Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη Κελέτση στη Λέσβο

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Στη Λέσβο θα βρεθεί την ερχόμενη Παρασκευή και αναμένεται να παραμείνει και το Σάββατο 27 Ιανουαρίου, πραγματοποιώντας διήμερη περιοδεία στον τόπο μας, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Κελέτσης, που έχει αρμοδιότητα την κτηνοτροφία – αλιεία. Ο κ. Κελέτσης έχει προσκληθεί από το προηγούμενο διάστημα από τον βουλευτή Χαράλαμπο Αθανασίου και από τον πρόεδρο του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, Παναγιώτη Κατσαβέλλη, κατά τη σειρά επαφών που είχαν στις 7 Δεκεμβρίου στην Αθήνα για τα θέματα του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα.

Το πρόγραμμα του Υφυπουργού αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, ενώ σήμερα Παρασκευή, στις 20:00, με πρωτοβουλία του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Αιγαίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με εκπροσώπους του κτηνοτροφικού κλάδου, των Συνεταιρισμών, αλλά και μεμονωμένους κτηνοτρόφους που επιθυμούν να παραστούν και να καταθέσουν τις απόψεις τους στο Δημοτικό Θέατρο της Καλλονής.  Η πρωτοβουλία του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου εστιάζεται στην κατεύθυνση να προετοιμαστούν οι προτάσεις και οι απόψεις για τα προβλήματα που απασχολούν την κτηνοτροφία, ώστε να συμπεριληφθούν σε υπόμνημα που θα θέσει στον Υφυπουργό.

Ο Υφυπουργός αναμένεται να επισκεφθεί συνεταιριστικές εγκαταστάσεις και να έχει και επαφές με εκπροσώπους τοπικών φορέων, ενώ γίνονται προτάσεις να οργανωθεί διευρυμένη σύσκεψη παρουσία των εκπροσώπων του αγροτικού και κτηνοτροφικού κλάδου, των αλιέων και των αυτοδιοικητικών παραγόντων του τόπου. Η επίσκεψη του κ. Κελέτση, που έχει και την αρμοδιότητα της αλείας, αποτελεί μια πρώτης τάξης ευκαιρία ώστε να τεθούν στον ίδιο και τα ζητήματα της προστασίας των κόλπων Καλλονής και Γέρας από τις ιχθυοκαλλιέργειες και αυτό εν όψει των κρίσιμων αποφάσεων που αναμένονται από την Αθήνα για επεκτάσεις ιχθυοκαλλιεργειών στη Λέσβο. 

Σε ό,τι αφορά τώρα την κτηνοτροφία, από τα μείζονα ζητήματα είναι τα σχέδια βόσκησης και η ικανότητα των βοσκότοπων της Λέσβου, καθώς και το κουτσούρεμα της αξίας των δικαιωμάτων, όπως επίσης και τα θέματα με τις πληρωμές των επιδοτήσεων στους κτηνοτρόφους για το έτος 2023 όπου υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες και προβλήματα που έχουν τροφοδοτηθεί από τις ανοιχτές πληγές των βοσκοτόπων. 

Η επίσκεψη του κ. Κελέτση προγραμματίζεται σε μία περίοδο κατά την οποία συνεχίζουν να υφίστανται τα ζητήματα της αξίας των δικαιωμάτων για την καταβολή των αγροτικών επιδοτήσεων, καθώς αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν υποστεί μία οριζόντια μείωση, ενώ υπάρχουν και επιμέρους προβλήματα ανάλογα με την περίπτωση και τον δικαιούχο.

Επίσης την επίσκεψη του Υφυπουργού αναμένεται να απασχολήσουν και θέματα που ανακύπτουν από τον καταρροϊκό πυρετό στην περιοχή μας, καθώς η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων διεκδικεί αποζημιώσεις, ετοιμάζοντας μάλιστα για το δεύτερο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου κινητοποίηση, και γι’ αυτό το λόγο, όπως έχουμε γράψει, βρίσκονται σε εξέλιξη αυτό το διάστημα περιοδείες στα χωριά και επαφές με τους κατά τόπους Αγροτικούς Συλλόγους.

Σε κάθε περίπτωση το τοπίο για τις τιμές στα κτηνοτροφικά προϊόντα δεν είναι αρνητικό. Μπορεί φέτος να σημειώθηκε πανελλαδικά μείωση της τιμής παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα, ωστόσο σε τοπικό επίπεδο η τιμή με 1,40€ το κιλό για το πρόβειο έχει κρατηθεί κοντά στα πανελλαδικά επίπεδα καθώς πρόκειται για τιμή καθαρή για τον παραγωγό, ενώ ταυτόχρονα όπως έχουμε σημειώσει από το προηγούμενο διάστημα έχουν υποχωρήσει οι τιμές των ζωοτροφών από τα επίπεδα που είχαν εκτοξευθεί ένα χρόνο πριν. 

spot_img

More articles

spot_img