Εκβιαστικά διλήμματα φαίνεται πως θέτει νέα δημοσκόπηση που «τρέχει» το διάστημα αυτό στην περιοχή της Λέσβου, με την εταιρεία η οποία πραγματοποιεί την έρευνα να θέτει εκ μέρους του πελάτη της το ερώτημα «Βάστρια ή Μαυροβούνι», ως εναλλακτικές για την τοποθεσία του ΚΥΤ του νησιού. Προφανώς, η έρευνα αυτή έχει ως στόχο να σταθεί απέναντι σε εκείνη που έτρεξε προ λίγων μηνών η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, από την οποία προέκυπτε μεταξύ άλλων πως σχεδόν 8 στους 10 από τους ερωτηθέντες τάσσονταν ενάντιοι στο ενδεχόμενο δημιουργίας νέων δομών στα νησιά. Το βασικό ερώτημα, όμως, είναι το ποιος ή ποιοι είναι αυτοί που πληρώνουν τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση και θέτουν αυτά τα διλήμματα στους κατοίκους του νησιού μας. 

Το στατιστικό, που έδωσε στη δημοσιότητα η Περιφερειακή Αρχή κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στα μέσα Σεπτεμβρίου «χάλασε τη σούπα» της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου. Εκπρόσωποί της, «χοροστατούντος» του Υπουργού Νότη Μηταράκη, μιλούσαν για μια πολιτική της δημιουργίας νέων μεγάλων δομών που συμφωνεί με τα «θέλω» και τις προσδοκίες των νησιωτών, κάτι που όμως δεν αντικατοπτρίζεται στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση. Η δε κοινοποίηση αυτού του στατιστικού από τον Περιφερειάρχη στην επικεφαλής της task force της Ε.Ε. για το Μεταναστευτικό, Μπεάτε Γκμίντερ, πριν λίγες εβδομάδες έφερε τουλάχιστον αμηχανία, καθώς η εικόνα της σύμπνοιας της τοπικής κοινωνίας με την Κυβέρνηση ως προς τους σχεδιασμούς της ήταν κάτι που η τελευταία μάλλον μετέφερε και προς τους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Την ίδια στιγμή, το «όχι σε νέα δομή στη Βάστρια» επιμελώς μεταφραζόταν από την Κυβέρνηση ως ναι στο να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα το ΚΥΤ στο Μαυροβούνι, όπως και παλαιότερα η αντίδραση στους σχεδιασμούς κατασκευής νέας δομής στην Καράβα μεταφράστηκε ως υπεράσπιση της διατήρησης του ΚΥΤ της Μόριας. «Μεταφράσεις», που αν μη τι άλλο δίχασαν την κοινωνία και πάνω στις οποίες πατάνε γενικότερα οι υπερασπιστές της δημιουργίας των υπερδομών, ακόμη και αν η πλευρά όσων αντιτίθενται σε αυτές έχει με σαφήνεια τοποθετηθεί και κατά της διατήρησης της δομής στο Μαυροβούνι, αλλά και για το τι ρεαλιστικά χρειάζεται το νησί: Μια μικρή δομή πρόσκαιρης ολιγοήμερης φιλοξενίας και καταγραφής μικρών αριθμών αιτούντων άσυλο.

Η συγκεκριμένη έρευνα, επομένως, θέτει ακριβώς το ίδιο εκβιαστικό δίλημμα, ρωτώντας όσους και όσες συμμετέχουν σε αυτή αν επιθυμούν τη διατήρηση της δομής στον Καρά-Τεπέ ή να δημιουργηθεί μια νέα στη Βάστρια. Και αν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που έτρεξε η Περιφέρεια ανακοινώθηκαν έστω και με καθυστέρηση αρκετών εβδομάδων, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν θα μάθουμε τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας και φυσικά τον χρηματοδότη της. Πιθανότατα, όποιος και αν βρίσκεται πίσω από αυτή τη δημοσκόπηση να την αξιοποιήσει και τα αποτελέσματά της να ενταχθούν και στην φαρέτρα επιχειρημάτων του. 

Τώρα το κατά πόσο μπορούμε να δώσουμε βάση στα αποτελέσματα αυτά, με δεδομένο το μέσα από ποια ερωτήματα προέκυψαν αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό…

 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση