Διάσπαση Δήμου Λέσβου

Του Αντιδημάρχου Πλωμαρίου, Μανώλη Αρμενάκα

Δέχθηκα πριν λίγες ημέρες πολλά τηλεφωνήματα, το περιεχόμενο των οποίων ήταν αν θα διαμαρτυρηθούμε οι Πλωμαρίτες ή όχι. Μετά από πολλή σκέψη θεωρώ ότι πρέπει να αναφερθούν τα εξής: Καταρχήν να δώσω τα συγχαρητήριά μου, σε όσους αγωνίστηκαν και πέτυχαν την δημιουργία του Δήμου Δυτικής Λέσβου και βεβαίως καλή πορεία στο μέλλον, δεδομένου ότι η τροπολογία που όλοι διαβάσαμε είναι κακογραμμένη και “στο πόδι”.
Όσον αφορά εμάς, ο αγώνας των Πλωμαριτών, του μόνου αστικού οικισμού στη Λέσβο μετά τη Μυτιλήνη, για την κατάργηση του Καλλικράτη – ενός νομοθετήματος προβληματικού, ανεφάρμοστου μέχρι σήμερα και καταστροφικού για την περιοχή μας – και την κατάτμηση του Δήμου Λέσβου άρχισε το 2011 όταν το υπόλοιπο νησί είχε μαύρα μεσάνυχτα. Καταλήψεις, πορείες, κατηγορούμενοι, αποτέλεσμα μηδέν. Τότε ο Γιακαλής μας έλεγε ότι κάνουμε “επαναστατική γυμναστική”. Κοροϊδία στο Πλωμάρι και τη νότια Λέσβο. Από αυτούς που το 2011 αγωνιστήκαμε μείναμε πολύ λίγοι.
Η ελπίδα όμως δεν έσβησε, την καλλιεργήσαμε και συμμετείχαμε ενεργά σε όλες τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων της Λέσβου, αφού πλέον το αίτημα του Πλωμαρίου για κατάτμηση του Δήμου έγινε και αίτημα της Καλλονής. Έχουμε λοιπόν ήσυχη την συνείδησή μας. Όπου βρεθήκαμε από τότε μέχρι σήμερα διακηρύξαμε την αντίθεσή μας στον Ν. 3852/2010 και ζητήσαμε την δημιουργία Δήμου στη νότια Λέσβο. Στο Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου ψηφίσαμε ομόφωνα οι εκπρόσωποι όλων των Λεσβίων – Δημοτικοί Σύμβουλοι – ότι θέλουμε πέντε Δήμους, οι Λαϊκές Συνελεύσεις Καλλονής και Πλωμαρίου αποφάσισαν πέντε, στη χειρότερη περίπτωση τρεις Δήμους.
Δυστυχώς όμως η κατ’ ευφημισμό Αριστερή, προοδευτική, δημοκρατική Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που εκπροσωπείται στη Λέσβο από τον βουλευτή κ. Γεώργιο Πάλλη, αλλά και άλλα προβεβλημένα στελέχη που έχουν όνομα και επίθετο, έκαναν εισηγήσεις για δύο Δήμους. Ποτέ όλοι αυτοί δεν διαβουλεύτηκαν με κάποιον Πλωμαρίτη, Γεραγώτη, Αγιασώτη, Πολιχνιάτη κλπ., έχουν δε εξαφανισθεί από την περιοχή μας μετά το σεισμό.
Δεν ζήτησε ποτέ η Κυβέρνηση και ο βουλευτής της, ή η νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ την άποψη των κατοίκων του Πλωμαρίου, δεν έλαβε ποτέ η δημοκρατική και δήθεν αριστερή Κυβέρνηση – που θέλει και απλή αναλογική τρομάρα της – υπ’ όψιν της, τις αποφάσεις των ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ, που προβλέπουν πέντε ή τρεις Δήμους, δεν εισάκουσε τις απόψεις των άλλων βουλευτών, αλλά προκλητικά και ετσιθελικά για να μην πω χουντικά, αποφάσισε να κάνει δύο δήμους στη Λέσβο, ΑΔΙΚΩΝΤΑΣ κατάφωρα τους κατοίκους της νότιας πλευράς του νησιού. Αγνόησε τις επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ που γίνονται στο Πλωμάρι αυτή τη στιγμή, αγνόησε την αλματώδη τουριστική ανάπτυξη (χτίζονται ήδη πάνω από 30 εξοχικές κατοικίες, ενώ το σχέδιο προβλέπει 120 συνολικά), τον προγραμματισμό Πύλης Σένγκεν, τις υπάρχουσες κτιριακές υποδομές και υπηρεσίες, τα έσοδα της Δημοτικής Ενότητας που μόνον της Μυτιλήνης έπεται και με έωλα, ανύπαρκτα, ψευδή μη στηριζόμενα σε κανένα στοιχείο, αντιφατικά επιχειρήματα, προτίμησε να ιδρύσει στην πολύ μικρότερη Κέρκυρα τρεις Δήμους, στην Κεφαλονιά το ίδιο, αλλά και να διασπάσει το Δήμο Βελβεντού-Σερβίων σε δύο δήμους εκ των οποίων αυτός του Βελβεντού 4.000 κατοίκων!!!
Μας έχει συνηθίσει η Κυβέρνηση σε εμπαιγμούς και ανεχτήκαμε πολλούς, αλλά πίστευα ότι ο βουλευτής της, μιας και Μυτιληνιός με θεία από το Πλωμάρι, και τέως δημοτικός σύμβουλος, θα σέβονταν την ποικιλοτρόπως εκπεφρασμένη βούληση της πλειοψηφίας των κατοίκων του νησιού και θα στεκόταν στο ύψος της περίστασης, εισηγούμενος τρεις Δήμους, δυστυχώς όμως απεδείχθη ελάχιστος. Στη συνείδησή μου είναι ο πρωταίτιος της αδικίας, της ανισότητας και της καταδίκης των κατοίκων της νότιας Λέσβου σε μαρασμό.
Θεωρώ ότι η διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή και η ανυπαρξία του σε προγραμματισμό και εκτέλεση έργων, συνέβαλλε στην απόφασή του. Βέβαια πρέπει να ειπωθεί ότι εσιώπησαν εκκωφαντικά τα πολιτικά στελέχη όλων των κομμάτων του Πλωμαρίου αλλά και της Γέρας, εσιώπησαν οι πρόεδροι των χωριών, εσιώπησαν αυτοί που είχαν ηθικό καθήκον να φωνάξουν, λόγω του ότι υπήρξαν Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι Πλωμαρίου και ορισμένοι εξ αυτών θέλουν να ασχοληθούν ξανά με την τοπική αυτοδιοίκηση. Απορώ πού βρίσκουν το θράσος. Όπως έχω πει παλιότερα, το μοναδικό όπλο του πολίτη είναι η ψήφος του στις εκλογές. Όσον αφορά τις κυβερνητικές αποφάσεις, λέει ένα λαϊκό άσμα, αγαπητοί «σύντροφοι» και συμπολίτες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και λοιποί υποστηρικτές των δύο Δήμων: “Ψηλά τη χτίζεις τη φωλιά και θα λυγίσει ο κλώνος και θα σου φύγει το πουλί και θα σου μείνει ο πόνος”.
Έγκειται πλέον στους πολίτες να επικροτήσουν ή να τιμωρήσουν τους υπαίτιους και τους σιωπούντες για την λανθασμένη κατάτμηση του Δήμου Λέσβου, για την μη ίδρυση δήμου στην νότια Λέσβο. «Κοντός ψαλμός αλληλούια».