Εγκαινιάστηκε η έκθεση γραμματοσήμων και τεκμηρίων «Μνήμη Μικρασίας 2022» την Κυριακή, η οποία συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Μυτιλήνης και τη Φιλοτελική Εταιρεία Λέσβου στη Δημοτική Πινακοθήκη, με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της πολιτικής και στρατιωτικής αρχής του τόπου, καθώς και εκπρόσωποι φορέων, ενώ δεν ήταν λίγοι οι συμπολίτες μας που την επισκέφτηκαν για να την παρακολουθήσουν.
Τα εκθέματα
Στα εκθέματα περιλαμβάνονται έντυπα τεκμήρια από την περίοδο 1919-1922, όπως γραμματόσημα, χαρτόσημα, ταχυδρομικές σφραγίδες, επιστολές, καρτ-ποστάλ, νομίσματα, χαρτονομίσματα, τηλεγραφήματα, δημόσια έγγραφα, φωτογραφίες, η σημαία της Μεραρχίας Αρχιπελάγους από την εποχή εκείνη, την οποία εκθέτει η 98 ΑΔΤΕ, κ.ά. Εκτός από την 98 ΑΔΤΕ, με εκθέματά τους συμμετέχουν στην έκθεση τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ), η Δημοτική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης κ.ά., καθώς και ιδιώτες ακόμη και από την Αθήνα.
Εκτίθεται επίσης, όπως μας ενημέρωσε ο Μιχάλης Βαΐτης, πρόεδρος της Φιλοτελικής Εταιρείας, «ο πίνακας του Κώστα Μανιατόπουλου, που είναι διευθυντής του Μουσείου Τεριάντ, ο οποίος τον ζωγράφισε ειδικά για την επέτειο αυτή και λέγεται ‘’Διωγμός’’ και μας παραχώρησε και το δικαίωμα να φτιάξουμε γραμματόσημο με τον πίνακα αυτόν και να τον χρησιμοποιήσουμε γενικότερα στις έντυπες εκδόσεις που κάνουμε για την προβολή της έκθεσης σε αφίσα, σε πρόσκληση κλπ.».
Στα «Νέα της Λέσβου» μίλησε και η Άννα Λιγνού, προϊσταμένη των ΓΑΚ Μυτιλήνης για τα εκθέματα των Αρχείων: «Εμείς ως Αρχεία του Κράτους έχουμε τρία αρχεία να εκθέσουμε. Έχουμε καταστατικά σωματείων προσφύγων, την ίδρυση και τη διάλυσή τους το 1923, έχουμε το αρχείο του Πρώτου Γυμνασίου Αρρένων Μυτιλήνης από τα εκπαιδευτικά μας αρχεία, βρήκαμε στοιχεία μέσα σε φακέλους με δικαιολογητικά εγγραφέντων μαθητών, πάρα πολλές βεβαιώσεις που έλεγαν ότι ο τάδε μαθητής τυγχάνει πρόσφυγας, και το τρίτο και πιο σημαντικό είναι το αρχείο της ανταλλάξιμης περιουσίας. Με την ανταλλαγή των πληθυσμών έμειναν κάποια κτήματα, ανταλλάξιμα τα έλεγαν, τα άφησαν οι Οθωμανοί φεύγοντας από την Ελλάδα και έπρεπε κάπως να διαχειριστεί αυτή η περιουσία από το κράτος. Το κράτος ανέθεσε όλη αυτή τη διαδικασία στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Θα τα έπαιρναν οι πρόσφυγες είτε με απευθείας πώληση με ευνοϊκούς όρους, είτε μέσα από δημοπρασίες. Μια τέτοια δημοπρασία 27 ακινήτων έχουμε στην έκθεση. Περιλαμβάνει μάλιστα και την πώληση του αρχοντικού Χαλίμ Μπέη, γι’ αυτό τη βάλαμε. Δεν πωλήθηκε τελικά σε αυτήν τη δημοπρασία, έμεινε στο κράτος και το κράτος το παραχώρησε στον Δήμο».
Δηλώσεις
Και ο κ. Βαΐτης και η κ. Λιγνού επεσήμαναν ότι η έκθεση έχει πολύ ενδιαφέρον και για τα νέα παιδιά και ότι θα ήταν σημαντικό να την επισκεφτούν τα σχολεία, πολλά εκ των οποίων έχουν ήδη κλείσει ραντεβού για την εβδομάδα που διανύουμε ή για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.
Από την πλευρά του Δήμου Μυτιλήνης, ο Δήμαρχος Στρατής Κύτελης, που ήταν παρών, δήλωσε: «Είναι μία έκθεση η οποία σηματοδοτεί τη συνέχεια του πολιτισμού μέσα από τις μνήμες της ιστορίας της Μικράς Ασίας και βέβαια τέτοιου είδους εκδηλώσεις δημιουργούν αφενός αυτοπεποίθηση και ενότητα στα νησιά του Αιγαίου και δίνουν μηνύματα και στους απέναντι ότι είμαστε εδώ αποφασισμένοι, ενωμένοι για κάθε επιβουλέα. Είναι μια δράση της Φιλοτελικής Εταιρείας η οποία διδάσκει αφενός αλλά και ψυχαγωγεί και ως Δήμος έχουμε καθήκον τέτοιου είδους πρωτοβουλίες να τις ενισχύουμε, να τις ενδυναμώνουμε για τη συνέχεια του ελληνισμού μας, αλλά και για μηνύματα που ξυπνούνε μνήμες οι οποίες συνδέουν τον ελληνικό πολιτισμό και τον ελληνισμό γενικότερα».
Ωράριο λειτουργίας
Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή έως την Κυριακή 16 Οκτωβρίου. Το ωράριο επισκέψεων είναι τις καθημερινές 09:00-13:00, το Σάββατο και την Κυριακή 10:00-13:00, καθώς και το απόγευμα της Δευτέρας και της Τετάρτης 18:00-20:00.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.