Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η ώρα των μέτρων

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Το χρονικό ενός “προαναγγελθέντος θανάτου” επιβεβαιώνει χθεσινή ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, όπου για πρώτη φορά η Λέσβος με 81 κρούσματα έκανε αρνητικό ρεκόρ με εξαίρεση το περσινό φθινόπωρο, όταν για πρώτη φορά εφαρμόζονταν τα rapid test στο Πεδίο Βολής του Καρά-Τεπέ μαζικά στους αλλοδαπούς και είχαμε τότε μεγάλους αριθμούς. 

Το άνοιγμα των σχολείων και του Πανεπιστημίου Αιγαίου για το οποίο ήρθαν φοιτητές αλλά και γονείς προς αναζήτηση κατοικιών για τα παιδιά τους από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, η χαλάρωση των μέτρων από το Υπουργείο Υγείας σε μία περίοδο που θα περίμενε κανείς από τον νέο Υπουργό, Θανάση Πλεύρη, να κρατήσει τουλάχιστον μία στάση αναμονής αντί να βιαστεί, σε συνδυασμό με το μεγάλο συνωστισμό των παρελάσεων τροφοδότησαν την περαιτέρω εξάπλωση του κορονοϊού και εν προκειμένω της Δ μετάλλαξης που είναι ιδιαίτερα μεταδοτική. 

Απουσίασαν μέτρα που θα μπορούσαν να είχαν επιβληθεί ανέξοδα από το Κράτος και για τα δικά του ταμεία και για την αγορά, όπως για παράδειγμα η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, καθώς και οι ουσιαστικοί έλεγχοι για την εφαρμογή έστω και των λιγοστών μέτρων περιορισμού που έχουν απομείνει μέχρι τώρα.

Τα 81 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες από τον ΕΟΔΥ για τη Λέσβο όταν έχουμε εμβολιασμένους 48.876 κατοίκους και εκτιμάται ότι με όσους έχουν αποκτήσει φυσική ανοσία καθώς νόσησαν, ο τόπος μας είναι θωρακισμένος σε ένα ποσοστό της τάξης 60% – 70% είναι πολλά. Και είναι πολλά καθώς ένας τέτοιος αριθμός με πάνω από το μισό πληθυσμό εμβολιασμένο είναι υπερβολικός, κατατάσσοντας το νησί μας στην κατηγορία κινδύνου 4 που σημαίνει ότι μέσα στην εβδομάδα θα βρεθούμε στο κόκκινο. 

Ο μέσος όρος κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών είναι 33,14, ενώ η αντιστοίχιση του αριθμού των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους είναι  93,71 κρούσματα.

Την ίδια ώρα η εικόνα στην Λήμνο (1 χθες), τη Χίο (4) και τη Σάμο (6 χθες) δεν έχει σχέση με τη Λέσβο, καθώς εδώ φαίνεται ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία δύσκολη κατάσταση σε αντίθεση με τα άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου που μετρούν μικρούς αριθμούς κρουσμάτων.

 

Η παρέλαση της 8ης Νοεμβρίου

Η Μυτιλήνη τη Δευτέρα γιορτάζει την επέτειο απελευθέρωσής της από τον τουρκικό ζυγό και με τους αριθμούς νέων μολύνσεων του κορονοϊού που έχουν ανακοινωθεί μόνο τις τελευταίες ημέρες, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις εκδηλώσεις για τα Ελευθέρια της πρωτεύουσας του νησιού μας. Θα πρέπει να επαναληφθεί μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας μία δεύτερη παρέλαση και ένας αντίστοιχος συνωστισμός της 28ης Οκτωβρίου και με τόσα κρούσματα πού θα οδηγήσει κάτι τέτοιο; Ο Δήμος Μυτιλήνης μπορεί να πάρει μέτρα τοπικού χαρακτήρα δείχνοντας πολιτική γενναιότητα και αυτά τα θέματα αναμένεται να τεθούν σήμερα κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας, που συνεδριάζει υπό την προεδρία του Δημάρχου Στρατή Κύτελη

Οι Δήμοι καλούνται από το Υπουργείο Υγείας να παίξουν ρόλο ως προς την ενθάρρυνση των πολιτών για τον εμβολιασμό. Το ζητούμενο όμως για την σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής δεν θα πρέπει να είναι μόνο αυτό, αλλά και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν εν όψει της τοπικής επετείου, με κάποιους περιορισμούς έστω στην παρέλαση.

Ενδεχομένως μετά τη συνεδρίαση να εκδοθεί ανακοίνωση με την οποία ο Δήμαρχος θα απευθύνεται στους πολίτες λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης από την εξάπλωση του κορονοϊού και ήδη από μέλη της Επιτροπής, όπως είναι ο γιατρός Μάκης Αξιώτης, έχουν τεθεί υπό την κρίση του δημάρχου προβληματισμοί για το αν, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από την παρέλαση τα Δημοτικά Σχολεία ώστε να περιοριστεί η διάρκεια.

 

Στο νοσοκομείο

Την ίδια ώρα στο νοσοκομείο Μυτιλήνης η κατάσταση με τις νοσηλείες είναι ακόμα καλά ελεγχόμενη καθώς μέχρι χθες το βράδυ νοσηλεύονταν 9 άτομα σε απλούς θαλάμους απομόνωσης, τρεις ήταν οι διασωληνωμένοι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, άρα λοιπόν έχουμε συνολικά έναν αριθμό 12 νοσηλειών το σύνολο των οποίων αφορούν ανεμβολίαστους ασθενείς. 

Αυτό που φοβούνται στο νοσοκομείο είναι ότι σε περίπτωση περαιτέρω έκρηξης των νοσηλειών, το Βοστάνειο θα μετατραπεί σε νοσοκομείο Covid, που σημαίνει ότι δεν θα γίνονται άλλες εξετάσεις και θα καταρρεύσει η δημόσια περίθαλψη στη Λέσβο καθώς μόνο στον ιδιωτικό τομέα θα μπορούν να απευθύνονται οι ασθενείς. 

Μιλώντας στα Νέα της Λέσβου ο Διοικητής, Γιώργος Καμπούρης, δεν έκρυψε την ανησυχία του επισημαίνοντας ότι «απευθύνω έκκληση στους συμπατριώτες μας να σπεύσουν να κλείσουν το ραντεβού για τον εμβολιασμό τους, να μην ρισκάρουν να μπουν στον χειμώνα χωρίς εμβόλιο. Ταυτόχρονα όλοι μας οφείλουμε να δείξουμε την δέουσα προσοχή λαμβάνοντας κάθε αναγκαίο μέτρο πρόληψης. Αποφυγή συνωστισμού, χρήση μάσκας και αντισηπτικών κατά τις συναλλαγές μας. Αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων όπου αυτό είναι δυνατό και προσοχή στα άτομα της μεγαλύτερης ηλικίας. Με την ατομική και τη συλλογική ευθύνη οφείλουμε να συμβάλουμε στον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου, με την ελπίδα να κρατήσουμε σε χαμηλά επίπεδα και τις νοσηλείες, ώστε να μην διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου μας, να μην μετατραπούμε δηλαδή σε νοσοκομείο Covid»,  είπε ο διοικητής.

 

Η ακτινογραφία των κρουσμάτων

Η ακτινογραφία των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών αφορά κατά κύριο λόγο τα χωριά της Λέσβου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουμε αυξημένα κρούσματα και στην Μυτιλήνη. Ωστόσο ιδιαίτερο πρόβλημα καταγράφεται σε χωριά της περιοχής του Ευεργέτουλα, όχι όμως μόνο εκεί, καθώς και στο Σκαλοχώρι σε σύνολο 63 δειγματοληψιών βρέθηκαν 9 αποτελέσματα θετικά, πράγμα που σημαίνει ότι το 15% είναι θετικό και αυτό το ποσοστό είναι εξαιρετικά υψηλό.

Καλύτερη είναι η κατάσταση στη Φίλια, όπου σε 70 δειγματοληψίες βρέθηκαν χθες 4 θετικά αποτελέσματα, άρα έχουμε ένα ποσοστό θετικών 5,7% στο σύνολο των ατόμων που ελέγχθηκαν. Πρόκειται για αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν σήμερα από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας μαζί με άλλα.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
spot_img

More articles

spot_img
spot_img