«Έφυγε» η Αγλαΐα Αρχοντίδου

«Έφυγε» η Αγλαΐα Αρχοντίδου, επίτιμη έφορος αρχαιοτήτων και πρώην διευθύντρια του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών. Οι οικείοι φίλοι και συγγενείς θα την χαιρετήσουν για τελευταία φορά σήμερα στις 11.30, στο κοιμητήριο Ζωγράφου. 

Σημειώνεται ότι η Αγλαΐα Αρχοντίδου είχε υπηρετήσει στο Υπουργείο Πολιτισμού και την Αρχαιολογική Υπηρεσία από πολλές θέσεις ευθύνης, κυρίως όμως διακρίθηκε ως Έφορος Αρχαιοτήτων για το αρχαιολογικό της έργο στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Μετά την αφυπηρέτησή της από το Υπουργείο Πολιτισμού διετέλεσε διευθύντρια του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών – Ιδρύματος Βούρου – Ευταξία. Επιπλέον, ως «εργάτης του πολιτισμού», όπως χαρακτήριζε τον εαυτό της, το πολύπλευρο έργο της τίμησε η Προεδρία της Ιταλικής Δημοκρατίας με την απονομή του τίτλου «Grande Ufficiale (PrimaGlasse) Dell’ Ordine Della Stela Solidarieta Italiana”.

Με την είδηση του θανάτου της την βαθιά τους οδύνη εξέφρασαν με συλλυπητήριο μήνυμα ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, Παύλος Τριανταφυλλίδης και το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Με τη μετάθεσή της ως Έφορος Αρχαιοτήτων στο Βορειοανατολικό Αιγαίο στην νεοσύστατη Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με έδρα τη Μυτιλήνη και με χωρική αρμοδιότητα τα νησιά Λήμνο, Λέσβο, Άγιο Ευστράτιο, Χίο, Οινούσσες και Ψαρρά μέχρι και την συνταξιοδότησή της, οργάνωσε τις κτιριακές υποδομές της Υπηρεσίας, δημιούργησε νέα Μουσεία σε Λήμνο, Μυτιλήνη και Χίο και ανέδειξε τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους του ΒΑ Αιγαίου, όπως τους προϊστορικούς οικισμούς της Μύρινας και της Πολιόχνης στη Λήμνο, το αρχαίο θέατρο Ηφαιστίας, το μυκηναϊκό νεκροταφείο και τον μυκηναϊκό οικισμό στα Ψαρά, καθώς και το Εμποριό της Χίου. Με άσβεστο πάθος και επιμονή παρακολουθούσε το ευρύτατο ανασκαφικό έργο που επιτελούσε στο Βορειοανατολικό Αιγαίο με τη συχνή της παρουσία στα ανασκαφικά σκάμματα και στα έργα συντήρησης και ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, ενώ ενθάρρυνε και εμψύχωνε το μόνιμο και έκτακτο προσωπικό της για την έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων της Υπηρεσίας.

Οι μουσειολογικές της αναζητήσεις και οι τακτικές της επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους του εξωτερικού, την οδήγησαν στο να δημιουργήσει για την εποχή της πρωτοποριακά μουσεία, όπως το Νέο Κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου και το Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου, από τα οποία τα δύο τελευταία βραβεύτηκαν το 1996 και 2001 αντίστοιχα από την EuropaNostra». 

Σε άλλο σημείο εκ της Εφορείας Αρχαιοτήτων τονίζεται ότι «από το επιστημονικό της έργο ξεχωρίζουν οι μελέτες της για την αρχαϊκή κεραμική της Ρόδου, το μοναδικής σημασίας εργαστήριο κεραμικής εφυαλωμένων, ανάγλυφων αγγείων των ύστερων ελληνιστικών χρόνων από τη Μυτιλήνη, καθώς και οι μελέτες της για την ελληνιστική κεραμική της Λήμνου και της Λέσβου, την τοπογραφία της Λέσβου που τόσο αγάπησε και υπηρέτησε με πάθος.

«Ο Πολιτισμός αποτελεί βασικό δικαίωμα κάθε ανθρώπου» έλεγε και εκείνη τον πρόσφερε απλόχερα με όλες τις δυνάμεις και την αμείωτη θέληση που είχε.

Αγαπημένη μας Αγλαΐα σε χαιρετούμε με βαθιά συγκίνηση και σεβασμό για όσα έκανες για τα αγαπημένα σου νησιά του ΒΑ Αιγαίου. Καλό σου ταξίδι στον δρόμο χωρίς επιστροφή για τον κόσμο της σιωπηλής Νέκυιας….!».

Με συλλυπητήρια επιστολή αποχαιρέτησαν την Αγλαΐα Αρχοντίδου και η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, καθώς και ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, υπογραμμίζοντας την υψηλή επιστημονική της κατάρτιση και την πολύτιμη προσφορά της στον χώρο του Πολιτισμού και ιδιαίτερα στην ανάδειξη των αρχαιολογικών μνημείων των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου.