- Με τις ευλογίες Μητρόπολης και Οικουμενικού Πατριαρχείου η διοργάνωση
- Μια πρώτη αρχή για ένα φεστιβάλ με ψηλά τον πήχη προσδοκιών και φιλοδοξιών
Ένα φεστιβάλ στα πρότυπα αντίστοιχων διοργανώσεων σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, που αντλούν την ονομασία τους από τον πολιούχο Άγιό τους, όπως για παράδειγμα τα Δημήτρια, που από το 1966 πραγματοποιούνται – στη σύγχρονη εκδοχή τους – στη Θεσσαλονίκη, ξεκινά αύριο και στη Μυτιλήνη. Πρόκειται για το Φεστιβάλ Χριστιανικής Θρησκευτικής Τέχνης «Θεοδώρεια», που «συστήνεται» στο κοινό της πόλης με την εκδήλωση «Από την Πόλη στη Μυτιλήνη», και για το οποίο μίλησαν χθες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Παναγιώτης Τσακύρης και ο π. Αθανάσιος Γιουσμάς, εκπροσωπώντας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μυτιλήνης, Ιάκωβο.
«Επιθυμούμε να καθιερώσουμε έναν καινούργιο θεσμό, ο οποίος θεωρούμε πως ταιριάζει με τον χαρακτήρα του τόπου μας, στην πολιτιστική φυσιογνωμία του οποίου αναπόσπαστο κομμάτι είναι η θρησκευτική παράδοση. Η Λέσβος κάποτε ήταν ο δεύτερος ή ο τρίτος θρησκευτικός προορισμός. Αυτό όμως έχει διαμορφώσει και μια κουλτούρα στον κόσμο, που δεν αγαπάνε μόνο τους Αγίους και τα προσκυνήματά τους, τα μεγάλα αυτά διεθνούς εμβέλειας προσκυνήματα, αλλά είναι μια κουλτούρα άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ζωή γύρω από την Εκκλησία και τις θρησκευτικές μας παραδόσεις, τα πανηγύρια, τη μουσική παράδοση, την Τέχνη κλπ.. Θεωρήσαμε ως δημοτική αρχή και ήταν ένα προσωπικό στοίχημα, ότι σε αυτόν τον τόπο έπρεπε να υπάρχει ένας πολιτιστικός θεσμός που θα δείξει ότι αγαπάμε αυτό το πράγμα», επεσήμανε στην τοποθέτησή του ο κ. Τσακύρης.
Ο Αντιδήμαρχος, αναφέρθηκε στη φιλοδοξία το φεστιβάλ να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις και μέσω αυτού να γίνει η Μυτιλήνη τόπος αναφοράς ενός μεγάλου πολιτιστικού γεγονότος με αυτή τη θρησκευτική θεματολογία, την οποία άλλωστε μπορεί να υποστηρίξει. «Δώσαμε στο φεστιβάλ το όνομα «Θεοδώρεια» από το όνομα του πολιούχου της πόλης μας, του μεγαλομάρτυρα Αγίου Θεοδώρου, γύρω από τον οποίο μπορεί να στηθεί ένας θεσμός εξωστρέφειας και ανάδειξης του πολιτιστικού μας πλούτου» υπογράμμισε, σημειώνοντας πως η Δημοτική Αρχή μοιράστηκε τη σκέψη αυτής της διοργάνωσης με την Εκκλησία, έγινε με χαρά δεκτή από τη Μητρόπολη, αλλά υπήρξε και η στήριξη από τον Προϊστάμενο της συνδιοργανώτριας Εφορείας Αρχαιοτήτων Παύλο Τριανταφυλλίδη, καθώς μέσα από μια τέτοια προσπάθεια, σύμφωνα με τον κ. Τσακύρη, αναδεικνύεται και ο αρχιτεκτονικός πλούτος και τα μνημεία του τόπου μας.
Τιμώμενο το Νεοχώρι
«Δεν ξεκινάμε με μια τυχαία εκδήλωση, αλλά με μια εκδήλωση με την οποία δίνουμε το έναυσμα αυτού που θέλουμε να κάνουμε, τιμώντας τον τόπο καταγωγής του Αγίου Θεοδώρου, το Βυζάντιο και τον τόπο γέννησής του, το Νεοχώρι. Προσκαλούμε τους εκπροσώπους του Νεοχωρίου και προβαίνουμε σε μια ουσιαστική αδελφοποίηση ανοίγοντας διαύλους επικοινωνίας με τον Ελληνισμό της Πόλης και αναγάγοντας τον Άγιο Θεόδωρο πρωταγωνιστή και σε αυτό τον τομέα» δήλωσε ο κ. Τσακύρης, επισημαίνοντας πως την προσπάθεια αγκάλιασε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, καθώς το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Η Μητρόπολη
«Πάντα η Μητρόπολη συνεργάζεται, αλίμονό μας αν δεν συνεργαζόμαστε. Με πολλή χαρά ο Δεσπότης μας υιοθέτησε, ευλόγησε και αγάπησε την πρωτοβουλία», είπε ο π. Αθανάσιος Γιουσμάς, μεταφέροντας τις σκέψεις του Μητροπολίτη – όπως με σαφήνεια τόνισε – και χαρακτηρίζοντας πολύ επιτυχημένη την ονομασία του φεστιβάλ, παραθέτοντας μάλιστα εν συντομία και την ιστορία του Αγίου Θεοδώρου, το μαρτύριό του, αλλά και τη συμβολή του στη θεραπεία της πανώλης στη Μυτιλήνη, που είχε σαν αποτέλεσμα να θεωρείται πλέον πολιούχος και προστάτης της πόλης. Επιπλέον, εξέφρασε και τις δικές του σκέψεις για δράσεις και εκδηλώσεις που θα μπορούσαν να ενταχθούν μελλοντικά έστω στο φεστιβάλ, με τον Αντιδήμαρχο να δηλώνει ανοιχτός σε προτάσεις για τη μελλοντική διαμόρφωση του περιεχομένου της διοργάνωσης.
Η εναρκτήρια εκδήλωση «Από την Πόλη στη Μυτιλήνη» με κεντρικό ομιλητή τον Πρόεδρο του Νεοχωρίου της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, Λάκη Βίγκα, θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή 13 Μαΐου, στις 20:00, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Σε αυτή θα συμμετέχουν ο Σύνδεσμος Ιεροψαλτών Λέσβου, η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής «Αγία Σιών», η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής «Άγιος Θεόδωρος ο Βυζάντιος» και η Μικτή Χορωδία Δήμου Μυτιλήνης «Νίκος Μυρογιάννης».
Τα «ΝΕΑ της Λέσβου» στηρίζουν το φεστιβάλ ως χορηγός επικοινωνίας.