Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024

“Έπεσαν οι υπογραφές” για τη νότια Μυτιλήνη

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Μέσα στις επόμενες ημέρες βγαίνει στον αέρα ο διαγωνισμός και για τα δίκτυα αποχέτευσης με την χρηματοδότηση των 12 εκατ. ευρώ, που εξασφαλίστηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος

“Έπεσαν χθες οι υπογραφές” για την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων στη θέση “Κουτσουκίδι”, μετά από αγώνα 28 ετών, όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ. Ο Γιώργος Φλώρος και ο Πρόεδρος της αναδόχου εταιρείας “Μινάβρα Α.Ε.”, Βασίλης Λαμπρινίδης, υπέγραψαν την σύμβαση για την υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου για τον βιολογικό καθαρισμό της νότιας Μυτιλήνης σε χρονικό διάστημα 18 μηνών. Το έργο θα υλοποιηθεί με το σύστημα μελέτη – κατασκευή και όπως είπε ο εργολάβος μέσα σε 2 μήνες θα συνταχθούν οι μελέτες για την ανέγερση της ΜΕΛ και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι εργασίες, ενώ στην σύμβαση προβλέπεται και 6μηνη δοκιμαστική λειτουργία της Μονάδας.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ ανέφερε εν συντομία το ιστορικό του έργου που ξεκίνησε να σχεδιάζεται το 1995 και συνάντησε πολλά εμπόδια μέχρι την ολοκλήρωση των μελετών και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης. Επιπλέον, χάθηκαν 2,5 χρόνια από την δημοπράτηση που έγινε τον Δεκέμβριο του 2020 μέχρι την υπογραφή της σύμβασης λόγω απεργίας των μηχανικών, κωλυσιεργίας της αρμόδιας Επιτροπής Διαγωνισμού, κατάθεσης ενστάσεων, κλπ.. 

«Παρ’ όλα αυτά» – όπως τόνισε ο κ. Φλώρος – «φθάσαμε στην σημερινή, σημαντική ημέρα για ένα έργο που έχει ανάγκη όχι μόνο η Μυτιλήνη, αλλά ολόκληρο το νησί. Μιλάμε για την προστασία του περιβάλλοντος και παράλληλα για την εξοικονόμηση χρημάτων για τους ιδιοκτήτες κατοικιών και επιχειρήσεων, οι οποίοι πρέπει μέχρι σήμερα να πληρώνουν από την τσέπη τους για τον καθαρισμό των βόθρων. Καταφέραμε με ελάχιστο προσωπικό και με ατελείωτες υπερωρίες γιατί κανείς στη ΔΕΥΑΛ δεν έχει ωράριο εργασίας. Γι’ αυτό θέλω να ευχαριστήσω διπλά όλο το προσωπικό και τα στελέχη μας για την άοκνη προσπάθεια να εκτελεστούν όλα τα σχεδιαζόμενα έργα», σημείωσε ο ίδιος.

Δίνοντας το λόγο στον εργολάβο, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ ζήτησε την ταχεία εκτέλεση των εργασιών για να μην υπάρξει άλλη καθυστέρηση από δω και πέρα. Ο κ. Λαμπρινίδης δεσμεύτηκε ότι δεν θα χαθεί ούτε μέρα, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ανατίμηση των υλικών που έχει γίνει τα τελευταία 2 χρόνια, δηλαδή μετά από τον διαγωνισμό για το συγκεκριμένο έργο και την κατάθεση των προσφορών, είπε ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα γιατί προβλέπεται στην σύμβαση η αναπροσαρμογή – αναθεώρηση των τιμών όπου απαιτείται.

Στην υπογραφή της σύμβασης ήταν επίσης παρόντες η Γενική Διευθύντρια της ΔΕΥΑΛ, Δέσποινα Μπώκου και ο Προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας, Παρασκευάς Φυντανής, οι οποίοι χειρίστηκαν όλα αυτά τα χρόνια τον φάκελο του έργου και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την αίσια έκβαση.

Έπονται τα δίκτυα

Αμέσως μετά από την υπογραφή της σύμβασης πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΛ κατά την οποία έγινε η αποδοχή της χρηματοδότησης των 12 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την κατασκευή των δικτύων αποχέτευσης στο πλαίσιο του ίδιου έργου, όπως είχαν ανακοινώσει σε συνέντευξη τύπου τον προηγούμενο μήνα ο Γ. Φλώρος και ο υποψήφιος Βουλευτής, Χαράλαμπος Αθανασίου. Παράλληλα εγκρίθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης έργου και μέσα στις επόμενες ημέρες θα βγει στον αέρα ο διαγωνισμός ανάθεσης με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης τα 2 χρόνια. Επομένως, τα δύο έργα θα εκτελεστούν σχεδόν ταυτόχρονα για να αποκτήσουν βιολογικό καθαρισμό όλοι οι οικισμοί της νότιας πόλης. 

Σύμφωνα με την μελέτη, αντικείμενο του έργου είναι κατασκευή των δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων στις νότιες περιοχές της Δημοτικής Ενότητας Μυτιλήνης για τη συλλογή και μεταφορά των αστικών λυμάτων στη Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων στην περιοχή ‘’Κουτσουκίδι”, που βρίσκεται νότια της Αγριλιάς Κρατήγου, αριστερά του επαρχιακού δρόμου προς Λουτρά, σε απόσταση 200 μέτρων περίπου από τα όρια του οικισμού. 

Ειδικότερα, το έργο περιλαμβάνει τα εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων στις Δημοτικές Κοινότητες της Αγίας Μαρίνας και των Ταξιαρχών, καθώς και τους πέντε οικισμούς Βαρειάς – Ακρωτηρίου, Νεάπολης, Κουμκό, Πληγωνίου και Αγριλιάς Κρατήγου, καθώς και τα έργα μεταφοράς των ακαθάρτων από τις ως άνω περιοχές στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων. Επίσης, στο έργο περιλαμβάνεται η κατασκευή πέντε αντλιοστασίων ακαθάρτων και ο υποθαλάσσιος αγωγός διάθεσης επεξεργασμένων λυμάτων. Ο κεντρικός αποχετευτικός αγωγός θα έχει μήκος 3,5 χλμ. και τα δίκτυα αποχέτευσης 27 χλμ..

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img