Μια πρώτη ξενάγηση στην ανακαινισμένη Δημοτική Πινακοθήκη της Μυτιλήνης είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε χθες με ξεναγό τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Παναγιώτη Τσακύρη, ο οποίος μίλησε τόσο για την επαναλειτουργία της Πινακοθήκης μετά από δύο χρόνια περίπου, όσο και για τα πολύ σημαντικά κειμήλια που φιλοξενούνται σε αυτή. Πιο συγκεκριμένα έχουν ήδη τοποθετηθεί σε ειδικό χώρο η Χάρτα του Ρήγα και η καρδιά του Μιαούλη, ενώ αναμένονται σήμερα και άλλα κειμήλια της Ελληνικής Επανάστασης από το Πολεμικό Μουσείο, τα οποία οι κάτοικοι και επισκέπτες της πόλης θα μπορούν να θαυμάσουν από αύριο έως και το πρωί της 9ης Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια έκθεσης με αφορμή τα Ελευθέρια της Λέσβου, αλλά και τα 200 χρόνια από την Επανάσταση.

Ο Παναγιώτης Τσακύρης μπροστά από τη Χάρτα του Ρήγα

H Χάρτα του Ρήγα συντίθεται από 12 επιμέρους χάρτες που αποτυπώνουν στο σύνολό τους το όραμά του για τη Μεγάλη Ελλάδα από την περιοχή του Δούναβη και τα Καρπάθια όρη έως το Λιβυκό Πέλαγος και από το Ιόνιο Πέλαγος ως τον Εύξεινο Πόντο και τη Βιθυνία, με την Πινακοθήκη να φιλοξενεί ένα από τα λιγοστά διεθνώς σωζόμενα αντίτυπά της. Λίγο πιο δίπλα η ταριχευμένη από τους Βαυαρούς καρδιά του Ανδρέα Μιαούλη μέσα στην ασημένια λήκυθο των χρυσοχόων Βίμερ και Γιουνγκ, αλλά και ο σταυρός του Μιαούλη, που ο ήρωας έφερε μαζί του σε όλες τις ναυτικές του επιχειρήσεις και τον οποίο προέτασσε στην πρύμνη του πλοίου του. Στην ίδια αίθουσα και το όπλο και χειρόγραφα του Βενιαμίν του Λέσβιου, τα οποία εντοπίστηκαν στην Πινακοθήκη και αναδεικνύονται πλέον σε περίοπτη θέση.

Η καρδιά του Ανδρέα Μιαούλη

Ο σταυρός του Μιαούλη

Η επαναλειτουργία

Η έκθεση των σημαντικών αυτών κειμηλίων συνδυάζεται με την επαναλειτουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης. Βαψίματα, νέοι φωτισμοί, συντήρηση κτιρίου, έργων τέχνης και κειμηλίων συνθέτουν την… «φρεσκαρισμένη» εικόνα του Αρχοντικού του Χαλίμ Μπέη, το οποίο φιλοξενεί έργα πανελλαδικής και διεθνούς φήμης καλλιτεχνών, από τον Πικάσο μέχρι τον Τσαρούχη αλλά και τον Λέσβιο Πρωτοπάτση.

Από τους ανακαινισμένους χώρους και τα εκθέματα της Δημοτικής Πινακοθήκης

«Αναδείχθηκαν πάρα πολλά έργα τα οποία βρίσκονταν στην αφάνεια και τοποθετήθηκαν με την επιμέλεια του Αρχιτέκτονα Άρη Πέτρου, με βάση τους σύγχρονους κανόνες τοποθέτησης και ταξινόμησης των Πινακοθηκών», ανέφερε ο κ. Τσακύρης, που σχολίασε πως υπάρχουν κάποιες ακόμη πινελιές που πρέπει να γίνουν στον χώρο, ωστόσο δήλωσε ικανοποιημένος και περήφανος από το τελικό αποτέλεσμα, μη παραλείποντας να σημειώσει πως πολλά έργα βρέθηκαν στο υπόγειο ή και στο λεβητοστάσιο του κτιρίου. Επεσήμανε επίσης, πως σχεδιάζεται η διαμόρφωση του υπογείου για να φιλοξενήσει λαογραφική έκθεση, όπως επίσης και μιας αίθουσας για τη φιλοξενία περιοδικών εκθέσεων, καθώς όπως δήλωσε χαρακτηριστικά τα έργα που δωρήθηκαν στην Πινακοθήκη οφείλουν να εκτίθενται μόνιμα εκεί.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση