβδομάδα φαίνεται πως θα ανακτηθεί έως και το 87% της αεροπορικής δραστηριότητας σε σχέση με το 2019, ενώ ειδικά για την Ελλάδα θα ξεπεράσει το 90%. Αντίστοιχα, στη χώρα μας οι κρατήσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης για την καλοκαιρινή περίοδο αυξάνονται κατά +232% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σημειώνοντας τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης στην Ευρώπη.

Σε αυτό το κλίμα, αυξάνεται και το ενδιαφέρον και οι ευκαιρίες χρηματοδότησης για τις τουριστικές νεοφυείς επιχειρήσεις (startups). Οι επιχειρήσεις του κλάδου, μάλιστα, αποτελούν τη 2η μεγαλύτερη κατηγορία των εταιρειών που καταγράφονται στην επίσημη ψηφιακή πύλη για τις startups (Elevate Greece) μετά τις βιοεπιστήμες, ενώ σύμφωνα με σχετική έρευνα του Found.ation, ο κλάδος των startups που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού σημείωσε το 2021 άνοδο 8,52% σε σχέση με το 2020. Αντίστοιχο είναι το κλίμα και παγκόσμια, με το σύνολο των κεφαλαίων που συγκέντρωσαν οι επιχειρήσεις του κλάδου να ξεπερνούν τα 5 δις δολάρια κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Παράλληλα υπάρχουν πολλές ευκαιρίες και περαιτέρω ανάπτυξης, με δεδομένη την διείσδυση της τεχνολογίας στον κλάδο και την ανάπτυξη του λεγόμενου «έξυπνου τουρισμού». Όλα αυτά καθιστούν ιδανική τη συγκεκριμένη συγκυρία για την επιδίωξη της επιτάχυνσης των επιχειρήσεων που αναπτύσσουν τουριστικές υπηρεσίες, αλλά και των πιο ώριμων να επιδιώξουν την ώθηση και της δικής τους ανάπτυξης αλλά και του οικοσυστήματος γενικότερα.

spot_img

More articles