Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Δυο Λέσβιοι φοιτητές στην εκτόξευση του Hellas Sat 4

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Δυο Λέσβιοι φοιτητές είχαν την τύχη να βρεθούν στην ελληνική αποστολή και να παρακολουθήσουν από κοντά  την εκτόξευση του ελληνικού δορυφόρου Hellas Sat 4, που πραγματοποιήθηκε στις 23.01 ώρα Ελλάδος την Τρίτη στο Διαστημοδρόμιο της Ευρώπης στη Γαλλική Γουιάνα που βρίσκεται στη νότια Αμερική. Ο νέος δορυφόρος θα τοποθετηθεί στην τροχιακή θέση της Ελλάδος και της Κύπρου στις 39 μοίρες ανατολικά, όπου θα “συναντήσει” τον Hellas Sat 3 που είναι ήδη σε τροχιά από το 2017. Ο δορυφόρος Hellas Sat 4 θα παρέχει καινοτόμες δορυφορικές υπηρεσίες, διευρύνοντας τις εργασίες της Hellas Sat στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Νότια Αφρική και είναι ένας από τους πιο σύγχρονους στον κόσμο.

Ο Ηλίας Ψυρούκης

Ο Ηλίας Ψυρούκης και ο Ηλίας Θεοδωρίδης είναι ήδη γνωστοί στην τοπική κοινωνία του νησιού από τις συνεχείς επιτυχίες τους ως μαθητές στο 3ο ΓΕΛ Μυτιλήνης. Είχαν μάλιστα τo 2012 κερδίσει τη  δεύτερη θέση στον Πανελλαδικό  διαγωνισμό  CanSat με την κατασκευή του “Icaromenippus 3D”.  Μαζί στο Λύκειο και μαζί και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο όπου είναι τελειόφοιτοι πλέον οι δυο φίλοι και συνιδρυτές του Μη κερδοσκοπικού οργανισμού SPIN – Space Innovation, είναι πλέον στους διοργανωτές του διαγωνισμού CanSat στον οποίο συμμετείχαν ως μαθητές και συνεχίζουν να μας κάνουν υπερήφανους. Οι δυο τους κατέκτησαν πρόσφατα τη  β’ θέση στο  διαγωνισμό Copernicus Hackathon in Athens και το έπαθλό τους ήταν η συμμετοχή τους στην ελληνική αποστολή για την εκτόξευση του Hellas Sat4.

Ο Ηλίας Θεοδωρίδης

Από την μακρινή Γουιάνα ο Ηλίας Ψυρούκης μίλησε στα «Νέα της Λέσβου» και μοιράσθηκε τα συναισθήματα από τη μοναδική εμπειρία της εκτόξευσης του δορυφόρου, όπως την έζησε μαζί με τον Ηλία Θεοδωρίδη. «Είμαστε τρεις ημέρες εδώ στη Γουιάνα, παρακολουθήσαμε όλα τα στάδια της εκτόξευσης. Ο Hellas Sat4 ήταν στη βάση του, έπρεπε να γεμίσει με καύσιμο, να γίνουν τα απαραίτητα τεστ, για να μην πάει κάτι στραβά. Αρχικά υπήρξε πρόβλημα με τον καιρό, δόθηκε απαγορευτικό εκτόξευσης, όμως, λίγη ώρα αργότερα, καθώς το κλίμα είναι  τροπικό, ο καιρός άλλαξε και μπόρεσε να γίνει κανονικά η εκτόξευση. Είναι τρομερή εμπειρία να βλέπεις ανθρώπους από όλο τον κόσμο να είναι προσηλωμένοι και να δουλεύουν ταυτόχρονα μαζί για αυτό το σκοπό. Ήταν όλοι μαζί για ένα σκοπό. Ακόμη και ο διευθύνων σύμβουλος της Hellas Sat και πρόεδρος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ) Χριστόδουλος Πρωτοπαππάς μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν  συνεχώς στο τηλέφωνο να δει αν θα γίνει η εκτόξευση, αγχωνόταν για το αν θα πετύχει. Το ζούσαμε όλο αυτό μαζί τους. Μιλάμε για μια εξαιρετικής έντασης στιγμή, με πολλή αδρεναλίνη που δεν πρόκειται να ξεχάσουμε», μας είπε ο Ηλίας Ψυρούκης.

Ο Ηλίας μιλάει με θερμά λόγια για το συμμαθητή του, που είναι μέχρι σήμερα μαζί  συμφοιτητές και συνιδρυτές ενός οργανισμού, τον Ηλία Θεοδωρίδη, αλλά και τον καθηγητή τους στο 3ο ΓΕΛ Γιώργο  Κοντέλλη, που όπως λέει ήταν το στήριγμά τους σε όλη την πορεία τους.  «… χωρίς εκείνον δεν θα κάναμε τίποτα», λέει χαρακτηριστικά. «Στα αυτιά μου ηχεί ακόμη η φράση που έλεγε συνέχεια “όλα θα πάνε καλά” όταν ήμασταν αγχωμένοι. Στη Β’ λυκείου μας έδινε τα κλειδιά του εργαστηρίου για να μπορούμε να δουλεύουμε και αυτό ήταν ό,τι πιο σημαντικό για την εξέλιξη σήμερα. Για μας είναι πάρα πολύ σημαντικός ο κ. Κοντέλλης», τονίζει ο Ηλίας Ψυρούκης.

Οι δυο Λέσβιοι φοιτητές έχουν ιδρύσει σήμερα ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ονομάζεται SPIN  Space Innovation με 50 εθελοντές και μέσω αυτού δραστηριοποιούνται στον τομέα του διαστήματος.  Συνδιοργανώνουν τον πανελλήνιο διαγωνισμό Can Sat για 3η χρονιά φέτος με τη συμμετοχή περισσότερων από 350 μαθητών και φοιτητών (θα πραγματοποιηθεί 18-21 Απριλίου), ενώ έχουν φτιάξει το δικό τους δορυφόρο, ένα πρότζεκτ πυραυλικής. Είναι μάλιστα η πρώτη ομάδα που κατασκεύασε υψηλής ισχύος πύραυλο. Παράλληλα παραδίδουν δωρεάν μαθήματα τεχνολογιών σε  καθηγητές Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο Ηλίας Ψυρούκης και ο Ηλίας Θεοδωρίδης είναι τελειόφοιτοι φέτος της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στο ΕΜΠ. Βασική προτεραιότητά τους είναι να φτιάξουν  μια συσκευή που θα φύγει στο διάστημα. Αυτός είναι ο πρωταρχικός στόχος τους για τώρα. «Νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε κάποια βήματα ακόμη στην Ελλάδα. Υπάρχουν ωστόσο πολλές ευκαιρίες για μας στο εξωτερικό και σίγουρα είναι κάτι που το σκεφτόμαστε σοβαρά», καταλήγει ο Ηλίας Ψυρούκης.

 

spot_img

More articles

spot_img
spot_img