Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Έκρηξη τιμών στο ελαιόλαδο!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Προσπαθούν να μαζέψουν άρον-άρον και τα ελάχιστα αποθέματα που έχουν απομείνει σε δεξαμενές της Λέσβου οι έμποροι, βλέποντας την καταστροφή της παραγωγής στην Ισπανία λόγω ξηρασίας

Έκρηξη τιμών καταγράφεται για το ελαιόλαδο στη Λέσβο σε επέκταση του γενικότερου κλίματος που υπάρχει στην Ελλάδα και στην Μεσόγειο, καθώς η μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα του πλανήτη, Ισπανία, πλήττεται φέτος από μεγάλη ξηρασία και αναμένεται η παραγωγή της να παρουσιάσει κάθετη πτώση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έχουν γίνει ως τώρα. Θα πρέπει να θεωρείται κάτι παραπάνω από δεδομένο πως η επόμενη ελαιοκομική περίοδος επιφυλάσσει άλλη μία κούρσα στις τιμές του ελαιολάδου για τους αγρότες. Τιμές που όχι μόνο πλέον δεν καθιστούν ασύμφορη τη συγκομιδή της ελιάς, αλλά αποτελούν και κίνητρο για να επανέλθουν νέοι άνθρωποι και να αξιοποιήσουν χωράφια στα χωριά μας.

Από 0,50 ευρώ έως 0,75 ευρώ!

Χθες το απόγευμα δόθηκε στους Συνεταιρισμούς και τα ιδιωτικά ελαιοτριβεία νέος τιμοκατάλογος, ο οποίος αποτελεί και τη βάση, καθώς οι τιμές εδώ και χρόνια διαμορφώνονται κατά περίπτωση από τους τυποποιητές, δεδομένου πως υπάρχουν ιδιωτικές επιχειρήσεις που προσφέρουν βελτιωμένες τιμές σε σχέση με τον τιμοκατάλογο που δίνει ως βάση η Ελαιουργία Κατσακούλη.

Με το νέο τιμοκατάλογο, παραμονές καλοκαιριού, η τιμή του ελαιολάδου αυξάνεται για τον παραγωγό από 0,50 ευρώ έως 0,75 ευρώ ανάλογα με την οξύτητα και οι τιμές του προϊόντος εκτοξεύονται για τα μεν 3  δέκατα στα 5,10 ευρώ το κιλό, για τα 4 δέκατα στα 4,95 ευρώ το κιλό, τα 5 δέκατα  4,80 ευρώ το κιλό, τα 6 δέκατα 4,65 ευρώ το κιλό, τα 7 δέκατα 4,60 ευρώ το κιλό, για τα 8 δέκατα 4,55 ευρώ το κιλό και για τα 9 δέκατα 4,50 ευρώ το κιλό!

Η τιμή του άσου φτάνει για τη Λέσβο στο απίστευτο ρεκόρ των 4,45 ευρώ το κιλό, ενώ το δυάρι στα 3,95 ευρώ το κιλό, το τριάρι στα 3,76 ευρώ το κιλό, το τεσσάρι στα 3,73 ευρώ το κιλό και το πεντάρι βιομηχανικό, αν είναι δυνατόν, στα 3,70 ευρώ το κιλό!

Χρυσή εποχή

Πρόκειται για χρυσή εποχή για τις τιμές του ελαιολάδου, την ίδια ώρα όμως αυτό το ύψος των τιμών καθιστά απαγορευτική την κατανάλωση του προϊόντος για τα ελληνικά νοικοκυριά, τουλάχιστον όπου δεν υπάρχουν μεσαία και υψηλά εισοδήματα. Όπως άλλωστε εξηγεί το μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελαιοτριβείων Λέσβου, Βασίλης Κοκκινοφόρος «είναι προφανές ότι με αυτές τις τιμές όταν 1 λίτρο ελαιόλαδο φτάσει στο ράφι στα 12 ευρώ, ο κόσμος δεν μπορεί να το πληρώσει για να το αγοράσει, θα αναγκάζεται λοιπόν ο καθένας να προσφεύγει στα σπορέλαια ως μία πιο οικονομική, αλλά όχι το ίδιο ποιοτική λύση. Αυτή η στροφή της κατανάλωσης θα προκαλέσει κάμψη στη ζήτηση του ελαιολάδου και αυτό θα επηρεάσει και τις τιμές και ελπίζω να μην φτάσουμε στα επίπεδα του παρελθόντος των 2-3 ευρώ το κιλό».  Ταυτόχρονα εξέφρασε έντονα τον προβληματισμό του, καθώς όπως τόνισε, οι τιμές θα πρέπει να διαμορφώνονται έτσι ώστε να πληρώνεται ο ελαιοπαραγωγός, αλλά να μπορεί να αγοράσει το προϊόν και ο καταναλωτής.

Τον ίδιο προβληματισμό μοιράστηκε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιοτριβείων Λέσβου, Γιώργος Κατζανός, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «οι τιμές καλπάζουν εκεί που καλπάζουν και δεν μπορούμε να τις αλλάξουμε και ως εκ τούτου θα σας έλεγα ότι εκεί που πρέπει να προσανατολιστούμε πια ως τόπος είναι να μην πηγαίνει ούτε μία ελιά χαμένη, να αξιοποιηθούν όλα τα χωράφια που έχουν εγκαταλειφθεί και όπου μπορούν οι αγρότες να εφαρμόζουν σύγχρονα τεχνολογικά μέσα για να αυξήσουν την παραγωγή τους και, γιατί όχι, να προχωρούν και σε νέες φυτεύσεις ποικιλιών που παράγουν μέσα σε λίγα χρόνια και η συγκομιδή τους είναι ευκολότερη. Στις σημερινές συνθήκες δεν μπορεί να λειτουργούμε, όπως λειτουργούσαν οι πρόγονοί μας και γι’ αυτό το λόγο χαίρομαι να βλέπω και είναι πολλοί αυτοί οι αγρότες και κυρίως τα νέα παιδιά που έχουν κάνει αναδιάρθρωση στην ελαιοκαλλιέργειά τους και βλέπει κανείς τα δέντρα σωστά κλαδεμένα με εδαφολογικές αναλύσεις, με την σωστή λίπανση και με τις καλλιεργητικές παρεμβάσεις εκεί που χρειάζονται. Αυτά τα χωράφια αποδίδουν παραγωγή»,  είπε ο κ. Κατζανός εκτιμώντας ότι η προσεχής ελαιοκομική περίοδος θα έχει μία μικρή σχετικά παραγωγή, αλλά κάποιες περιοχές που δεν είχαν φέτος ελιές θα έχουν του χρόνου και από αυτό θα ωφεληθούν χωριά και δημοτικές ενότητες.

Σε Ελλάδα – Ευρώπη

Την ίδια ώρα σε επίπεδο χώρας οι τιμές είναι καλύτερες σε σχέση με αυτές που ισχύουν στη Λέσβο καθώς διαμορφώνονται μέχρι τα 5,70 ευρώ το κιλό για τα 3 δέκατα, τέτοιες τιμές όμως συναντά κανείς κυρίως στην Πελοπόννησο και την Ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς η Κρήτη έχει περίπου τις ίδιες τιμές με τη Λέσβο. 

Στην Ισπανία για την περιφέρεια της Ανδαλουσίας οι μέσες τιμές κυμαίνονται στα έξτρα παρθένα προς 5,75 ευρώ το κιλό και στην Ιταλία ο μέσος όρος χώρας είναι 6,14 ευρώ το κιλό. 

Ακόμα και στην Τυνησία το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έχει τιμή 5,33 ευρώ το κιλό. 

spot_img

More articles

spot_img